Puppy News☛

Βασικές ανάγκες του σκύλου σας.


Τα σκυλιά εξημερώθηκαν από τους ανθρώπους πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ,τα σκυλιά έχουν γίνει πλήρως εξαρτώμενα από εμάς για να ικανοποιήσουμε τις ημερήσιες ανάγκες τους και να τα προστατεύσουμε από κινδύνους. Επειδή τα κοινωνικοποιήσαμε και ζουν μαζί μας ,χρειάζονται συνεχή προσοχή και αγάπη εκτός από τα βασικά όπως τροφή, νερό, στέγη ,και ιατρική φροντίδα.

Η ποιότητα της σχέση σας με το σκυλί σας εξαρτάται από την ικανοποίηση των αναγκών του από μέρους σας.

Τροφή και νερό.
Τα κουτάβια -μέχρι ενός έτους- πρέπει να τρέφονται από τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα. Τα ενήλικα σκυλιά -ενός έτους και πάνω- πρέπει να τρέφονται μία η δύο φορές την ημέρα. Δώστε μόνο επώνυμες καλές τροφές, κατάλληλες για την ηλικία τους και ακολουθείστε τις οδηγίες της εταιρίας ή του κτηνιάτρου για την ποσότητα. Φρέσκο ,καθαρό νερό πρέπει να είναι διαθέσιμο όλη την ημέρα. Μην δίνετε αμφιβόλου θρεπτικής αξίας σκυλοτροφές ,απομεινάρια από το τραπέζι ,τροφές για γάτες ,αληθινά κόκαλα και γάλα(μπορεί να προκαλέσει διάρροια).

Καθαριότητα (σπιτιού). 
Μια επιτυχημένη μέθοδος καθαριότητας του κουταβιού ξεκινάει από την δημιουργία ενός συνεπούς και συνετού προγράμματος. Κάθε μέρα σε συγκεκριμένες ώρες (όπως μετά από γεύματα, πριν και μετά από ύπνο), βγάλτε το σκυλί σας έξω στο προκαθορισμένο σημείο για τουαλέτα ,όπου και το ανταμείβετε για την αφόδευση. Φροντίστε να καθαρίζετε το χώρο για λόγους υγιεινής, πολιτισμού και σεβασμού προς την κοινωνία. Τα μικρά σκυλιά -κάτω των πέντε μηνών- δεν έχουν αναπτύξει πλήρως τον έλεγχο των μυών τους ,έτσι είναι επιρρεπή σε "ατυχήματα" μέσα στο σπίτι. Με το να τιμωρήσετε το σκυλάκι για αυτό, δεν βοηθάει και μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον προβλήματα συμπεριφοράς. Ο έπαινος και η ανταμοιβή για τις επιθυμητές πράξεις ,η υπομονή και η συνέπεια είναι πιο αποδοτικοί τρόποι εκπαίδευσης για όλα τα σκυλιά.

Υγεία και φροντίδα.
Πηγαίνετε το κουτάβι ή το σκυλί σας στον κτηνίατρο αμέσως μετά την απόκτησή του. Ο κτηνίατρος θα το εξετάσει και θα το εμβολιάσει -απαραίτητη προϋπόθεση για τις ασθένειες, οι οποίες μπορεί να αποβούν θανατηφόρες για το "φιλαράκι" σας. Επομένως, μία-τουλάχιστον- ετήσια επίσκεψη στον κτηνίατρο για πλήρη έλεγχο και εμβόλια είναι απαραίτητη. Σε περίπτωση τραυματισμού ή άλλου προβλήματος υγείας ζητείστε αμέσως τις συμβουλές και τη φροντίδα του κτηνιάτρου .

Κίνδυνοι εκτός σπιτιού. 
Οι συνθήκες της πόλης και η κοινή λογική επιβάλλουν ότι το σκυλί σας πρέπει να είναι δεμένο με το λουρί του όταν βαδίζετε στο πεζοδρόμιο. Τα σκυλιά που τους επιτρέπεται να τρέχουν λυμένα στους δρόμους δεν είναι "ελεύθερα", στην πραγματικότητα διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο από διερχόμενα αυτοκίνητα ,άλλα ζώα ,δηλητήρια ,υπερβολική ζέστη ή κρύο και από κακοπροαίρετους ανθρώπους. Επιπλέον τα ..."ελεύθερα" σκυλιά δημιουργούν προβλήματα στους συνανθρώπους μας, για τα οποία ,ως ιδιοκτήτες τους ,είμαστε υπεύθυνοι.

Επίβλεψη. 
Ένα κουτάβι χρειάζεται αρκετή επίβλεψη για την ασφάλειά του ,εκπαίδευση και σωστή κοινωνικοποίηση. Κανένα σκυλί -κουτάβι ή ενήλικο- δεν πρέπει να αφήνεται μόνο του έξω ή με μικρά παιδιά χωρίς την επίβλεψη κάποιου μεγάλου. Ελέγξτε επίσης το σπίτι σας για ηλεκτρικά καλώδια, αντικείμενα που σπάζουν, δηλητήρια κ.λ.π. Μερικά φυτά μπορεί να είναι δηλητηριώδη για το σκυλί σας.

Στείρωση. 
Τα σκυλιά δεν έχουν συναισθηματική ή ψυχολογική ανάγκη για αναπαραγωγή, οπότε η στείρωση είναι μία πολύ καλή λύση στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των σκύλων. Η χειρουργική επέμβαση είναι απλή και μπορεί να γίνει σε μικρή ηλικία. Εκτός του ότι έτσι επιτυγχάνεται η μείωση της ανεξέλεγκτης αύξησης του αριθμού των σκύλων ,η στείρωση επίσης βοηθάει στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου καθώς επίσης και σε μερικές περιπτώσεις προβλημάτων συμπεριφοράς.

Κολάρο & ταυτότητα.
Όλα τα σκυλιά θα πρέπει να φορούν κολάρο, μία ταυτότητα με το όνομά τους και ένα τηλέφωνο. Σιγουρευτείτε ότι το κολάρο δεν είναι πολύ χαλαρό ή πολύ σφιχτό και θυμηθείτε να το ρυθμίζετε ή να το αλλάζετε καθώς το σκυλί μεγαλώνει. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος το σκυλί να χαθεί .Εάν βρεθεί από κάποιον φιλόζωο, οι πιθανότητες να δείτε πάλι το "φιλαράκι " σας είναι μεγάλες.

Μία άλλη μέθοδος "αναγνώρισης " σκύλου είναι η ηλεκτρονική. Με αυτή τη μέθοδο, ένα microchip τοποθετείται κάτω από το δέρμα του σκύλου σας και έτσι με τη βοήθεια των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό (απαιτείται η χρήση ειδικού scanner) μπορεί να βρεθεί ο ιδιοκτήτης του σκυλιού.

Μάσημα. 
Για όλη τους τη ζωή τα σκυλιά, ιδιαίτερα τα κουτάβια, έχουν την ανάγκη να μασούν. Αποθαρρύνετε το ανεπιθύμητο μάσημα με το να εκπαιδεύσετε το σκυλί σας να μασάει αντικείμενα που του παρέχετε εσείς, όπως "ψεύτικα" κόκαλα ,σκληρά μπισκότα ειδικά για σκύλους και παιγνίδια από σκληρό καουτσούκ. Ποτέ μην δίνετε πολύ μικρά παιγνίδια που είναι δυνατόν να τα καταπιεί το σκυλί. Παπούτσια και κάλτσες δεν είναι κατάλληλα παιγνίδια για μάσημα --το σκυλί σας δεν μπορεί να καταλάβει την διαφορά μεταξύ "παλιού" και "καινούριου" παπουτσιού ή κάλτσας.

Βούρτσισμα & καθαρισμός. 
Το τακτικό βούρτσισμα βοηθάει να απομακρυνθούν οι χαλαρές τρίχες και να κρατήσετε το τρίχωμα του σκυλιού σας καθαρό και αστραφτερό. Κάντε μπάνιο στο σκυλί σας μια φορά περίπου το μήνα και χρησιμοποιείστε ένα σαμπουάν ειδικό για σκυλιά. Μερικά σκυλιά χρειάζονται κούρεμα από επαγγελματίες. Το καλοκαίρι ελέγξτε για τσιμπούρια και άλλα έντομα καθώς και προβλήματα δέρματος. Το χειμώνα φροντίστε το σκυλί σας να μην έχει παγάκια ή αλάτι ανάμεσα στα δάκτυλα του και ξεβγάλτε το με νερό βρύσης μετά από κολύμβηση σε αλμυρό νερό. Το αλάτι στεγνώνει και ερεθίζει το δέρμα. Κόψτε τα νύχια του σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας. Ελέγξτε τα ούλα του και τα δόντια του κάθε 15-20 ημέρες. Καθαρείστε τα με ένα πανάκι ή μικρή οδοντόβουρτσα. Έτσι εμποδίζετε την δημιουργία πέτρας και κακοσμίας. Κρατάτε τα αυτιά του σκύλου σας καθαρά και στεγνά. Ελέγξτε τα για ερεθισμούς και υπερβολική ύπαρξη "κεριού" .

Άσκηση και παιχνίδι. 
Πάντα βγάλτε βόλτα το σκυλί σας δεμένο με ένα γερό λουρί και κολάρο (όχι πνίκτες). Επίσης, μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τις ακαθαρσίες του. Τα σκυλιά όχι μόνον αγαπούν αλλά και χαίρονται το παιγνίδι. Φροντίστε από μικρή ηλικία να του μάθετε "καλά" παιγνίδια. Για παράδειγμα, το πέταγμα του τοπιού -προσοχή στο μέγεθος- και η επαναφορά του σε σας από τον σκύλο χτίζει μεταξύ σας μια σχέση συνεργασίας, ενώ το τράβηγμα ενός σχοινιού -την μια άκρη τραβάτε εσείς ενώ την άλλη τραβάει ο σκύλος- χτίζει πολλές φορές μια σχέση διεκδίκησης και αντιπαλότητας.

Ύπνος.
Δώστε στο σκυλί σας ένα χώρο που να μπορεί να κοιμάται και να ησυχάζει. Φροντίστε να μην κρυώνει ή να ζεσταίνεται υπερβολικά. Όλα τα σκυλιά, ιδιαίτερα τα κουτάβια ,χρειάζονται ύπνο και ξεκούραση κατά την ημέρα όπως και την νύκτα.

Εκπαίδευση.
Όλα τα σκυλιά καθώς και οι ιδιοκτήτες τους χρειάζονται εκπαίδευση. Οι ιδιοκτήτες όχι μόνον πρέπει να καταλαβαίνουν την συμπεριφορά των σκύλων τους αλλά και να μάθουν σωστούς τρόπους-χωρίς βία- επικοινωνίας μαζί τους. Αυτό θα κάνει την σχέση με τα ζώα τους πιο ευχάριστη και ασφαλή ,και τα σκυλιά τους θα προσαρμόζονται ευκολότερα στους κανόνες της ανθρώπινης κοινωνίας. Διαλέξτε με προσοχή τον εκπαιδευτή του σκύλου σας και μην δέχεστε οποιαδήποτε μορφή βίας ενάντια στο "φιλαράκι" σας. Επίσης απορρίψτε αμέσως την χρήση πνίκτη και ηλεκτρικών κολάρων.

Προβλήματα Συμπεριφοράς. 
Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα συμπεριφοράς με το σκυλί σας ,πρώτα ελέγξτε με τον κτηνίατρό σας να δείτε μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που επηρεάζει την συμπεριφορά του. Αφού όλα είναι εντάξει με την υγεία του, απευθυνθείτε για συμβουλές σε έναν  εκπαιδευτή / συμπεριφοριολόγο σκύλων. Συνήθως τα περισσότερα προβλήματα λύνονται με γνώση και υπομονή. Όπως πάντα και εδώ η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία. Γι' αυτό αρχίστε την εκπαίδευση του σκυλιού σας εγκαίρως, προτού αναπτυχθούν τα γνωστά προβλήματα συμπεριφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.