Puppy News☛

Είσαστε έτοιμοι για ένα κουτάβι ή σκύλο? (Α Μέρος).

Σας πέρασε η σκέψη πως θέλετε να πάρετε ένα ζωάκι. Πριν όμως τρέξετε έξω και πάρετε το πρώτο που βρείτε μπροστά σας, καλό θα ήταν να προετοιμαστείτε και να σκεφτείτε τα παρακάτω, ανακαλύπτοντας έτσι αν το σκυλάκι που θα υιοθετήσετε ταιριάζει με τον τρόπο ζωής σας.

Το να πάρετε ένα ζώο και να το αφήσετε στην πίσω αυλή του σπιτιού κλεισμένο, είναι μία προβληματική σχέση, γιατί το σκυλί δεν θα είναι κοινωνικό και δεν θα ασχολείστε καθόλου, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζετε το χαρακτήρα του. Τα σκυλιά είναι πολύ κοινωνικά και κάνουν τα πάντα για την οικογένειά τους, γιαυτό αν δεν μπορείτε να αφοσιώσετε ώρες για να μεγαλώσετε το μωρό, ώρες για την εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση και αφοσίωση για τα επόμενα 10-15 χρόνια, τότε μην πάρετε σκύλο.

Ανθρώπινα θέματα: Πιθανές αλλεργίες ή κάποια ιατρική κατάσταση στην οικογένεια, θα μπορούσε να σας εμποδίσει από το να κρατήσετε το ζώο, με αποτέλεσμα να το αφήσετε στο δρόμο. Καμία ράτσα δεν είναι υποαλλεργική και γιαυτό άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα στην υγεία τους, μπορεί να μην μπορούν να ανεχτούν κάποιο ζώο. Καλό θα ήταν να συζητήσετε με την οικογένειά σας πριν πάρετε το ζώο, έτσι ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις.

Κόστος: Έχετε την δυνατότητα να φροντίσετε ένα σκύλο? Υιοθετώντας ένα κουτάβι ή ενήλικο σκύλο δεν έχετε κάποιο μεγάλο κόστος. Μην νομίζετε όμως πως μερικά αποφάγια του αρκούν για να ζήσει. Σίγουρα θα χρειαστείτε βιταμίνες, τροφή ποιότητας, αντικείμενα διάφορα, αξεσουάρ, σπιτάκι, μαθήματα συμπεριφοράς (δικής σας αλλά και του ζώου), ιατρικά φάρμακα, ιατρική περίθαλψη, ιατρικά τεστ, κολλάρα και παιχνίδια. Μάλλον τελικά ο σκύλος είναι φθηνότερος από τα αντικείμενα που χρειάζεται.

Σπίτωμα: Μπορείτε να "σπιτώσετε" σωστά το σκύλο? Το να είναι δεμένος και ξεχασμένος στην πίσω αυλή με ένα μπωλ γεμάτο νερό και φαγητό δεν είναι σωστή αντιμετώπιση. Τα σκυλιά είναι κοινωνικά ζώα και θέλουν να είναι μέλη της οικογένειας. Αν δεν μπορείτε να δεχτείτε το σκύλο σαν μέλος της οικογένειας, να τον κρατάτε μέσα στο σπίτι κάποιες ώρες και να του δίνετε τη δυνατότητα να ασκείται πολλές φορές την εβδομάδα, ξανασκεφτείτε το. Μπορεί να χρειαστεί να είναι δεμένος κάποιες ώρες, αν όμως τις υπόλοιπες ώρες είναι μαζί με την οικογένειά του και δέχεται τις φροντίδες της, τότε το σκυλί είναι ευτυχισμένο. Είναι όμως σκληρό για ένα σκύλο να είναι έξω από το σπίτι (ή στο μπαλκόνι) όλες τις ώρες.

Τρόπος ζωής: Ποιος είναι ο τρόπος ζωής σας? Είσαστε μία οικογένεια που ασχολείται με δραστηριότητες και εξορμήσεις στη φύση ή κάμπινγκ? Είσαστε πιο σπιτόγατοι? Κάποιες ράτσες χρειάζονται πολλή άσκηση καθημερινά, άσκηση για την φυσική κατάσταση αλλά και για ακόνισμα του μυαλού. Μισή ώρα περπάτημα μπορεί να είναι υπεραρκετή για μία ράτσα, ενώ για άλλη μπορεί να ισοδυναμεί με καθόλου περπάτημα. Εξερευνήστε τις ράτσες πριν αποφασίσετε τι θέλετε να πάρετε και ψάξτε σε διαφορετικά σημεία για να σιγουρευτείτε. Μην ακούτε τις γνώμες "ειδικών" που επειδή έχουν λυκόσκυλο, λάσση ή τον Ρέξ, θέλουν να σας ωθήσουν να πάρετε το ίδιο. Διαβάστε βιβλία, ψάξτε στο Internet.

Περιποίηση: Τι γίνεται σχετικά με την περιποίηση του ζώου? Όλα τα σκυλιά χρειάζονται περιποίηση, ακόμα και αυτά που έχουν κοντό τρίχωμα. Μερικές φυλές μπορεί να χρειάζονται επαγγελματική φροντίδα. Άλλες φυλές μπορεί να αρκούνται σε μερικά λεπτά βουρτσίσματος, μία φορά την εβδομάδα, και λίγη προσοχή στα αυτιά, τα δόντια και τα νύχια. Όλα τα σκυλιά χάνουν το τρίχωμά τους κάποιες περιοδους, όπως χάνουμε και εμείς τα μαλλιά μας. Μερικές φυλές όμως, χάνουν λιγότερο τρίχωμα από άλλες, γιαυτό αν έχετε ιδιαίτερο πρόβλημα με τις τρίχες και δεν μπορείτε να ανεχτείτε τις τούφες στην περίπτωση που δεν βουρτσίζετε τακτικά το σκυλί, τότε ξανασκεφτείτε το.

Χρησιμότητα: Για ποιο λόγο θέλετε ένα σκύλο? Για συντροφιά? Για άσκηση? Για προστασία? Ξαναψάξτε και διευκρινείστε μέσα σας τους λόγους που θέλετε ένα ζωάκι. Τα σκυλιά δεν είναι χνουδωτές μπάλες όσο είναι μωρά και όταν μεγαλώσουν γίνονται προβλήματα. Τα σκυλιά είναι οι φίλοι μας, αυτοί οι φίλοι που δεν θα μας εγκαταλείψουν ποτέ και πάντα θα μας αγαπούν, γιαυτό και περιμένουν αθώα από εμάς την ίδια συμπεριφορά.

Εμπειρία: Είσαστε έμπειρος ιδιοκτήτης σκύλου ή είναι το πρώτο σας ζώο? Μήπως απλά είδατε ένα σκυλί στην τηλεόραση ή σε κάποια ταινία, ταυτιστήκατε με τον ρόλο και τώρα θέλετε και εσείς ένα? Αν είναι έτσι τότε αυτή η "αγάπη" δεν θα κρατήσει για πολύ. Γιατί αν ταυτιστείτε με το ρόλο ενός δολοφόνου και το βαρεθείτε θα το σκοτώσετε? Σκεφτείτε ξανά, θέλετε το ζωάκι πραγματικά ή μπορεί και να το βαρεθείτε όταν σας λερώσει το χαλί? Όταν ανεβαίνει στο κρεββάτι και πατάει στον καναπέ?

Σύνδεσμος: Τι θα γίνει αν παντρευτείτε? Θα παρατήσετε το σκύλο για χάρη της καλής ή του καλού σας? Θα πετάξετε στο δρόμο τον αγαπημένο σας φίλο για χάρη της πεθεράς σας? Ή θα παλέψετε να τον κρατήσετε δίπλα σας ότι και να αλλάξει στην ζωή σας? Πολλά σκυλιά πετιούνται στο δρόμο επειδή η πεθερά δεν τα ήθελε ή επειδή ένα μωρό γεννήθηκε. Ξεχωρείστε μέσα σας τα συναισθήματά σας. Ίσως και αυτό να είναι το σημαντικότερο κομμάτι αυτού του άρθρου.

Ηλικία: Τι γίνεται όταν το σκυλί μεγαλώσει? Όταν το σκυλί θα χρειάζεται περισσότερη φροντίδα και αγάπη? Θα διαπιστώσετε τότε πως δεν σας είναι πλέον χρήσιμο και θα το παρατήσετε? Μπορείτε να αντέξετε τις αυξημένες ανάγκες του ηλικιωμένου ζώου? Το σκυλί θα περάσει την ζωή του, προσπαθώντας να ευχαριστήσει την οικογένειά του, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να το αγκαλιάσουμε τα δύσκολα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.