Puppy News☛

Νορβηγικός Έλκχαουντ (Norwegian Elkhound).

Ο σκύλος των ΒίκινγκςΜέλος της οικογένειας των βορεινών σκύλων με μοναδικό τρίχωμα, μεγάλη αντοχή στις ακραίες πολικές θερμοκρασίες και δυνατό χαρακτήρα, ο Νορβηγικός Έλκχαουντ έχει κατακτήσει δικαιωματικά τον τίτλο του βασιλιά των σκανδιναβικών δασών.

Ο Νορβηγικός Έλκχαουντ είναι μια απο τις αρχαίες φυλές της Σκανδιναβίας. Αρχαιολογικές έρευνες έφεραν στο φως σκελετούς σκύλων που ανήκαν στον τύπο Έλκχαουντ οι οποίοι χρονολογούνται από το 5000-4000 π.Χ.
Μέσα στους αιώνες, ο Έλκχαουντ πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε αγρότες, βοσκούς και κυνηγούς ως φύλακας κοπαδιών, φύλακας ανθρώπων και ως κυνηγός μεγάλων θηραμάτων (άλκεις, αρκούδες και ελάφια).
Το όνομα του (Έλκχαουντ) σημαίνει κυνηγός άλκης. Η μέθοδος που χρησιμοποιεί ονομάζεται
λόσχουντ και είναι η εξής: εντοπίζει τη θέση της άλκης ακολουθώντας τα ίχνη, περικυκλώνει το θήραμα, απασχολεί την άλκη με μικροδαγκώματα και με το γάβγισμά του ειδοποιεί τον κυνηγό που ακολουθεί και ο οποίος σκοτώνει το θήραμα.
Ο Έλκχαουντ αποτελεί τον εθνικό σκύλο της Νορβηγίας και η πρώτη επίσημη γενεαλογική καταγραφή χρονολογείται το 1865. Τα πρώτα Έλκχαουντ εισήχθησαν από τη Νορβηγία στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 1900 και στη Μεγάλη Βρετανία περίπου το 1880.
Ακόμα και σήμερα ο αριθμός τους είναι μικρός σε σχέση με άλλες φυλές και ο ρόλος τους είναι κυρίως αυτός του σκύλου έκθεσης και συντροφιάς. Μόνο στη Νορβηγία χρησιμοποιείται ως κυνηγός και παρά τη Νορβηγική καταγωγή του, ο αριθμός τους είναι περιορισμένος.


Ένα ξεχωριστό μέλος της οικογένειας

Ο Έλκχαουντ είναι αξιοπρεπής, έξυπνος, ανεξάρτητος και γενικά φιλικός. Αγαπάει τους ανθρώπους και θέλει να τον αντιμετωπίζουν ως μέλος της οικογένειας. Είναι ιδιαίτερα φιλικός με τα παιδιά αρκεί αυτά να του συμπεριφέρονται με σεβασμό.
Ο Έλκχαουντ δεν θεωρείται κατάλληλος για πρόσωπα που τον θέλουν σαν υπηρέτη, είναι όμως ιδεώδης για εκείνους που ο τρόπος της ζωής τους δίνει διέξοδο στην ενεργητικότητα και στη φυσική περιέργεια της φυλής.
Το ένστικτό του ως κυνηγός του δίνει μια ανεξαρτησία στον χαρακτήρα του και γι' αυτό σκέφτεται και αποφασίζει σύμφωνα με τα δικά του κριτήρια.
Ο Έλκχαουντ είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένος και πιστός στον ιδιοκτήτη του, ο οποίος όμως πρέπει να του
συμπεριφέρεται με ευγένεια και σεβασμό.
Είναι ένας σκύλος τολμηρός, ενεργητικός και ιδανικός φύλακας.


Γενική εμφάνιση

Νορβηγικός Έλκχαουντ είναι ένας όμορφος, δυνατός, μεσαίου μεγέθους σκύλος. Το βασικό του χρώμα είναι το γκρι με διάφορες αποχρώσεις του χρώματος αυτού, πιο σκούρο στο κεφάλι και στο σώμα και πιο ανοιχτόχρωμους τόνους στα πόδια και στην ουρά. Άλλα γενικά χαρακτηριστικά είναι τα σηκωμένα αφτιά, σκούρα μάτια, σφιχτή κυκλική τριχωτή ουρά και διπλό τρίχωμα το οποίο τον βοηθάει να αντιστέκεται σε όλες τις κλιματολογικές συνθήκες.


Ύψος-βάρος

Το ύψος ως το ακρώμιο είναι για τα αρσενικά 52 εκ. και για τα θηλυκά 49 εκ.
Το βάρος για τα αρσενικά είναι 21-23 κιλά και για τα θηλυκά 19-21 κιλά.
Το προφίλ του πρέπει να είναι τετραγωνισμένο (square profile). Η απόσταση του στήθους από το έδαφος πρέπει να είναι η μισή από αυτή των ώμων ως το έδαφος. Τα κόκκαλά του πρέπει να είναι δυνατά, αλλά να μην προσδίδουν στο σκύλο δυσανάλογη εμφάνιση.


Κεφάλι

Το κεφάλι πρέπει να είναι φαρδύ στα αφτιά, σφηνοειδές, δυνατό και το δέρμα δεν πρέπει να είναι χαλαρό.
Η έκφρασή του πρέπει να δείχνει ετοιμότητα, επαγρύπνηση, επιφυλακή, οξύτητα, αποδεικνύοντας έναν
θαρραλέο σκύλο. Τα μάτια του πρέπει να είναι σκούρα καστανά, μεσαίου μεγέθους, οβάλ και να μην προεξέχουν.
Τα αφτιά του είναι τοποθετημένα ψηλά, σταθερά, όρθια, σχετικά μικρά, ελάχιστα πιο μεγάλα από το μήκος της βάσης, μυτερά και όχι στρογγυλοποιημένα. Όταν ο σκύλος βρίσκεται σε επιφυλακή, τα αφτιά κλίνουν προς τα εμπρός.
Το ρύγχος είναι πυκνότερο στη βάση και έχει σχήμα κωνοειδές χωρίς να είναι μυτερό.
Τα χείλια είναι μαύρα, σφιχτά, κλειστά και τα δόντια συναντιούνται σε μορφή ψαλιδωτού δαγκώματος.


Λαιμός-Κορμός

Ο λαιμός είναι μεσαίου μεγέθους, μυώδης, όρθιος με μικρή καμπύλη. Η πλάτη είναι ίσια και δυνατή
από τους ώμους μέχρι τη ρίζα της ουράς. Το στήθος είναι βαθύ και πλατύ. Η ουρά είναι τοποθετημένη
ψηλά, σφιχτή, κυκλική και καταλήγει στη μεσαία γραμμή της πλάτης. Είναι πυκνή, φυσική και δεν πρέπει ποτέ να κόβεται.


Μπροστινά πόδια

Τα μπροστινά πόδια είναι μεσαίου μεγέθους και καλά τοποθετημένα κάτω από το σώμα. Όταν τα κοιτάμε από μπροστά είναι ίσια και παράλληλα.


Πίσω πόδια

Τα πίσω πόδια είναι ίσια και παράλληλα όπως τα εμπρός. Οι μηροί έχουν μεγάλο πλάτος και είναι μυώδεις.


Πέλματα

Τα πέλματα είναι σχετικά μικρά, λίγο οβάλ, με σφιχτά, κλειστά δάχτυλα και με πυκνή πατούσα.


Τρίχωμα

Το τρίχωμα είναι πυκνό, σκληρό, αδιάβροχο και απλωμένο με ομοιόμορφο τρόπο. Κοντό στο κεφάλι, στα αφτιά, στα πόδια και μεγάλο στο λαιμό, στους μηρούς και κάτω από την ουρά. Δεν επιτρέπεται το κούρεμα, καθώς και κάθε άλλη μορφή καλλωπισμού.
Στις εκθέσεις η φυσική εμφάνιση του Έλκχαουντ είναι απαραίτητη.


Χρώμα

Το χρώμα του Έλκχαουντ είναι κυρίως το γκρι και αποχρώσεις αυτού. Το ρύγχος, τα αφτιά και η άκρη της ουράς είναι μαύρα. Τα πόδια, η κοιλιά και η ουρά έχουν λευκό-ασημί χρώμα. Κάθε χρώμα εκτός του γκρι θεωρείται λάθος.


Ενδιαφέρουσες σελίδες στο διαδίκτυο

NEAA NORWEGIAN ELKHOUND ASSOCIATION OF AMERICA

AMERICAN KENNEL CLUB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.