Puppy News☛

Όταν λείπω τον πιάνει πανικός, τι πρέπει να κάνω.


Αυτή η συμπεριφορά ονομάζεται ''άγχος αποχωρισμού'' και περιγράφει την τάση του σκύλου να καταστρέφει τα αντικείμενα που βρίσκει μπροστά του, να ουρεί μπροστά μας όταν γυρίζουμε από κάπου ή να αφοδεύει σε σημεία απαγορευτικά, και τέλος να γαυγίζει ή να κλαίει ασταμάτητα ακόμη και για ώρες ολόκληρες.

Συνήθως όταν αντιληφθούμε αυτή τη συμπεριφορά είναι πλέον αργά... Το πρόβλημα ξεκινάει στην πραγματικότητα από τους πρώτους μήνες ζωής του σκύλου σας.

Η αιτία του ''άγχους αποχώρισμου'' είμαστε εμείς, που δεν λέμε να καταλάβουμε πως ότι ράτσα και αν είναι, όσο μικρό και χαριτωμένο και αν είναι, πρέπει και επιβάλλεται να του φερόμαστε με τη σκέψη πως είναι το σκυλί μας και όχι το μωρό μας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να του μάθουμε να είναι προσκολημένο επάνω μας, επιβάλλεται από την άλλη, κάποιες ώρες τις ημέρας να μένει μόνο του και να νιώθει ανεξάρτητο.

Η συνήθης συμπεριφορά μας όταν έχουμε ένα σκυλί και για οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί να φύγουμε από το σπίτι, είναι να αποχαιρετησούμε το σκύλο μας χαϊδεύοντάς τον, να τον συμβουλεύσουμε να είναι καλό παιδί και να του πούμε πως δεν θα αργήσουμε να γυρίσουμε. Όταν γυρίζουμε πίσω δε, τα πράγματα χειροτερεύουν. Τον ρωτάμε πως τα πέρασε όσο λείπαμε, τον χαιδεύουμε ασταμάτητα ώσπου να βαρεθούμε ή εμείς ή εκείνος, του λέμε πόσο τον αγαπάμε και καμιά φορά του ζητάμε και συγγνώμη που ήταν μόνος.

Όταν η συμπεριφορά σας είναι παρόμοια με εκείνη που περιέγραψα παραπάνω καθώς φεύγετε από το σπίτι, το σκυλί εξιτάρεται και αντιλαμβάνεται πως θα μείνει μόνο. Τότε η μόνη επιλογή που έχει για να σας καθυστερήσει, τραβώντας σας την προσοχή είναι να κάνει ζημιές. Ακόμη και αν το μαλώνεται, εκείνο αρκείτε στο ότι είστε ακόμη μαζί του. Αυτό μπορεί να γίνει και κατα τη διάρκεια της απουσίας σας (οι ζημιές) διότι πιστεύει πως έτσι θα γυρίσετε νωρίτερα για να το μαλώσετε.

Αφού γυρίσετε, και πριν ακόμη διαπιστώσετε το χαλασμό που έχει προκαλέσει, το χαϊδεύετε, αφού συνήθως σας περιμένει πίσω από την πόρτα. Τότε, άθελά σας, το επιβραβεύεται για ότι έχει κάνει και όταν δείτε τις ζημιές το μαλώνεται, αλλά είναι αργά πλέον και δεν καταλαβαίνει το λόγο.

Ξέρω πως έχετε μπερδευτεί αφού ότι κι αν κάνετε πέφτετε σε ένα φαύλο κύκλο, ενώ όσο περνάει ο καιρός το πρόβλημα χειροτερεύει.

Μόνο με έναν τρόπο θα λύσετε το πρόβλημα, είναι λίγο σκληρός και απευθύνεται κυρίως σε ιδιοκτήτες σκύλων μικρής ηλικίας χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα βοηθήσει και όλους τους υπόλοιπους. Μην δίνεται καμία σημασία στο σκύλο σας ειδικά όταν φεύγετε από το σπίτι, αλλά ούτε και όταν γυρίζετε σε αυτό. Μπορείτε να χαίδέψετε το σκύλο σας όταν γυρίσετε σπίτι, μόνο όταν εκείνος ηρεμήσει απόλυτα. Αυτό θα του μάθει πως θα πάρει το χάδι μόνο όταν είναι ήρεμος και όσο περνάει ο καιρός αυτό θα γίνεται πιο γρήγορα ώσπου θα είναι απόλυτα ήρεμος στην επιστροφή σας. Επίσης θα πρέπει να μπορεί να έχει πρόσβαση στα παιχνίδια του, κατά τις ώρες που μένει μόνος, και να μπορεί να βρει ενδιαφέρον απασχολούμενος με τα δικά του αντικείμενα για να μην εκδηλώνει τάσεις καταστροφικότητας.

Μπορεί να σας ακούγεται λίγο σκληρό αλλά καλύτερα να συνηθίσει αυτή την συμπεριφορά της αδιαφορίας από μέρους σας, παρά να οδηγηθείτε σε συμπεριφορές που θα σας αναγκάζουν να τον μαλώνεται χωρίς να καταλαβαίνει το λόγο.

Να θυμάστε πως η αγάπη σας προς εκείνον δεν μπορεί να εκδηλωθεί με τον τρόπο που θα την εκδηλώνατε στο παιδί σας.

Έχει τον τρόπο του να αντιλαμβάνεται τον κόσμο και θα πρέπει να μπορούμε να μιλήσουμε στη γλώσσα του αν θέλουμε αποτέλεσμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.