Puppy News☛

Ψάξε - Βρες.


Υπηρεσία Εύρεσης Αντικειμένων από τον ινσπέκτορα Κλουζ Ντογκ. Συνηθίζετε να χάνετε τα πράγματά σας; Σας παίρνει ώρα να βρείτε, που αφήσατε τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας, το πορτοφόλι σας ή τα γυαλιά σας; Ως εδώ! Βρήκαμε τη λύση στο πρόβλημά σας.
Και το όνομα …αυτής; Το ίδιο με του σκύλου σας. Πολύ καλά καταλάβατε, το αγαπημένο σας τετράποδο μπορεί να σας βοηθήσει ακόμη και στο να βρίσκετε τα πράγματα, που χάνετε.
Μην το κοιτάζετε με δυσπιστία… Ο πιστός σας φίλος δεν είναι λιγότερο ικανός από τους σκύλους, που εντοπίζουν μαϊμού dvd ανάμεσα στα κανονικά, ούτε από εκείνους που βρίσκουν ναρκωτικά ή ανιχνεύουν τον καρκίνο.
Η όσφρησή του είναι εξίσου ισχυρή με των σκύλων αυτών. Η μοναδική διαφορά είναι ότι δεν προσπαθήσατε να την εξασκήσετε.
Ο σκύλος χρησιμοποιεί την όσφρηση, όπως και τις υπόλοιπες αισθήσεις του, για να επιβιώσει. Σύμφωνα με τους επιστήμονες μάλιστα, διαθέτει από 10.000 έως 100.000 φορές καλύτερη όσφρηση από τη δική μας. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δεν μπορεί να βελτιωθεί κι άλλο.
Πώς; Ακολουθήστε προσεχτικά και χωρίς βιασύνη ένα-ένα τα βήματα και πάνω από όλα να απολαύσετε το πανέμορφο αυτό …παιχνίδι. Με ποιο τρόπο λοιπόν, θα διδάξουμε στον πιστό μας φίλο να βρει τα «ίχνη» που έχουμε αφήσει στο έδαφος, μια μυρωδιά στον αέρα ή κάποιο αντικείμενο;

1ο ΣΤΑΔΙΟ: «Ίχνη» στο έδαφος
1. Εφοδιαστείτε μια εξαιρετική λιχουδιά, που μυρίζει έντονα, όπως για παράδειγμα τα λουκάνικα. Πάρτε το σκύλο σας και πηγαίνετε νωρίς το πρωί σε ένα πάρκο ή σε μια περιοχή, μια περιοχή που να έχει χόρτα. Προτιμήστε ένα χώρο απάτητο μέχρι εκείνη την ώρα.
Για αρχή, τουλάχιστον, δε θέλετε να υπάρχουν μυρωδιές, που θα του αποσπάσουν την προσοχή. Ζητήστε του να καθίσει ή να ξαπλώσει. Προχωρήστε, βάλτε το λουκάνικο στο έδαφος και λιώστε το, πατώντας το με το παπούτσι σας προκειμένου να το πολτοποιήσετε στο χορτάρι.
Περπατήστε στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτόν, σε ευθεία, προκειμένου να σχηματίσετε με τα υπολείμματα που υπάρχουν στο παπούτσι σας μία ευθεία γραμμή. Ακολουθήστε την ίδια διαδικασία από την αρχή κάθε 6 με 10 βήματα. Ρίξτε το λουκάνικο, πολτοποιήστε το με το παπούτσι σας και περπατήστε και πάλι προς το σκύλο σας. Στο τέλος της νοητής γραμμής, η οποία δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 20 βήματα, τοποθετήστε το αγαπημένο παιχνίδι του σκύλου σας. Ρίξτε πάνω σε αυτό ένα κομμάτι λουκάνικου. Κάτι πρέπει να βρει, που θα τον ευχαριστήσει στο τέλος της διαδρομής. Δε νομίζετε;
2. Τώρα, πηγαίνετε πίσω στο σκύλο σας. Πείτε του ότι είναι ελεύθερος, σε περίπτωση που ακούει την εντολή «Μείνε» ή ελευθερώστε τον από την αλυσίδα, σε περίπτωση που δεν είναι τόσο υπάκουος. Ενθαρρύνετέ τον, λέγοντάς του «Ψάξε» ή «Βρες το» και αφήστε τον να μυρίσει.
3. Μόλις εντοπίσει τα ίχνη, πείτε του ήρεμα «Καλό παιδί» ή «Μπράβο». Μην μπαίνετε μπροστά του. Αφήστε εκείνον να οδηγήσει. Μην ξεχνάτε να του δίνετε συνέχεια συγχαρητήρια. Προσέξτε όμως, μη φωνάξετε δυνατά από τον ενθουσιασμό σας και αποσπάσετε την προσοχή του από την ανίχνευση.
Στη φάση αυτή ο σκύλος σας ακολουθεί την οσμή του λουκάνικου, η οποία του δίνει κίνητρο να συνεχίσει και την ίδια στιγμή την έντονη μυρωδιά που αναδύεται από το πατημένο χορτάρι. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μυρίζει και εσάς, τη μυρωδιά του σώματός σας ουσιαστικά, την οποία γνωρίζει πολύ καλά.
Έτσι, ο πιστός σας σύντροφος μαθαίνει να συνδυάζει τα αρώματα, να τα ακολουθεί, να τα βρίσκει για να οδηγηθεί στο τέλος της διαδρομής. Όπως καταλαβαίνετε, έχει γίνει το πρώτο βήμα.

Συμβουλή
Σε καμία περίπτωση μην πάρετε τα πράγματα πιο σοβαρά από ό, τι πρέπει. Κάντε την εκπαίδευση παιχνίδι για το σκύλο σας και μην ξεχνάτε να το διασκεδάσετε και εσείς. Αν καταφέρετε να του δώσετε να καταλάβει πως πρόκειται για κάτι ευχάριστο, ο τετράποδός σας θα προσπαθήσει ακόμη περισσότερο. Δεν πρόκειται για κάτι δύσκολο, ούτε για κάτι καινούργιο για αυτόν. Θα τον βοηθήσετε απλά να αναπτύξει τη δεξιότητα, που διαθέτει ούτως ή άλλως εκ φύσεως.

2ο ΣΤΑΔΙΟ: Δημιουργήστε και άλλα ίχνη
Μόλις ολοκληρώσετε με επιτυχία το πρώτο στάδιο, προχωρήστε στο δεύτερο. Δημιουργείστε με την ίδια μέθοδο μία γραμμή στα πλάγια. Και γιατί όχι, ακόμη μία από την άλλη πλευρά της αρχικής ευθείας, αν ο σκύλος σας είναι ενθουσιασμένος.
Όταν αρχίσει να βελτιώνεται, επιχειρήστε να αφήνετε …ίχνη σε ολοένα και μεγαλύτερη απόσταση. Δημιουργήστε καμπύλες και ρίξτε και άλλα αντικείμενα, για να δυσκολέψετε το επίπεδο και να οδηγήσετε το καμάρι σας στο στόχο: να βρει δηλαδή ανάμεσα σε όλα τα άλλα το …μονοπάτι με το λουκάνικο.

3ο ΣΤΑΔΙΟ: «Βρες τον»!
Τώρα ο στόχος δεν είναι να εντοπίσει ο σκύλος σας τα κομμάτια λουκάνικου, αλλά να εντοπίσει κάτι από τη μυρωδιά του. Όσα δηλαδή κάνουν και οι σκύλοι έρευνας και διάσωσης.
Ζητήστε τη βοήθεια κάποιου άλλου μέλους της οικογένειάς σας ή ενός φίλου. Πηγαίνετε σε ένα χώρο με δένδρα ή θάμνους, κάπου όπου θα μπορούσε να κρυφτεί δηλαδή ο βοηθός σας. Κρατήστε το σκύλο σας δεμένο, όσο εκείνος θα του επιδεικνύει με παιχνιδιάρικη διάθεση την αγαπημένη του λιχουδιά ή το αγαπημένο του παιχνίδι, που θα κρατά στο χέρι. Πείτε του να τρέξει και να κρυφτεί πίσω από ένα δέντρο ή θάμνο.
Δώστε το χρόνο στο σκύλο σας να σκεφτεί, περιμένοντας λίγα δευτερόλεπτα. Ελευθερώστε τον και λέγοντάς του τη φράση «Βρες τον», ενθαρρύνετέ τον να ψάξει. Μόλις βρει τον κρυμμένο σας φίλο, περιμένετε να του δώσει την επιβράβευσή του (λιχουδιά ή παιχνίδι), πριν τον συγχαρείτε με χάδια και γλυκόλογα.
Επαναλάβετε τη διαδικασία και μόλις βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει καταλάβει το παιχνίδι, κάντε το λίγο δυσκολότερο. Ζητήστε από το …βοηθό σας να τρέξει μια φορά προς την κατεύθυνση του ανέμου και μια προς την αντίθετη από αυτόν πλευρά, πριν κρυφτεί. Έτσι, θα κάνετε το σκύλο σας να χρησιμοποιήσει τη μύτη του και να σκεφτεί προς τα πού πρέπει να πάει. Εναλλακτικά, πείτε του να κάνει ζικ-ζακ ή να διαλέξει περισσότερες από μία κρυψώνες πριν από την τελική, όσο ο σκύλος σας είναι μακριά. Προσοχή! Αν αυξήσετε γρήγορα το επίπεδο της δυσκολίας, το τετράποδό σας θα αποθαρρυνθεί και το πιο πιθανό είναι να χάσει γρήγορα το ενδιαφέρον του για το παιχνίδι.
Αν είστε σίγουρος ότι όλα πηγαίνουν κατ’ ευχή, δυσκολέψτε ακόμη περισσότερο τη διαδικασία, κλείνοντας τα μάτια του πιστού σας φίλου (ή τοποθετείστε τον με γυρισμένη πλάτη). Έτσι, δε θα έχει δει πού είναι η κρυψώνα και θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ακόμη περισσότερο τη μύτη του.

4ο ΣΤΑΔΙΟ: Αναγνώριση αντικειμένων
Στο επόμενο στάδιο ζητήστε του να βρει ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Τρίψτε για παράδειγμα σε μία πετσέτα ένα ζεστό λουκάνικο. Τοποθετήστε το στο δάπεδο και ζητήστε από το σκύλο σας να το βρει. Μην τον αφήσετε να δει πού. Επιβραβεύετε –χωρίς να του αποσπάτε την προσοχή- όταν κατευθύνεται σωστά. Αν μυρίζει άλλα αντικείμενα –πλην του επιθυμητού- μην πείτε λέξη. Δοκιμάστε ξανά και ξανά τη διαδικασία με διαφορετικά αντικείμενα.
Φροντίστε να μάθετε στο σκύλο σας τα «ονόματά» τους. Για παράδειγμα δώστε του το χρόνο να μάθει τι ονομάζουμε «κλειδιά», τι «τσάντα» και τι «γυαλιά ηλίου», πριν του ζητήσετε να σας τα βρει. Το παιχνίδι αυτό θέλει δουλειά και υπομονή. Μην το δείτε μόνο ως ένα τρόπο να γυμνάσετε την όσφρηση του σκύλου σας. Δείτε το ως μια πανέμορφη ευκαιρία να περάσετε μαζί χρόνο και να διευρύνετε τις γνώσεις σας. Εμείς το μόνο, που μένει να σας ευχηθούμε, είναι: Καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.