Puppy News☛

Κάποιος να με οδηγεί.


Οι Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος είναι πλέον γεγονός, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες δεκάδων συλλόγων της χώρας. Τώρα μένει να αγκαλιάσουμε όλοι τη σημαντική αυτή προσπάθεια, εθελοντικά και οικονομικά.
Μένει επίσης, ο απλός κόσμος να εξοικειωθεί με την ιδέα ότι οι σκύλοι οδηγοί είναι ζωτικής σημασίας για τα αφεντικά τους και θα κυκλοφορούν παντού. Και αυτό αναμένεται να είναι ένα από τα δυσκολότερα εμπόδια!
Ο σκύλος οδηγός τυφλών δίνει σε ένα άτομο με προβλήματα όρασης, τη δυνατότητα να νιώθει ανεξάρτητος, ασφαλής και ελεύθερος να κινείται μέσα στην πόλη. Παράλληλα αναδεικνύει τις ικανότητες αυτού του υπέροχου τετράποδου που αναλαμβάνει την ευθύνη της ασφαλούς κίνησης του συντρόφου του και το καταξιώνει, για άλλη μια φορά, στην κοινωνία των ανθρώπωνΝα λοιπόν που πλησιάζει ο καιρός να δούμε και στην πατρίδα μας την εικόνα του σκύλου οδηγού. 


Πρόκειται για μία προσπάθεια που ξεκινά από φορείς που ασχολούνται με τις ανάγκες των ανθρώπων με προβλήματα όρασης και δείχνει ότι η κυνοφιλία σιγά σιγά ωριμάζει στην πατρίδα μας.Το Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών Τυφλών - και πιο απλά Σκύλοι οδηγοί Ελλάδος - ιδρύθηκε επίσημα στις 25 Ιουλίου του 2008 από εννέα φορείς, κατά τα διεθνή πρότυπα Greek Guide Dogs. Απώτερος σκοπός του Κέντρου, στο μέλλον, εκτός από τους σκύλους οδηγούς τυφλών, είναι να εκπαιδεύονται και σκυλιά που Θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άτομα με κινητικά προβλήματα.Η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια από μεμονωμένους φορείς - σωματεία αλλά είναι πρώτη φορά που ένωσαν όλοι τις δυνάμεις τους για την επιτυχία αυτού του σκοπού.Ήταν μεγάλη τιμή για τη σχολή μας, όταν πριν από δύο χρόνια μας προτάθηκε να συμμετέχει το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης σκύλων σε αυτήν την προσπάθεια. Θα ξεκινούσαμε με διερεύνηση του κατά πόσο ένα τέτοιο εγχείρημα ήταν εφικτό και με ποιο τρόπο.Στο διάστημα αυτό έγιναν επισκέψεις στο εξωτερικό σε αντίστοιχους συλλόγους, φιλοξενήθηκαν ξένοι εκπαιδευτές στην Ελλάδα και υπήρξε συνεχής επικοινωνία με ξένους συλλόγους. 

Το ένα κομμάτι της έρευνας είχε να κάνει με τη γενική αντιμετώπιση των σκύλων στην Ελλάδα και τον τρόπο διαμόρφωσης του θεσμού «σκύλοι οδηγοί», το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας αυτού του συλλόγου, η οργάνωση γενικά, αλλά ακόμα πόσο εφικτό είναι να βγούμε στους δρόμους της Ελλάδας.Το άλλο κομμάτι ήταν «ο σκύλος» στο πρακτικό του και στο θεωρητικό του μέρος, όπου συνεργαστήκαμε, όλον αυτόν τον καιρό, με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας του Πανελλήνιου Σύνδεσμου Τυφλών, Αγγελική Βερυκοκάκη.Πραγματοποιήθηκαν πολλές συναντήσεις, πολλά τηλέφωνα, διάβασμα και έλιωσαν μερικές σόλες από το περπάτημα των σκύλων στο δρόμο, μέχρι τελικά να αποφασίσουμε ότι είναι εφικτό και αξίζει να γίνει.Ο σκοπός μας είναι το εγχείρημα αυτό να έχει διάρκεια και να βοηθήσει πραγματικά. Και το λέω αυτό γιατί στο παρελθόν είχαν ξαναγίνει τέτοιες προσπάθειες, δυστυχώς όμως εντελώς επιφανειακές και μερικές φορές από ανθρώπους άσχετους με το χώρο, μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων.Για την εκπαίδευση των πρώτων σκύλων οδηγών θα χρειαστεί η συνδρομή έμπειρων ειδικευμένων εκπαιδευτών από το εξωτερικό και παράλληλα θα εκπαιδεύονται και Έλληνες εκπαιδευτές σκύλων, οι οποίοι θα πρέπει να αποκτήσουν και γνώσεις στην κινητικότητα των τυφλών, κάτι που βέβαια απαιτεί χρόνο.Παράλληλα θα πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος γενικά για την εικόνα του σκύλου οδηγού καθώς και για τη λειτουργία της σχολής και αυτό γιατί οι οικονομικοί πόροι και χορηγοί είναι απαραίτητοι, αφού τα σκυλιά δε θα πωλούνται αλλά θα παραχωρούνται στους χρήστες, και δύσκολη η εξεύρεσή τους.

Οι φορείς ή αλλιώς οραματιστές – ας μου επιτραπεί ο χαρακτηρισμός - που συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια είναι το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑ), η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑ με Α), η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (ΕΟΤ), ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος (ΦΤΕ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (ΠΣΤ), η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών (ΤΣΕΚ ΑΓΚΑΙΝ) (ΠΕΑ) και η σημαντική παρουσία, από τη Β. Ελλάδα, του ιδρύματος Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ήλιος». Από το χώρο των σκύλων ο Σύλλογος προστασίας Ζώων και Περιβάλλοντος Νομού Αττικής «Δικαίωμα Ζώων» και το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων (ΕΚΕΣ).Πρέπει να γνωρίζετε επίσης, ότι σε όλο τον κόσμο ανάλογες προσπάθειες βασίζονται εξ ολοκλήρου σε εθελοντές, οι οποίοι σε συνεργασία με τη σχολή αναλαμβάνουν την κοινωνικοποίηση και την εκπαίδευση κάθε σκύλου, τους πρώτους μήνες της ζωής του.Κάποια στιγμή λοιπόν, μελλοντικά, δεν αποκλείεται να δελεάσουμε όλους όσους πιστεύουν στις ικανότητες του υπέροχου πλάσματος που λέγεται σκύλος, ώστε να πάρουν και αυτοί μέρος σε αυτήν την προσπάθεια που είναι τόσο σημαντική για κάποιους συνανθρώπους μας.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο greek guide dogs


Από τον εκπαιδευτή Θοδωρή Τριάντη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.