Puppy News☛

Γιατί να κάνουμε εκπαίδευση.


Κάθε φορά που κάποιος παίρνει ένα σκυλάκι ξεκινάει με τις καλύτερες διαθέσεις για μια ευτυχισμένη μακροχρόνια σχέση. Παρολαυτά κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της δέσμευσης, τις δυσκολίες που θα παρουσιαστούν, την υπομονή που θα πρέπει να έχουν και τον χρόνο που θα πρέπει να διαθέσουν στο μικρό τους σύντροφο. Γι αυτό και τόσα σκυλιά καταλήγουν στον δρόμο χωρίς να φταίνε σε τίποτα.

Εφόσον λοιπόν αποφασίσουμε να υιοθετήσουμε ένα τετράποδο τριχωτό τερατάκι, καλό θα είναι να κάνουμε τη ζωή μας, αλλά και τη δική του, πιο εύκολη, γιατί θα έχουμε πολλά χρόνια συμβίωσης μπροστά μας. Αν δώσουμε από νωρίς μια κατευθυντήρια γραμμή στο σκυλάκι μας για το τι είναι αποδεκτό και επιθυμητό, κι εμείς θα γλυτώσουμε εκνευρισμούς και αυτό περιττά μαλώματα.

Θα μπορεί να μας συνοδεύει όπου αυτό είναι δυνατό και θα έχει καλούς τρόπους.
  
Πολλοί ιδιοκτήτες θεωρούν ότι οι υποχρεώσεις τους ως «γονείς» καλύπτονται με κόκαλα, παιχνίδια, βιταμίνες, βόλτες, κτηνιατρική περίθαλψη, αγάπη και χάδια. Ο υπεύθυνος ιδιοκτήτης, για να απολαμβάνει την παρέα του σκύλου του θα του προσφέρει και γνώσεις βασικής υπακοής. Ειδικά για τους κατοίκους πόλεων είναι απαραίτητο εργαλείο για μια αρμονική ζωή μέσα στην οικογένεια και στο έξω περιβάλλον.

Συνήθως οι άνθρωποι δεν σκέφτονται το θέμα εκπαίδευσης πριν να εμφανιστούν προβλήματα.

Το μυαλό ενός σκύλου είναι ανάλογο με ενός πεντάχρονου παιδιού και θα παραμείνει έτσι για όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ένα σκυλί δε μπορεί να επωφεληθεί διαβάζοντας βιβλία, βλέποντας τηλεόραση ή με κανενός άλλου είδους σπουδή παρά μόνο με πρακτική εκπαίδευση. Κανένας άνθρωπος δε θα διανοούταν να αφήσει τα παιδιά του να ενηλικιωθούν χωρίς κάποια στοιχειώδη παιδεία. Έτσι και ο σκύλος πρέπει να μάθει να συμπεριφέρεται σωστά, γιατί θα μείνει για πάντα παιδί. Το να αφιερώσεις μερικές εβδομάδες σε εκπαίδευση θα καταλήξει στο να έχεις ένα σκύλο που με καλούς τρόπους που δε θα γίνεται ενοχλητικός.

Υπάρχουν και τα σκυλιά που έχουν περάσει από ελάχιστη ή καθόλου εκπαίδευση γιατί θέλουν «να είναι ελεύθερα» και τους έχει επιτραπεί να κάνουν ό,τι θέλουν, όποτε θέλουν. Όλα πάνε καλά μέχρι που έρχεται η μέρα όπου ο ιδιοκτήτης διαφωνεί με τις πράξεις του σκύλου και τότε ξεκινάνε τα προβλήματα.

Οι κανόνες και τα όρια πρέπει να καθορίζονται από νωρίς. Έτσι, τα κουτάβια δεν θα έχουν τον χρόνο να αυτοεκπαιδευτούν σε λάθος πράξεις. Οι κανόνες πρέπει να τίθενται όταν το κουτάβι πρωτοφτάνει σπίτι. Είναι ήδη συνηθισμένο σε πειθαρχία από τη μητέρα του, απλώς συνεχίζεται η εκπαίδευσή του. Σε ό,τι κανόνες θέσουμε πρέπει να είμαστε συνεπείς. Είναι πολύ άδικο για το σκυλάκι να του επιτρέπονται πράγματα όταν είναι μικρό (π.χ. να ανεβαίνει στον καναπέ) και μετά να το μαλώνουμε για το ίδιο ακριβώς πράγμα επειδή μεγάλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.