Puppy News☛

Διατροφή σκύλου.

Γιατί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πρόοδο δεν είναι η άγνοια αλλά η ψευδαίσθηση της γνώσης

Διάλεξα αυτή την έκφραση από τον Daniel J. Boorstin σαν επικεφαλίδα για να αποτυπώσω το χάος που χωρίζει αυτούς που διαρκώς θέλουν να μαθαίνουν από εκείνους που τα «γνωρίζουν» όλα. Και στο κομμάτι της διατροφής του σκύλου είναι τόσο αισθητή η απόσταση μεταξύ εκείνων που «διαβάζουν λίγο σε σχέση με τις ανάγκες τους», από εκείνους που όλο αγάπη προσπαθούν να τις καλύψουν.

Ερειστικό ίσως αλλά δυστυχώς αναγκαίο όπως θα φανεί από την «άγνοια» που μας δέρνει για τις πραγματικές τους διατροφικές απαιτήσεις. Παγκοσμίως έχει αυξηθεί ο αριθμός των κατοικιδίων είτε λόγω υπογεννητικότητας, είτε λόγω αλλαγής της οικογενειακής δομής είτε λόγω γήρανσης του πληθυσμού. Σε κάθε περίπτωση η συνύπαρξή μας με το σκύλο πρέπει να πυροδοτήσει τη διάθεση να γνωρίσουμε τις διατροφικές του ιδιαιτερότητες και τον τρόπο για να καλύψουμε τις ανάγκες του.

Οι σκύλοι είναι εξαιρετικά πολυποίκιλο θηλαστικό με εξαιρετικό αριθμό φυλών που ποικίλουν σε μέγεθος και βάρος. Ο τρόπος ζωής τους διαφέρει πολύ από φυλή σε φυλή αλλά και μεταξύ των διαφόρων σταδίων της ηλικίας του.'Αλλες ανάγκες έχει το λυκόσκυλο που φυλά ένα χώρο 2 στρεμμάτων από το κυνηγόσκυλο που σκαρφαλώνει τον Παρνασσό, από τα Τσιουάουα που στειρωμένη κουρνιάζει στον καναπέ και το κουτάβι Μολοσσό που μόλις μας έφεραν δώρο. Η διατροφή πρέπει λοιπόν να προσαρμοστεί ανάλογα με το στάδιο της ηλικία τους αλλά και τον τρόπο ζωής τους.

Mήπως αυτά που τρώει, τον τρώνε;

Iδού μερικά επιγραμματικά παραδείγματα, ώστε να γίνει αισθητή η ανάγκη επιμερισμού της διατροφής ανάλογα με την κατάσταση του σκύλου:

Η παχυσαρκία είναι διαπλασίως πιθανή στα στειρωμένα ζώα από ότι στα ακέραια.

Τα σκυλιά που ζουν έξω από το κρύο χρειάζονται 50-90% περισσότερη ενέργεια από αυτά που ζουν μέσα στο σπίτι.

Η διατροφή την περίοδο της εγκυμοσύνης πρέπει να προσαρμοστεί έτσι ώστε με την αύξηση της ποσότητας στο 25% αλλά και με την αλλαγή της ποιότητας να επιτευχθεί η σύλληψη, ο αριθμός των κουταβιών, η ομαλή γέννα και η βιωσιμότητα της τοκετοφάδας. Αν ταΐσουμε με δίαιτα χωρίς υδρογονάνθρακες τότε θα έχουμε μείωση του βάρους της, θα αυξηθούν τα θνησιγενή κουτάβια και θα μειωθεί η βιωσιμότητα τους.

Ένα κουτάβι πρέπει να καταναλώνει το τριπλάσιο της ενέργειας από ότι ένα ενήλικο του ίδιου βάρους μέχρι να φτάσει το 50% του ενήλικου βάρους και ακολούθως 2-2,5 φορές παραπάνω μέχρι το 80% του βάρους του κλπ.

Τα ενήλικα πρέπει να ταΐζονται με στόχο όχι απλά τη συντήρησή τους αλλά έτσι ώστε να αποφευχθεί η παχυσαρκία, η νεφρική δυσλειτουργία, η περιοδοντίτιδα και να αντιμετωπιστεί η αναπαραγωγή τους ή το stress.

Τα υπερήλικα ζώα χρειάζονται συγκεκριμένο πρωτόκολο διατροφής ανάλογα με την κατάστασή τους. Στο μικροσκόπιο της γηριατρική οι σκύλοι μπαίνουν κατά τον ακόλουθο οδηγό.

Α) μικροί σκύλοι (βάρος <10 kg) 11,5+-1,9 έτη

Β) Μεσαίοι σκύλοι (10-25 kg) 10,5+-1,6 έτη

Γ) Μεγάλοι (25 -45 kg) 8,9+-1,4 έτη

Δ) Γιγαντόσωμοι (βάρος >45 kg) 7,5+-1,3έτη

Αυτό σημαίνει ότι ένα λυκόσκυλο 35 kg πρέπει μετά το 9ο έτος της ζωής του να αντιμετωπίζεται ως γέροντας για να μπορέσει να ζήσει υγιές τα υπόλοιπα χρόνια του.

Φάε για να μεγαλώσεις…

Nομίζετε ότι σας έμπλεξα με τα νούμερα; Πού να δείτε πως θα μπερδευτείτε στο τι πρέπει να τρώει σε κάθε περίοδο της ζωής του κάθε σκύλος.

Για να το υπολογίσετε (μόνοι σας) θα πάρουμε σαν σταθερά την ενέργεια που χρειάζεται το ζώο για να ζει χωρίς να κουνιέται καθόλου και θα την ονομάζουμε Ε.Α (ενέργεια στην ανάπαυση). Aνά στάδιο ένας σκύλος θα πρέπει να παίρνει την ακόλουθη ενέργεια:

Α) Στειρωμένο ενήλικο: 1,6 χ ΕΑ (σημαίνει αν χρειάζεται 1000 θερμίδες για ΕΑ τότε οι ανάγκες του είναι 1600 θερμίδες).

Β) Μη στειρώμενο ενήλικο: 1,8 χ ΕΑ

Γ) Ενήλικο με τάση παχυσαρκίας: 1,2 χ 1,4 ΕΑ

Δ) Εργαζόμενο ενήλικο 2-8 χ ΕΑ

Ε) Εγκυμοσύνη 1,8 - 2 χ ΕΑ

ΣΤ) Θηλασμός 4-8 χ ΕΑ

Και η ερώτηση είναι πώς θα υπολογίσω την ΕΑ. Υπάρχουν πίνακες και μαθηματικοί τύποι για να την ορίσουν. Εσείς πολύ απλά ξεμπερδεύεται αν διαβάσετε στο πίσω μέρος της συσκευασίας τα γραμμάρια του της/του αναλογούν.

O καλύτερος φίλος του ανθρώπου

Mε στοιχεία απογραφής του 1994 η σχέση ανθρώπων / κατοικιδίων ανά χώρα έχει ως εξής:

Αυστραλία 18 σκύλοι ανά 100 κατοίκους 17,4 εκατ.

Καναδάς 1225,9 εκατ

Ιαπωνία 6122,1 εκατ

ΗΠΑ 21252,1 εκατ

Βέλγιο 1310,4 εκατ

Δανία 135,1 εκατ

Γαλλία 1856,3 εκατ

Γερμανία 679,3 εκατ

Ιρλανδία 143,5 εκατ

Ιταλία 957,9 εκατ

Πορτογαλλία 1310,4 εκατ

Ισπανία 1039,0 εκατ

Αγγλία 1357,4 εκατ

Ελλάδα Ποιος έκατσε να μετρήσει; 10 εκατ

Oι 10 πιο προσφιλείς φυλές

Tο top ten των προτιμήσεων σε φυλές σύμφωνα με την απογραφή του 1996 του American Kennel club είναι:

Labrador Retriever(3)

Rottweiler(15)

Γερμανικός ποιμενικός(5)

Golden Retriever(4)

Beagle(7)

Poodle(2)

Dachshund(9)

Cocker Spaniel(1)

Yorkshire Terrier(12)

Poumeranian(16)

Στην παρένθεση είναι η ταξινόμηση των φυλών το 1986

Τα νούμερα δε δόθηκαν για ξεκούραση μόνο αλλά και για να γίνει ορατό ποια είναι η τάση παγκοσμίως στην κτήση και επιλογή κατοικιδίου. Είναι φανερό πως αυξάνεται ο αριθμός ιδιοκτητών αλλά ταυτόχρονα ποικίλει έντονα το είδος των ζώων που ο καθένας υιοθετεί. Ας δούμε όμως μερικά παραδείγματα σε σχέση με τις φυλές και τη διατροφή τους ανάλογα με την ηλικία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.