Puppy News☛

Δέρμα και Τρίχωμα.

Η Σημασία της Διατροφής Το δέρμα και τρίχωμα είναι σαν ένα παράθυρο της συνολικής υγείας των κατοικιδίων. Βέβαια υπάρχουν διάφοροι παράγοντες όπως γενετικοί, διατροφή, παράσιτα, ασθένειες και καλλωπισμός, που επηρεάζουν την ανάπτυξη και την διατήρηση του δέρματος και του τριχώματος. Η γενετική διαμόρφωση ενός πλάσματος προσδιορίζεται από τη σύλληψη και δεν έχουμε σχεδόν καθόλου επιρροή. Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν είναι η διατροφή, ο καλωπισμός και η φροντίδα τη υγείας.

Γενικές λειτουργίες του δέρματος Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος. Σε ένα νεογέννητο κουτάβι το δέρμα και το τρίχωμα αντιπροσωπεύουν το 24% του βάρους του. Με την ωριμότητα, το δέρμα και τρίχωμα ακόμη αντιπροσωπεύει το 12%. Το δέρμα είναι επίσης η πρώτη γραμμή άμυνας στο περιβάλλον και προστατεύει το ζώο από χημικά, φυσικά και μικροβιολογικά τραύματα. Την ίδια στιγμή, δουλεύει ως ένα αποτελεσματικό κεκλεισμένο εμπόδιο που επιτρέπει ένα εσωτερικό περιβάλλον για όλα τα άλλα όργανα και προστατεύει από απώλεια νερού. Επιπλέον, το δέρμα ελέγχει την βασική θερμοκρασία του σώματος και είναι το πρωταρχικό αισθητήριο όργανο για την αφή, την πίεση, τον πόνο, το ξύσιμο, τη ζέστη και το κρύο.

Η δομή του δέρματος Το δέρμα αποτελεί την συνεχή εξωτερική επιφάνεια του σώματος και στα διάφορα μέρη του σώματος διαφέρει σε πάχος, χρώμα και παρουσία τριχών και νυχιών. Παρά αυτές τις διαφορές, που αντανακλούν διαφορετικές λειτουργικές απαιτήσεις, όλοι οι τύποι δέρματος έχουν την ίδια βασική δομή. Η εξωτερική επιφάνεια του δέρματος που ονομάζεται επιδερμίς αποτελείται από ένα στρώμα κυττάρων, που συνέχεια αποβάλλεται . Τα κύτταρα συνήθως χρειάζονται 3 εβδομάδες για να ωριμάσουν και ακόμη 7 ημέρες για να αποβληθούν από το δέρμα. Από κάτω βρίσκεται η Δερμίς, ένα πολύ ευαίσθητο στρώμα από αιμοσφαίρια, νεύρα, λίπος και πόρους ιδρώτα.

Εδώ είναι το σημείο όπου μεγαλώνουν οι τρίχες. Το τριχωτό των περισσοτέρων κατοικιδίων είναι σύνθετο. Μακριές, δυνατές τρίχες θα μεγαλώσουν από το μεγάλο πρωταρχικό τριχωτό, πού περιβάλλεται από ένα μεταβλητό αριθμό (3-10) βοηθητικών τριχωτών που παράγουν λεπτές, κοντές τρίχες. Η ανάπτυξη των τριχών Οι τρίχες δεν μεγαλώνουν συνέχεια αλλά σε κύκλους. Κάθε κύκλος αποτελείται από μία περίοδο ανάπτυξης και μία περίοδο ανάπαυσης. Ο κύκλος παραγωγής τριχών είναι πολύ μεταβλητός στους σκύλους και σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται και από τη φυλή. Παρά ταύτα, οι περισσότερες φυλές ανήκουν σε εξαμηνιαίο κύκλο με δύο αλλαγές τριχώματος το χρόνο, νωρίς την άνοιξη και το φθινόπωρο. Αλλαγές στη διάρκεια και την ένταση του φωτός της ημέρας θα ενεργοποιήσουν το σώμα να αρχίσει να αλλάζει τρίχωμα. Πολλοί σκύλοι, βέβαια, μένουν εντός σπιτιού τις ημέρες μας και έτσι είναι εκτεθειμένοι σε αρκετές ώρες τεχνικού φωτός. Αυτό σημαίνει ότι χάνουν τρίχωμα όλο το έτος.

Η σπουδαιότητα της Διατροφής Προκειμένου να αυξήσετε τη δυνατότητα του σκύλου σας να αναπτύξει και να διατηρήσει υγιές δέρμα και λαμπερό τρίχωμα χρειάζεται να του παρέχεται το κατάλληλο περιβάλλον και βέβαια την κατάλληλη διατροφή. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά παίζουν έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για την κατάσταση του δέρματος και την ανάπτυξη/παραγωγή του τριχώματος. Μεταξύ αυτών των θρεπτικών συστατικών περιλαμβάνονται οι πρωτεϊνες, τα λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία. Εάν τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά δεν βρίσκονται σε επάρκεια τότε θα παρατηρηθούν τα σημάδια αυτής της έλλειψης όπως: τρίχωμα θαμπό και ξηρό καθώς και απώλεια της ελαστικότητάς του και «αραίωμα». Πρωτεΐνες Μέχρι και το 30% των αναγκών σε πρωτεΐνες του κατοικιδίου σας χρησιμοποιούνται για το δέρμα του και το τρίχωμά του.

Το τρίχωμα αποτελείται κατά 95% από πρωτεΐνες. Σε μερικές φυλές σκύλων η συνδυασμένη ανάπτυξη του συνόλου του τριχώματος στο σώμα τους μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 30 μέτρα την ημέρα! Μία υψηλής ποιότητας πηγή πρωτινής στη διατροφή τους μ όλα τα απαραίτητα αμινοξέα(δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών) είναι αναγκαία για να διασφαλίσει ότι το τρίχωμα μπορεί να μεγαλώσει χωρίς να περιορίζεται από μία δίαιτα φτωχή σε πρωτεϊνες. Όλες οι «συνταγές» Eukanuba παρέχουν το ακριβές επίπεδο και την ποιότητα πρωτεΐνης ανταποκρινόμενες στις «αυστηρές» απαιτήσεις του δέρματος και του τριχώματος του κατοικιδίου σας. Βιταμίνες και Μεταλλικά στοιχεία Οι Βιταμίνες Α, Ε, C, η βιοτίνη και η ριβοφλαβίνη καθώς και μεταλλικά στοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και ο χαλκός είναι αναγκαία για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος και του τριχώματος. Η ακριβής ισορροπία σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία(χαλκού ψευδαργύρου κ.α.) είναι χαρακτηριστικό της διατροφής Eukanuba.

Λίπη και Λιπαρά Οξέα Τα λίπη και τα λιπαρά οξέα έχουν επίσης σημαντική επίδραση στην κατάσταση του δέρματος και του τριχώματος και πρέπει να υπάρχουν στην κατάλληλη δοσολογία και με την απαραίτητη αναλογία. Τα λίπη είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τους σκύλους. Τα λιπαρά οξέα χρησιμοποιούνται ως δομικά συστατικά των ορμονών και ενσωματώνονται στη κυτταρική μεμβράνη. Μερικά λιπαρά οξέα δεν μπορούν να παραχθούνν από τον οργανισμό(βασικά λιπαρά οξέα) και για αυτό πρέπει να περιέχονται στη διατροφή. Και οι σκύλοι και οι γάτες έχουν ανάγκη λινολεϊκού οξέως ενώ οι γάτες έχουν επίσης ανάγκη αραχιδονικού οξέως.

Τα λίπη επίσης αυξάνουν τη γευστικότητα του φαγητού ενώ είναι απαραίτητα για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Ωμέγα-6 και Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα Τα λιπαρά οξέα μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες: Τα Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε φυτικές και ζωικές πηγές( ηλιέλαιο, λίπος από κοτόπουλο, χοιρινό λίπος) και τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται στα ψάρια και σε επιλεγμένα φυτικά έλαια( πχ λιναρόσπορος). Όλα τα βασικά λιπαρά οξέα ανήκουν στην κατηγορία των Ωμέγα-6 και για αυτό είναι απαραίτητα στη διατροφή του σκύλου σας. Ωστόσο είναι γνωστό ότι επιδρούν «θετικά» σε φλεγμονώδεις αντιδράσεις του οργανισμού σε περιστασιακά γρατζουνίσματα, πληγές, δαγκώματα, παράσιτα ή αλλεργικές καταστάσεις.

Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν την τάση να μειώνουν τις φλεγμονές ενώ σε αρκετά ζώα μειώνουν τη φαγούρα που σχετίζεται με τον ερεθισμό του δέρματος και του τριχώματος. Υψηλά επίπεδα Ωμέγα 3 λιπαρών οξέων έχουν παρενέργειες όπως η μεταβολή της πηκτικότητας του αίματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία. Ο καθοριστικός παράγοντας δεν είναι για το πόσα λιπαρά οξέα συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή αλλά η αναλογία ανάμεσα στα Ωμέγα-6 και Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ιδανική αναλογία στη διατροφή είναι μεταξύ 5:1 και 10:1. Στη σωστή αναλογία διατηρείται η υγρασία του δέρματος, υποστηρίζεται η φυσιολογική διαδικασία επούλωσης και το τρίχωμα θα αναπτύσσεταιι κανονικά.

Όλα τα προϊόντα Eukanuba παρέχουν την ιδανική ισορροπία σε Ωμέγα-6 και Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Το μοναδικό αυτό χαρακτηριστικό το προϊόντων Eukanuba ονομάζεται Coat Science 6:3. Tαίστε το σκύλο σας «νέα» Eukanuba με Coat Science 6:3 και το αποτέλεσμα θα είναι πλούσιο και λαμπερό τρίχωμα μέσα σε διάστημα 6 εβδομάδων. Το καλύτερο σημάδι εξαιρετικής υγείας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.