Puppy News☛

Σκύλοι στην αναμονή.


Μάθε του το «στάσου» για να σε ακολουθεί στα ψώνια. Είναι γνωστό ότι βάση του νόμου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (φούρνους, super market, mini market, ζαχαροπλαστεία κ.ά) δεν επιτρέπονται οι σκύλοι. Αν έχετε εκπαιδεύσει το σκύλο σας να περιμένει έξω, ΚΑΙ εσείς θα έχετε συντροφιά στα ψώνια σας, αλλά ΚΑΙ εκείνος θα επωφεληθεί με έναν περίπατο ακόμα. Εννοείται ότι όσο πιο μικρός ξεκινήσει ο σκύλος την εκπαίδευσή του σε όλες τις έννοιες της υπακοής τόσο πιο εύκολα θα μάθει και τόσο πιο υψηλή απόδοση θα έχει. Το ίδιο ισχύει και με την «αναμονή».

Τι να λέω; Το τι λέξη θα χρησιμοποιήσετε σαν παράγγελμα, δεν έχει τόσο σημασία, οι πιο συνηθισμένες είναι «στάσου», «εκεί», «περίμενε» και η πιο δημοφιλής το «μείνε», αλλά μπορεί να μάθει να περιμένει, λέγοντάς του τα παραγγέλματα, «κάτσε» (δύο πόδια) ή «κάτω» (ξαπλωμένος). 

Ξεκινώντας Πρώτα από όλα ο σκύλος πρέπει να εκτελεί τα παραγγέλματα «κάτσε» και «κάτω» ή έστω και ένα από τα δύο. Ξεκινήστε από το να περιμένει δίπλα σας 3 και 4 λεπτά ακίνητος, χωρίς να σηκώνεται από τη θέση του, ώστε να μάθει να είναι υπομονετικός. Τις πρώτες ημέρες, μέσα στο χώρο σας, φροντίστε να μην έχει ερεθίσματα που του αποσπούν την προσοχή και μετά βγείτε στο δρόμο, στην αρχή με λιγότερη κίνηση και σιγά-σιγά σε πιο πολλή κίνηση και φασαρία. Παράλληλα, αρχίστε να μεγαλώνετε τη διάρκεια του χρόνου που στέκεται δίπλα σας. Τα πρώτα βήματα, πάντα με λουρί μήκους πάνω από 1,50 μέτρο. Όταν κατά κάποιο τρόπο έχετε κερδίσει την υπομονή του σκύλου σας, κρατώντας πάντα το λουρί, προσπαθήστε να κάνετε κύκλους γύρω από το σκύλο σας με πολύ αργή κίνηση και επαναλαμβάνοντας καθαρά το παράγγελμα που έχετε επιλέξει. Προσοχή, το λουρί δεν πρέπει να τεντώνει, γιατί ο σκύλος σας θα σηκωθεί. Αν στη διάρκεια της διαδικασίας ο σκύλος σας σηκώνεται, θα τον διορθώνετε αμέσως, χωρίς πολλές κουβέντες και θα ξεκινάτε ξανά από την αρχή. Ο χρόνος διάρκειας, που στην αρχή ποικίλλει ανάλογα με το σκύλο, σίγουρα πρέπει να φτάσει να είναι πάνω από 1 λεπτό.  Να φροντίζετε τους κύκλους σας να τους κάνετε και δεξιόστροφους και αριστερόστροφους.

Γιατί είναι ανεπίδεκτος;
Σε κάποια σκυλιά τα στάδια εκμάθησης του «μείνε» μπορεί να διαρκέσουν μερικές ημέρες και σε κάποια άλλα μερικές εβδομάδες. Να θυμάστε ότι δε θα βιάζεστε να πάρετε το αποτέλεσμα και πάντα οι πρώτες προσπάθειες να είναι στο χώρο σας, για να μη σας φύγει και τον κυνηγάτε. Υπάρχουν κάποιες φυλές, που σου βγάζουν την ψυχή, Juck Russel, Doberman κλπ. και κάποιες άλλες που ζουν για αυτό, Νέας Γης, Bulldog κ.ά.

Αλλάζοντας βαθμό δυσκολίας
Στο επόμενο στάδιο, όπως κινείστε κάνοντας αργά κύκλους γύρω από το σκύλο, αφήστε το λουρί σας να πέσει από τα χέρια σας και συνεχίστε να κινείστε αργά γύρω από το σκύλο, λέγοντάς του το παράγγελμα. Αν σηκωθεί και πάλι διορθώνετε, δε σηκωθεί την πρώτη φορά κάνετε δύο κύκλους γύρω του και του δίνετε πολλά χάδια. Στη συνέχεια δώστε μεγάλη σημασία στο να περιμένει περισσότερη ώρα και να γυρνάτε γύρω του. Σιγά σιγά καθώς κινείστε κυκλικά, αρχίστε να μεγαλώνετε την ακτίνα της απόστασης από αυτόν - την πρώτη εβδομάδα 4-5 βήματα το πολύ - και ξεκινήστε να του λέτε παραγγέλματα (κάτσε ή κάτω) μαζί με τα παραγγέλματα αναμονής και να φεύγετε χωρίς κύκλους, αλλά και χωρίς να γυρνάτε την πλάτη σας. Από εδώ και πέρα έχει μεγάλη σημασία ο χρόνος. Μεγαλώστε λοιπόν τη διάρκειά του και δοκιμάστε σιγά σιγά να κάθεστε κάπου και να γυρνάτε την πλάτη και αργότερα να του κρύβεστε πίσω από κάποιο έπιπλο ή σε άλλο δωμάτιο για μερικά δευτερόλεπτα. Ένα από τα μυστικά της συνταγής είναι να ξέρει ο σκύλος σας ότι ακόμη και κατά την απουσία σας τον παρακολουθείτε, αλλά και ότι θα γυρίζετε πάντα πίσω να τον πάρετε. Πρέπει να νιώθει σίγουρος αργότερα, που θα περιμένει έξω από το κατάστημα. Η αύξηση της απόστασης και του χρόνου αναμονής, παρουσία σας ή απουσία σας, έρχονται με την εξάσκηση σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και με την ενηλικίωση του σκύλου σας.

Πότε είναι έτοιμος για το πεζοδρόμιο;
Σιγά σιγά μεγαλώνετε το χρόνο, που θα είστε κρυμμένοι. Καλέστε ανθρώπους στο σπίτι και βάλτε το σκύλο σας μερικές φορές να μένει σε μία γωνία, ενώ θα υπάρχει κίνηση στο σπίτι. Και γενικά εφοδιάστε τον με εμπειρίες πριν τον βγάλετε να μείνει στο «πεζοδρόμιο». Για να είστε σίγουροι, μπορείτε, αρχικά, να κάνετε βόλτα με το σκύλο σας, όταν τα καταστήματα είναι κλειστά και να κάνετε μερικές δοκιμές μπροστά στις πόρτες τους. Τις πρώτες φορές φροντίστε να μπείτε κάπου, από όπου να παρακολουθείτε το σκύλο σας και αν μπορέσετε δέστε τον και κάπου πρόχειρα για ασφάλεια. Μην αφήνετε το σκύλο σας ώρες έξω από ένα κατάστημα, γιατί δε ζούμε και στο Βερολίνο, στην Αθήνα ζούμε! 

Κίνδυνοι για το σκύλο, που περιμένει έξω από το κατάστημα;
•Να τραυματιστεί ή να τρομάξει από κάποιο αυτοκίνητο ή μηχανάκι, που έχει ανέβει στο πεζοδρόμιο.

•Να προσπαθούν να τον διώξουν, γιατί τον φοβούνται ή γιατί νομίζουν ότι είναι αδέσποτος. 

•Να σας τον κλέψουν. 

•Να δεχθεί την «επίσκεψη» αδέσποτων. 

•Να πάει κάποιος έξυπνος το δικό του σκύλο να παίξουν ή να τσακωθούν. 

•Να τρομάξει με κάποιο θόρυβο. 

•Να… τον ξεχάσετε, βγαίνοντας από άλλη πόρτα ή αφηρημένοι.
Το παράγγελμα της αναμονής είναι χρήσιμο και στις περιπτώσεις που θέλουμε να μείνει ο σκύλος μας ήρεμος, όταν έχουμε επισκέπτες στο σπίτι, οι οποίοι φοβούνται τους σκύλους ή όταν βρισκόμαστε σε ένα χώρο όπου ο σκύλος μας είναι ανήσυχος και θέλουμε να ηρεμήσει, χωρίς να τρέχει ή να γαβγίζει.• Ένα από τα μυστικά της συνταγής είναι να ξέρει ο σκύλος σας ότι ακόμη και κατά την απουσία σας τον παρακολουθείτε, αλλά και ότι θα γυρίζετε πάντα πίσω να τον πάρετε. Μην αφήνετε το σκύλο σας ώρες έξω από ένα κατάστημα, γιατί δε ζούμε και στο Βερολίνο, στην Αθήνα ζούμε! 
Από τον εκπαιδευτή Θοδωρή Τριάντη, Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων

1 σχόλιο:

 1. I do love your Posts...Thanks much for sharing your articles!

  Warm Regards,
  Loretta
  new pet blog:

  http://shespoketome.blogspot.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.