Puppy News☛

Οι κίνδυνοι στο σπίτι.


Γιώργος Ηλιόπουλος, κτηνίατρος

Σε κάθε σπίτι υπάρχει μια ποικιλία αντικειμένων,ουσιών και φαρμάκων που μπορεί να είναι επικίνδυνα η ακόμα και θανατηφόρα για το κατοικίδιο.
Ας δούμε αναλυτικά κάποιους απο τους «εχθρούς» του.ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΤΡΟΦΙΜΑ

Πολλά απο τα τρόφιμα που είναι απολύτως ασφαλή για τον άνθρωπο, μπορεί να είναι βλαβερά ή ακόμα και θανατηφόρα για τα ζώα.
ΚΟΚΚΟΙ ΚΑΦΕ, ΛΙΠΑΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ, ΤΣΑΙ, ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΑΒΟΚΑΝΤΟ, ΑΛΚΟΟΛ, ΜΑΓΙΑ ΜΠΥΡΑΣ, ΓΚΡΕΙΠ-ΦΡΟΥΤ, ΑΛΑΤΙ, ΦΥΣΤΙΚΙΑ, ΚΡΕΜΥΔΙΑ, ΣΚΟΡΔΟ, ΤΣΙΧΛΕΣ, ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΜΑΤΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΞΥΛΙΤΟΛΗ

Πάντα να κρατάτε τα σκουπίδια μακριά απο τα κατοικίδια, γιατί τα αποσυντιθέμενα τρόφιμα περιέχουν μύκητες και βακτήρια, που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.


ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Πολλά απο τα καθαριστικά χώρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια αν πάρουμε στοιχειώδεις προφυλάξεις και πάνω απ' όλα ασχοληθούμε για λίγο διαβάζοντας τις οδηγίες χρήσης του προιόντος.Αν για παράδειγμα πάνω στο προιόν αναγράφεται «Κρατήστε το μακριά απο παιδιά και κατοικίδια», απλά εφαρμόστε το. Προιόντα που περιέχουν χλωρίνη ή άλλα λευκαντικά-καθαριστικά, μπορεί να απολυμαίνουν ικανοποιητικά το σπίτι ,αλλά μπορεί επίσης αν τα καταπιεί ή τα γλύψει το κατοικίδιο να προκαλέσουν:

-Στομαχικές διαταραχές

-Σιαλλόρροια

-Εμετούς

-Διάρροια

-Βαριά εγκαύματα ως και

-Αναπνευστικά προβλήματα.

Οι γάτες ειδικότερα είναι εξαιρετικά ευαίσθητες σε προιόντα που περιέχουν φαινόλες.

Σαν γενικό κανόνα θα πρέπει να αποθηκεύετε τα καθαριστικά σε ασφαλή, μη προσβάσιμα ντουλάπια και, όταν αυτά χρησιμοποιούνται, το κατοικίδιο πρέπει να βρίσκεται σε άλλο χώρο ,τουλάχιστον μέχρι να «στεγνώσουν».

ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ-ΤΡΩΚΤΙΚΟΚΤΟΝΑ

Όπως και για τα καθαριστικά, πρέπει πάντα να διαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες του κάθε προιόντος. Για παράδειγμα, αν το προιόν που χρησιμοποιείτε για τους ψύλλους του σκύλου σας, το βάλετε και στην γάτα σας ή σε άλλα είδη, μπορεί να προκληθεί μεγάλο πρόβλημα, ίσως ακόμα και για την ζωή του κατοικιδίου.

Αν το κατοικίδιο σας «φάει» ποντικοφάρμακο, τότε κινδυνεύει άμεσα η ζωή του και πρέπει να ζητήσετε αμέσως βοήθεια. Γι αυτό διαλέχτε το σημείο που θα βάλετε τέτοιες ουσίες, ώστε να είναι τελείως μη προσβάσιμες από τον τετράποδο φίλο σας.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ

ΦΑΡΜΑΚΑ

Τα φάρμακα που χορηγούνται στους ανθρώπους, μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα για το κατοικίδιο. Σαν γενικό κανόνα θα πρέπει να έχετε καλά κλειδωμένα τα δικά σας φάρμακα σε σημείο μη προσβάσιμο από παιδιά και κατοικίδια.Φάρμακα όπως:

-ΜΗ ΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ,ΑΣΠΙΡΙΝΗ,ΙΒΟΥΠΡΟΦΕΝΗ ,ΝΑΠΡΟΧΕΝΗ, ΑΚΕΤΟΜΙΝΟΦΑΙΝΗ

-ΧΑΠΙΑ ΔΙΑΙΤΗΣ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

-ΑΝΤΙΙΣΤΑΜΙΝΙΚΑ,ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ,ΑΝΤΙΥΠΕΡΤΑΣΙΚΑ

-ΚΑΡΔΙΟΦΑΡΜΑΚΑ

πρέπει να είναι απροσπέλαστα απο το κατοικίδιο.

ΣΑΠΟΥΝΙΑ-ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ

Το σαπούνι, τα σαμπουάν, οι μαλακτικές κρέμες, τα καλλυντικά, τα απορρυπαντικά, μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές, εμετούς και διάρροια. Και μην ξεχνάτε ποτέ το καπάκι της τουαλέτας ανοικτό, αφού εκτός απο τον φόβο πνιγμού, υπάρχει και ο φόβος ερεθισμού του στομάχου.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΛΟΝΙ


Πολλά απο τα αρωματικά χώρου σε υγρή μορφή μπορεί να προκαλέσουν έλκη στην στοματική κοιλότητα και τον οισοφάγο.

Οι «μπίλλιες», όπως αυτές της ναφθαλίνης, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα, όπως ερεθισμό του πεπτικού συστήματος, καταστροφή των κυττάρων ήπατος, νεφρών και αίματος, εγκεφαλικό οίδημα, σπασμούς, κώμα, ερεθισμό του αναπνευστικού, ακόμα και θάνατο μετά απο κατάποση.

Προιόντα καπνού, νομίσματα που περιέχουν ψευδάργυρο και οι αλκαλικές μπαταρίες μπορεί να προκαλέσουν τεράστιο πρόβλημα για την υγεία του κατοικιδίου.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΓΚΑΡΑΖ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΛΗ


ΥΓΡΑ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ,ΨΥΓΕΙΟΥ,ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ

Η αιθυλενική γλυκόλη που περιέχεται στα υγρά μπαταρίας, αντιπαγωτικά υγρά και άλλα ψυκτικά, ακόμα και σε μικρές ποσότητες είναι θανατηφόρα και για τους σκύλους αλλά και για τις γάτες. Ακόμα και προιόντα που περιέχουν προπυλενική γλυκόλη , αν και λιγότερο τοξικά , μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για το κατοικίδιο. Το ίδιο ισχύει για φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, παράγωγα του πετρελαίου και αντιοξειδωτικά. Τα διαλυτικά χρωμάτων και τα χρώματα συνήθως δεν καταπίνονται, επειδή μυρίζουν έντονα, αλλά μπορεί να προκαλέσουν έντονο δερματικό ερεθισμό.

ΦΥΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Κάποια φυτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για ένα κατοικίδιο. Ίσως τα ονόματα δείχνουν εξωτικά, αλλά μόνον με αυτό τον τρόπο μπορούμε να έχουμε μια κοινή ταξινόμηση, αφού τα ονόματα απο τόπο σε τόπο αλλάζουν.

Lilly of the valley, oleander, azalea, yew, foxglove, rhododendron, kalanchoe μπορεί να προκαλέσουν καρδιακά προβλήματα αν τα καταπιεί.

Rhubarb leaves και shamrock μπορεί να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια.

Lilies είναι εξαιρετικά τοξικά για τις γάτες και μπορεί να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια.

Sagopalms μπορεί να προκαλέσουν ηπατική ανεπάρκεια.

Μανιτάρια μπορεί να προκαλέσουν ηπατικά προβλήματα.

Φυλλόδενδρο, καλαμποκιά, γλώσσα της πεθεράς, ιβίσκος είναι σε αρκετές περιπτωσεις τοξικά..

ΑΛΛΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Μικρά αντικείμενα που πέφτουν στο πάτωμα μπορεί εύκολα να τα καταπιούν ένας «περίεργος» σκύλος ή γάτα. Κέρματα, μικρά παιδικά παιγνίδια, κουμπιά, μπουκαλάκια φαρμάκων, κοσμήματα, βελόνες και βίδες αποτελούν πιθανούς μεζέδες για το κατοικίδιο σας. Η κατάληξη είναι πάντα καταστροφική για το πεπτικό του σύστημα και τις περισσότερες φορές χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση. Επίσης τα κάθε λογής ηλεκτρικά καλώδια αποτελούν πειρασμό για τα κουτάβια, αλλά και τα ενήλικα κατοικίδια. Το αποτέλεσμα είναι εγκαύματα ή και ηλεκτροπληξία, γι αυτό και πρέπει να φροντίζουμε για την προστασία τους από τους προστατευόμενους μας.

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ

Μην ξεχνάτε ποτέ τους φιλοξενούμενους σας. Μπορεί διαπνεόμενοι απο τις καλύτερες προθέσεις να κεράσουν διάφορα από το γιορτινό τραπέζι τον τετράποδο φίλο σας. Τα στολίδια του δέντρου, τα σκόρπια παιγνίδια, τα κάθε λογής δώρα αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση για την ζωηρή περιέργεια του κατοικιδίου. Τα γλυκά που στολίζουν τους πάγκους και τις τραπεζαρίες είναι εύκολος στόχος για τον σκύλο ή την γάτα σας.

Τελευταία αλλά οχι λιγότερο επικίνδυνη είναι αυτό που αποκαλούμε οι κτηνίατροι Νόσο του Πάσχα. Κόκκαλα, πέτσες και όλα τα πλούσια περισσεύματα από τα «αχόρταγα-μπουχτισμένα» τραπέζια μας, συνήθως καταλήγουν στο στόμα των «σιαλορροούντων» κατοικίδιων. Και μπορεί εμείς να γινόμαστε πλουσιότεροι φροντίζοντας ζώα με δυσπεψίες ή και χειρότερα προβλήματα, εκείνα όμως παιδεύονται ή και χάνουν την ζωή τους.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΠΤΗΝΑ

Οι περισσότεροι από τους κινδύνους που περιγράψαμε για τους τετράποδους ισχύουν και για τους φτερωτούς μας φίλους, εφόσον τους αφήνουμε να πετούν ελεύθερα μέσα στο σπίτι.

Πρέπει να θυμάστε πάντα οτι τα πτηνά έχουν ένα εξαιρετικά ευαίσθητο αναπνευστικό σύστημα, ιδιαίτερα ευάλωτο στον καπνό του τσιγάρου, τις αναθυμιάσεις της κουζίνας, τα σπρέυ, τα αρώματα, τις κόλλες, τις μπογιές και τα διαλυτικά.Γι' αυτό και η ελάχιστη υπηρεσία σας προς αυτά πρέπει να είναι ο καθαρός αέρας.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ

Μήν χανετε χρόνο!!!

Βρείτε τι έφαγε!!

Πάρτε το μπουκαλάκι ή την συσκευασία στα χέρια σας!!

Καλέστε τον κτηνίατρο ή το κέντρο δηλητηριάσεων!!

210...

Κρατήστε την ψυχραιμία σας και ακολουθήστε τις οδηγίες!!!

2 σχόλια:

  1. These are all important and useful cautions for savegarding the health ans welfare of our pets! Thank you so much for sharing them. I will pass them on to other friends. Have a Lovely Day!
    Purrs,
    Lovey & Mummy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Thanks for your ineresting.I'm trying to inform you with usefuls articles.Have a nice and lovely day and to you.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.