Puppy News☛

Σπαζοκεφαλιές για Ντόμπερμαν.


Υπάρχουν περισσότερες από 400 φυλές σκυλιών, όμως μόνο σε εννιά αναγνωρίστηκε ο τίτλος "σκύλος εργασίας". Το Ντόμπερμαν ανήκει στον κύκλο αυτών των επιλεγμένων σκύλων.

Τα δικά του χαρακτηριστικά τον διακρίνουν ως ιδανικό σκύλο εργασίας. Έχει έντονο χαρακτήρα, είναι έξυπνος, προσεκτικός, ανθεκτικός.
Η ανατροφή και η εκπαίδευσή του, που στην ευρεία της έννοια αρχίζει για τον ιδιοκτήτη από τη στιγμή που θα παραλάβει το κουτάβι από τον εκτροφέα, είναι απλή, αλλά είναι σημαντικό να προσαρμοστεί η εκπαίδευση στους φυσικούς τρόπους μάθησης του Ντόμπερμαν.
Η εκπαίδευση του κουταβιού θα έπρεπε να γίνει παιχνιδιάρικα και χωρίς να υπερφορτωθεί, έτσι ώστε το κουτάβι να συλλέξει θετικές εμπειρίες.
Αναπόσπαστη βοήθεια για τον αρχάριο-εκπαιδευτή, είναι οι συμβουλές από έμπειρους εκπαιδευτές στους τομείς του Ντόμπερμαν-Club.

Αθλητισμός

Για την αθλητική δραστηριότητα με το Ντομπερμαν, προσφέρεται μια μεγάλη ποικιλία επιλογών όπως η εξέταση συνοδείας, η εξέταση αντοχής, η εξέταση του σκύλου προστασίας, η εξέταση της ιχνηλασίας κ.α.
Πυρήνας του αθλητισμού με τα Ντόμπερμαν αποτελεί η εξέταση του σκύλου προστασίας, η οποία χωρίζεται στα κλασσικά μέρη: Ιχνηλασία, Υποταγή, Υπηρεσίες προστασίας.
Η αξιολόγηση του σκυλιού γίνεται με πόντους / βαθμούς. Σε κάθε τομέα ο ανώτερος βαθμός που μπορεί να αποδοθεί είναι το 100. Διακριτικό εκπαίδευσης ή Βραβείο, μπορεί να αποδοθεί μόνο εάν το Ντομπερμαν συλλέξει τουλάχιστον 70 βαθμούς στους τομείς Α= Ιχνηλασία, Β = Υποταγή και στον τομέα Γ = Υπηρεσία προστασίας τουλάχιστον 80 βαθμούς.

ΤΟΜΕΑΣ Α- ΙΧΝΗΛΑΣΙΑ
Εδώ πρέπει το Ντόμπερμαν σε μια διαδρομή, να ψάξει τα αντικείμενα που έχει τοποθετήσει ο βοηθός ιχνηλασίας. Ο σκύλος πρέπει ήσυχα με χαμηλωμένη μύτη να πάρει και να ακολουθήσει τα ίχνη σε ένα λουρί 10 μέτρων.
Μόλις το Ντόμπερμαν βρει ένα αντικείμενο, πρέπει να το δείξει ή να το πάρει χωρίς παρέμβαση του ιδιοκτήτη. Κατά τη διάρκεια της ιχνηλασίας που πρέπει να επεξεργαστεί ο σκύλος, του προκαλούν επιπλέον δυσκολίες.
Οι ασκήσεις ιχνηλασίας, οι οποίες απαιτούν και ιδιαίτερο ζήλο από τον ιδιοκτήτη, μπορούν να μπουν στη ζωή του σκύλου από τη βρεφική του ηλικία.

ΤΟΜΕΑΣ Β - Η ΥΠΟΤΑΓΗ
Εδώ απαιτούνται από το σκύλο λογικές ασκήσεις υπακοής, οι οποίες ανταποκρίνονται στις γενετικές του καταβολές. Όλα τα μέρη των ασκήσεων έχουν σχέση με τις απαιτήσεις, που τίθενται στο σκύλο στη σημερινή εποχή. Αντικείμενο της εξέτασης είναι για παράδειγμα η ακολουθία με το λουρί, και η ελεύθερη ακολουθία. Τι σημαίνει αυτό;
Το σκυλί πρέπει να ακολουθεί τον ιδιοκτήτη όπως αρμόζει, στην αριστερή πλευρά του. Πρέπει να περάσει μέσα από μια ομάδα ανθρώπων χωρίς να τους παρενοχλήσει. Εξετάζεται επίσης εάν ο σκύλος έχει ξεπεράσει την ευαισθησία του σε ό,τι αφορά στους πυροβολισμούς. Ο σκύλος επιδεικνύει έπειτα από διαταγή ασκήσεις καθίσματος, ακινησίας και όρθιας στάσης.

Επιστρέφει στον ιδιοκτήτη ένα αντικείμενο που ο ίδιος έχει πετάξει. Τον βάζουν να καθίσει σε συνθήκες απόσπασης προσοχής (αυτό σημαίνει ότι ο σκύλος πρέπει να παραμείνει στη θέση που υποδεικνύει ο ιδιοκτήτης, ακόμη και αν αυτός απομακρύνεται ή δεν είναι ορατός για το σκύλο). Πολλές από αυτές τις ασκήσεις ποικίλλουν στο βαθμό δυσκολίας τους, ανάλογα με το επίπεδο της εξέτασης. Αυτό που εδώ δείχνει απλό, σαν παιχνίδι, θέτει υψηλές απαιτήσεις στο χάρισμα ταύτισης του ιδιοκτήτη. Γι’ αυτό το λόγο δεν υπάρχουν συνταγές για την εκπαίδευση των σκύλων. Κάθε Ντόμπερμαν θέλει να εκπαιδεύεται ατομικά και κυρίως στην υποταγή απαιτείται ιδιαίτερη δεμένη ομάδα (σκύλος-άνθρωπος).

ΤΟΜΕΑΣ C - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Εδώ ο σκύλος, ανάμεσα στα άλλα, ελέγχεται για την αυτοπεποίθηση και τα γερά του νεύρα. Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η υπακοή. Ο σκύλος πρέπει πάντα να μένει υπό την επιρροή του ιδιοκτήτη του. Για το Ντόμπερμαν το χέρι που προκαλεί αντικατοπτρίζει τη λεία, την οποία θέλει να πιάσει. Η θετική εμπειρία του και οι συνεχείς νίκες του στο κυνήγι της λείας, δυναμώνουν το σκυλί εσωτερικά.
Η ενίσχυση του κυνηγίου της λείας, δεν φανερώνει καμία επιθετικότητα απέναντι στον άνθρωπο. Το σκυλί-φύλακας μπορεί να συγκριθεί με έναν αθλητή, του οποίου οι επιδόσεις εξαρτώνται από τη φυσική του κατάσταση. Η τακτική εξάσκηση είναι οπωσδήποτε απαραίτητη, όπως επιπλέον και μια υγιεινή και θρεπτική διατροφή.

Του Βασίλη Κουνέλα,
εκτροφέα -εκπαιδευτή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.