Puppy News☛

Bάλτε φίμωτρο στους μύθους.


Καθένα από τα παρακάτω αποφθέγματα ακούγεται συχνά σαν να πρόκειται για λαϊκή σοφία. Στην πραγματικότητα είναι όλα μύθοι. Και καταρρίπτοντάς τους μπορείτε να εκπλήξετε κάθε δήθεν σκυλοειδικό με τις εξειδικευμένες εις βάθος γνώσεις σας.
1. Οι σκύλοι πρέπει να έχουν μία γέννα, πριν στειρωθούν.
Αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι σκύλοι που είχαν γέννα πριν στειρωθούν, δε σημαίνει ότι αποφεύγουν το κίνδυνο αρρώστιας.
Αντίθετα μάλιστα: τα στειρωμένα σκυλιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του στήθους και καμία για μόλυνση στη μήτρα.
2. Τα σκυλιά είναι άρρωστα, όταν η μύτη τους είναι ζεστή.
Η θερμοκρασία της μύτης ενός σκύλου δε δείχνει πόσο υγιής ή άρρωστος είναι. Υπήρχε μία παλιά αντίληψη ότι η κρύα, υγρή μύτη δηλώνει υγεία, ενώ η ζεστή ή η στεγνή δείχνει πυρετό ή αρρώστια. Υπάρχει μόνο ένας ακριβής τρόπος, για να βρεις τη θερμοκρασία του σκύλου σου και αυτός είναι να τον θερμομετρήσεις. Η φυσιολογική θερμοκρασία είναι 38 έως 39 βαθμοί κελσίου.
3. Τα ημίαιμα είναι πάντα πιο υγιή από τα καθαρόαιμα.
Αυτό δεν είναι αλήθεια. Και τα καθαρόαιμα και τα ημίαιμα μπορούν να είναι άρρωστα. Παρόλα αυτά τα ημίαιμα γενικά δεν έχουν τις γενετικές αρρώστιες, που παρουσιάζουν συχνά τα καθαρόαιμα, όταν προέρχονται από μαζική εκτροφή με κλειστές γραμμές.
4. Σε όλα τα σκυλιά αρέσει να τα χαϊδεύεις στο κεφάλι.
Σε μερικά σκυλιά αρέσει, αλλά είναι πολύ πιθανόν σε άλλα να μην αρέσει καθόλου. Ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με φυλές νευρικές όπως είναι τα Χάσκι που τους αρέσει πολύ να τα χαϊδεύεις σε άλλα σημεία του σώματος . Ο καθένας με τις ιδιοτροπίες του.
5. Οι χαρούμενοι σκύλοι κουνάνε την ουρά τους.
Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι και τα επιθετικά σκυλιά κουνάνε την ουρά τους. Υπάρχουν αρκετά σωματικά δείγματα, που βοηθούν ένα σκύλο να επικοινωνήσει μαζί μας για κάποιο λόγο και αυτά θα πρέπει να συνυπολογίζονται. Από μόνο του το κούνημα μιας ουράς μπορεί εκτός από χαρά και ενθουσιασμό, να σημαίνει αναβρασμό, νευρικότητα ή έξαψη.
6. Μόνο τα αρσενικά σκυλιά σηκώνουν το πόδι τους, όταν κατουράνε.
Αυτό δεν είναι αλήθεια. Το κάνουν και θηλυκά σκυλιά και ειδικότερα τα κυριαρχικά, που σηκώνουν το πόδι τους για να κατουρήσουν και να αφήσουν τη σφραγίδα τους προκειμένου να «επιβληθούν» σε άλλους σκύλους ή ακόμα και σε αντικείμενα. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και όταν είναι στειρωμένα. Αφήστε που κάποια αρσενικά ζώα θα κατουράνε πάντα στα τέσσερα!
7. Τα αποφάγια είναι καλή τροφή για τους.σκύλους.
Μερικά αποφάγια όπως κάποια κόκαλα ή κομμάτια κρέατος με πολύ λίπος μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για τα κατοικίδια. Συχνά τους πέφτουν «βαριά» με αποτέλεσμα να προκαλούνται γαστρεντερικά προβλήματα όπως παγκρεατίτιδα. Επίσης, αν φράξει το πεπτικό σύστημα από κακομασημένα κόκαλα, το ζώο μπορεί να πεθάνει.
8. Το σκόρδο αποτρέπει τους ψύλλους.
Το σκόρδο δεν έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει στον έλεγχο για την πρόληψη των ψύλλων. Αντίθετα, μεγάλες ποσότητες σκόρδου μπορεί να αποδειχτούν επιζήμιες. Και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αντί να φύγουν οι ψύλλοι να μετακομίσουμε εμείς.
9. Τα ζώα, που ζουν μέσα στο σπίτι, δεν πρέπει να εκπαιδεύονται.
Αυτό δεν είναι αλήθεια. Όλα τα ζώα πρέπει να εκπαιδεύονται.
10. Οι σκύλοι τρώνε γρασίδι, όταν είναι άρρωστοι.
Οι σκύλοι προέρχονται από λύκους, οι οποίοι τρώνε όλα τα μέρη από το «κυνήγι» τους. Ένα από αυτά είναι και το στομάχι, άρα τρώνε ό, τι έχει φάει και το «κυνήγι» τους πχ. γρασίδι. Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μικρές ποσότητες γρασιδιού κάνουν καλό.
11. Οι σκύλοι προτιμούν τα γευστικά φαγητά.
Οι σκύλοι δεν έχουν αναπτυγμένη την αίσθηση της γεύσης και τρώνε σύμφωνα με την αίσθηση της μυρωδιάς. Άρα επιλέγουν βάσει αρώματος…
12. Το γλείψιμο είναι θεραπεία.
Είναι φυσικό για τους σκύλους να γλείφουν τις πληγές τους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και θεραπευτικό. Στην πραγματικότητα, το επίμονο γλείψιμο μερικές φορές μπορεί και να επιφέρει και τραυματισμό.
13. Τα σκυλιά θα σας το δείξουν, όταν είναι άρρωστα.
Αυτό δεν είναι αλήθεια. Τα σκυλιά γενικά συνηθίζουν να κρύβονται, όταν νιώθουν αδυναμία όπως και οι γάτες. Αυτό οφείλεται στο ένστικτο της επιβίωσης: προσπαθούν να αποκρύψουν την αρρώστιά τους από τους εχθρούς τους. Από τη στιγμή που θα αρχίσουν να σας το δείχνουν, σημαίνει δυστυχώς ότι η κατάστασή τους είναι εξελιγμένη.
14. Οι σκύλοι, που ζουν μέσα σε σπίτι, δεν κινδυνεύουν από μεταδοτικές ασθένειες.
Μύθος. Ακόμα και οι σκύλοι, που ζουν μέσα, κινδυνεύουν να κολλήσουν ασθένειες, που μεταδίδονται από κουνούπια, τα οποία εισβάλλουν πολύ εύκολα μέσα σε ένα σπίτι καθώς και από μικρόβια, που κουβαλάμε εμείς επάνω στα ρούχα μας.
15. Οι σκύλοι τρώνε πέτρες, γλείφουν το τσιμέντο ή τρώνε τα δικά τους ή και ξένα περιττώματα, επειδή τους λείπουν κάποια θρεπτικά συστατικά.
Κανείς δε γνωρίζει, γιατί οι σκύλοι το κάνουν αυτό. Μερικοί κτηνίατροι πιστεύουν ότι το κάνουν είτε για να μας τραβήξουν την προσοχή είτε γιατί βαριούνται. Είναι σημαντικό για τους σκύλους να τρώνε μία καλή και ισορροπημένη διατροφή, που θα είναι γεμάτη από θρεπτικά συστατικά.
16. Σκύλοι και γάτες είναι γεννημένοι, για να είναι εχθροί.
Αυτό δεν είναι πάντα αλήθεια. Έχω δει γάτες, που νομίζουν ότι είναι σκύλοι και σκύλους που δεν ξέρουν ακριβώς «τι είναι» - άνθρωποι ή γάτες; Κάθε ζώο έχει την προσωπικότητά του. Μερικές γάτες αγαπάνε τους σκύλους, μερικές γάτες απεχθάνονται τους σκύλους και το αντίστροφο.
17. Τα σκυλιά δεν έχουν συναισθήματα
Αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Και συγκεκριμένα, πολλές φορές ο ανθρώπινος πόνος επηρεάζει την ψυχολογία του σκύλου. Σίγουρα είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε την ύπαρξη των συναισθημάτων όπως αγάπης ή ενοχής, κάτι όμως γνωρίζουμε πολύ καλά, οι σκύλοι δεν είναι απαθείς.
18. Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να είναι αφεντικά για το σκύλο.
Το να εκπαιδεύεις ένα σκύλο είναι οικογενειακή υπόθεση. Αλλά ένα είναι πάντα το αφεντικό, που θα ορίζει την ανατροφή του και θα δίνει τις εντολές. Οι υπόλοιποι στην οικογένεια πρέπει να συμπεριφέρονται στο σκύλο με τον ίδιο τρόπο, που συμπεριφέρεται και το αφεντικό του.
19. Το να εκπαιδεύσεις έναν ώριμο σε ηλικία σκύλο είναι αδύνατον.
Σαφώς και η συμπεριφορά αλλάζει, καθώς ένας σκύλος μεγαλώνει, όπως και η ψυχολογία του. Γιατί η δική μας δεν αλλάζει; Δεν μπορούμε να ταΐζουμε ένα σκύλο με την ίδια ποσότητα που τον ταΐζαμε, όταν ήταν στην ανάπτυξη. Όταν ηλικιωμένοι σκύλοι αγνοούν τις εντολές, είναι ίσως γιατί χάνουν σιγά σιγά την ακοή τους. Αλλά όσο βλέπουν (!), θα μπορούν να υπακούσουν στα σήματα με τα χέρια.
20. Οι σκύλοι επιτίθενται στα αφεντικά τους, όταν τρώνε ωμό κρέας.
Αυτό δεν είναι αλήθεια. Και συγκεκριμένα, αρκετοί κτηνίατροι και εκτροφείς συνιστούν δίαιτα με ωμό κρέας (αν είναι απαλλαγμένο από αρρώστιες – τρόπος διατροφής ωμών τροφών γνωστός ως BARF= Bones And Raw Food, δηλαδή τροφή με κόκαλα και ωμά). Αν λοιπόν μας βρίσκεται ένα μεγάλο «ψωμωμένο» κόκαλο, του οποίου γνωρίζουμε την προέλευση, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για μία καλή επιβράβευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.