Puppy News☛

10 σκυλίσιοι μύθοι.(B Μέρος)

Μύθος 6: Ο σκύλος δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο για να είναι ευτυχισμένος, παρά φαγητό και στέγη.

Μάλλον, ο μύθος αυτός δημιουργήθηκε για να απαλύνει τις τύψεις μας –αν νιώθουμε τύψεις-, για το σκυλάκι που μονίμως έχουμε δεμένο στο πίσω μέρος της αυλής. Η τροφή και η στέγη είναι απαραίτητα για την επιβίωση του σκύλου αλλά σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζουν την ευτυχία του. Ο σκύλος είναι κοινωνικό ζώο. Χρειάζεται δηλαδή να αλληλεπιδρά με άλλους ανθρώπους ή ζώα για να είναι πραγματικά ευτυχισμένος. Θέλει να νιώθει ότι ανήκει στην οικογένεια και ότι λαμβάνει και αυτός ενεργό μέρος στις διάφορες δραστηριότητές της. Χρειάζεται την αγάπη και φροντίδα σας, χρόνο για παιχνίδι και χάδια. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να πηγαίνει καθημερινές βόλτες, και όχι απλά στο απέναντι χωράφι για να κάνει την ανάγκη του. Εκτός από το προφανές, που είναι ότι ασκείται και έτσι διατηρείται σε καλή φυσική κατάσταση, οι καθημερινές βόλτες συμβάλλουν και στην πνευματική ισορροπία του σκύλου, που είναι εξίσου σημαντική. Η απόλαυση μιας βόλτας, από τη μεριά του σκύλου, έχει να κάνει περισσότερο με τις οσμές παρά με τις εικόνες, σε αντίθεση με τον άνθρωπο. Κατενθουσιάζεται με τις ποικίλες οσμές, μαθαίνει μέσω αυτών ένα σωρό πληροφορίες για τα ζώα που πέρασαν από το συγκεκριμένο σημείο και αφήνει και ο ίδιος τη μυρωδιά του για τα ζώα που θα περάσουν από εκεί. Καλό θα ήταν να παίρνετε το σκύλο σας σε κάποιο ανοιχτό, ασφαλισμένο χώρο για να τρέξει χωρίς το λουρί του. Αξίζει τον κόπο, έστω και αν γίνεται περιστασιακά.

Μύθος 7: Οι μεγάλοι σε μέγεθος σκύλοι, είναι ακατάλληλοι για διαμερίσματα.

Το αν ένας σκύλος είναι κατάλληλος ή όχι για ζωή σε διαμέρισμα, έχει να κάνει περισσότερο με το ταμπεραμέντο παρά με το μέγεθός του. Τα Τζακ Ράσσελ για παράδειγμα, είναι μικρόσωμα σκυλάκια, αλλά τόσο ζωηρά που ασφυκτιούν σε διαμέρισμα και επιδίδονται σε καταστροφικές για τα υπάρχοντά σας συνήθειες, με σκοπό να περάσουν την ώρα τους. Οι Μεγάλοι Δανοί από την άλλη, αν και μεγάλοι στο μέγεθος όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, μπορούν να ζήσουν σε διαμέρισμα δεδομένου ότι πηγαίνουν βόλτες και ασκούνται αρκετά. Πράγμα που ούτως ή άλλως θα έπρεπε να γίνει ακόμα και αν το σπίτι σας είχε μεγάλη αυλή. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν κάποια πράγματα. Για όλους ανεξαιρέτως τους σκύλους, μια μεγάλη αυλή είναι συν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένοι και σε διαμέρισμα. Και για όλους ανεξαιρέτως τους σκύλους, είτε ζουν σε διαμέρισμα είτε όχι, οι βόλτες είναι απαραίτητες. Αν λοιπόν ζείτε σε διαμέρισμα και σκοπεύετε να πάρετε μεγάλο σκύλο, φροντίστε ότι μπορείτε να του παρέχετε την άσκηση που χρειάζεται και όλα θα είναι μια χαρά. Εξάλλου μια τεράστια αυλή δε σημαίνει ότι ο σκύλος θα τρέχει πάνω κάτω συνέχεια. Εκτός του ότι για το σκύλο, η βόλτα είναι απολαυστική πολύ περισσότερο όταν είσαστε εσείς μαζί του, στην πραγματικότητα, μια αυλή έχει διαρκώς τις ίδιες εικόνες και μυρωδιές και είναι σίγουρο ότι ο σκύλος σας σε κάποια φάση θα τη βαρεθεί και θα ξαπλώνει στη βεράντα αδημονώντας για την επόμενη βόλτα.

Μύθος 8: Όταν ο σκύλος κουνά την ουρά του, είναι χαρούμενος.

Τις πλείστες φορές, αυτό είναι η πραγματικότητα. Όχι όμως πάντα. Η ουρά αποτελεί ένα εργαλείο επικοινωνίας του σκύλου με άλλα πλάσματα και είναι αρκετά πολύπλοκο στην ερμηνεία. Για να μπορέσουμε να ερμηνεύσουμε ακριβώς τι σημαίνει το κούνημα της ουράς, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τη συνολική στάση του σώματος, τις εκφράσεις του προσώπου και τις συνθήκες που επικρατούν τη δεδομένη στιγμή. Ο σκύλος κουνά την ουρά του χαμηλά, ανάμεσα στα πόδια του όταν είναι φοβισμένος. Όταν του κάνετε επίπληξη για κάτι για παράδειγμα. Η ουρά είναι άκαμπτη και κουνιέται ψηλά, το βλέμμα επίμονο και οι τρίχες στους ώμους σηκωμένες, όταν ο σκύλος είναι έτοιμος για επίθεση. Όταν ας πούμε εντοπίζει ένα γάτο. Την κουνά γρήγορα και με ενθουσιασμό όταν σας βλέπει με μια λιχουδιά στο χέρι ή όταν καταλαβαίνει ότι θα τον πάρετε βόλτα. Τα αυτιά είναι σηκωμένα και το πρόσωπο φαίνεται να χαμογελά. Την κουνά αργά όταν είναι ήρεμος και ευχαριστημένος και με πλατιές κινήσεις όταν είναι ευδιάθετος και φιλικός.

Μύθος 9: Όλοι οι σκύλοι έχουν την ίδια προσωπικότητα.

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα ζώα, είναι μοναδικά όσων αφορά τους χαρακτήρες τους. Κάθε σκύλος είναι ξεχωριστός και αναντικατάστατος. Υπάρχουν σκύλοι ζωηροί, σκύλοι ήρεμοι, σκύλοι με αυτοπεποίθηση και δυναμισμό και άλλοι ντροπαλοί και υποχωρητικοί. Άλλοι είναι πιο εξωστρεφής και άλλοι πιο κλειστοί στον εαυτό τους και κάποιοι είναι πιο χαδιάρηδες από κάποιους άλλους. Ένα είναι το κοινό χαρακτηριστικό τους. Όλοι ανεξαιρέτως είναι πραγματικά αξιαγάπητοι!

Μύθος 10: Οι σκύλοι δεν μπορούν να συνυπάρξουν με τις γάτες.

Όχι όλοι. Ο σκύλος κουβαλά μέσα του το ένστικτο του θηρευτή, όσο μικρός και άκακος και αν φαίνεται. Έτσι, στην όψη μιας γάτας, ειδικά μιας γάτας η οποία τρέχει, το ένστικτο αυτό ξυπνά, με πολλές φορές μοιραίες για τη γάτα συνέπειες. Η πραγματικότητα είναι ότι σκύλος και γάτα μπορούν να συμβιώσουν αρμονικά και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να γίνουν και οι καλύτεροι φίλοι! Καλό θα είναι να κοινωνικοποιηθεί το σκυλάκι από μικρό με άλλα ζώα. Αλλά και ένας σκύλος ο οποίος φαίνεται ιδιαίτερα επιθετικός με γάτους, μπορεί να μάθει να συμβιώνει μαζί τους. Πρέπει να οπλιστείτε με πολύ υπομονή, να κάνετε σωστά τις συστάσεις και να αφήσετε τα ζώα να πάρουν τα πράγματα με το δικό τους ρυθμό. Να παίρνετε πάντοτε τις κατάλληλες προφυλάξεις για την ασφάλεια των ζώων. Μόνο όταν δείτε ότι ο σκύλος αδιαφορεί για τη γάτα μπορείτε να εφησυχαστείτε ότι όλα θα είναι εντάξει. Αν δείτε ότι ο σκύλος δε...συμμορφώνεται, είναι καλύτερα να δώσετε τη γάτα κάπου αλλού που θα είναι ασφαλισμένη. Το ένστικτο του θηρευτή είναι ιδιαίτερα δυνατό για κάποιους σκύλους. Τα Τζακ Ράσσελ για παράδειγμα έχουν ανατραφεί για να κυνηγούν αλεπούδες και άλλα μικρά ζώα και τα Γκρέυηχαουντς ενστικτωδώς επιτίθενται σε οτιδήποτε κινείται γρήγορα. Θα ήταν λοιπόν επικίνδυνο να επιχειρήσετε να φιλέψετε τέτοιους σκύλους με γάτες. Αν και μπορεί να επιτύχετε, εντούτοις το ρίσκο είναι μεγάλο. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο ήρεμος και ήπιων τόνων είναι ένας σκύλος, όσο περισσότερο πειθαρχημένος και κοινωνικοποιημένος είναι με άλλα ζώα, τόσο πιο πιθανόν είναι να γίνει φίλος με μια γάτα. Με τη δική σας συμβολή, μπορεί να καταφέρετε να ανέχεται ο ένας την παρουσία του άλλου, ή μπορεί και να αναπτυχθεί τελικά μια στενή, όμορφη σχέση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.