Puppy News☛

KURZHAAR το κυνηγόσκυλο.

DER DEUTSCH KURZHAAR. Ένα προικισμένο κυνηγόσκυλο Ένας προικισμένος κυνηγετικός σκύλος για όλα τα είδη κυνηγίου, με πολυδιάστατο ταλέντο, υψηλό δείκτη νοημοσύνης, με κυρίαρχο ήρεμο χαρακτήρα και μοναδικές αρετές, που να μην μπορεί να συγκριθεί με οποιαδήποτε άλλη φυλή. Ένα τέλειο κυνηγόσκυλο, άξιος σύντροφος στο κυνήγι και το σπίτι. Του Γιώργου Βασιλείου εκτροφέα Κούρτσχααρ εκπαιδευτή
Ένας κυνηγετικός σκύλος – δείκτης που στα σωστά δείγματα της φυλής πρέπει να επιβεβαιώνει τη βούληση του γερμανού εμπνευστή του… “Ένας σκύλος πολλαπλών καθηκόντων ο οποίος προήλθε από ανθρώπους με διαφορετική φιλοσοφία, καθαρά πρακτική κι εξελίχθηκε σωστά και υπεύθυνα στα 150 περίπου χρόνια της ιστορίας του, που μπορεί πλέον να συνδυάσει την κυνηγετική αποτελεσματικότητα με το άψογο στυλ, το πάθος με νοημοσύνη, την ανεξαρτησία του με τη λογική, τη μορφολογία με την κίνηση, το όνειρο με την πραγματικότητα…

Η ιστορία του

Ο προσανατολισμός των Γερμανών στη δημιουργία της φυλής ήταν σαφής και οδηγούσε σε έναν σκύλο γενικών καθηκόντων όπου ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Οποιοδήποτε κι αν ήταν το ζευγάρωμα αυτό που θα οδηγούσε προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση σίγουρα ήταν επιθυμητό. Οι αρετές που αναζητούσε ο δημιουργός της φυλής ήταν “μαλακό στόμα” στο απόρτ, δεινές κολυμβητικές ικανότητες, ιχνηλασία κρύου ίχνους στο έδαφος, συνδυασμένα με ταχύτητα κι ευκινησία, άριστη οσφρητική ικανότητα στον αέρα και υψηλό δείκτη νοημοσύνης.
Πραγματικά ασαφής και αντιφατική η καταγωγή του, όπου η πραγματικότητα συγκρούεται με το σωβινισμό των Γερμανών. Η ιστορία της φυλής ξεκινάει στα μέσα του 19ου αιώνα και σίγουρα κατά τον Maxwell (1965) το παλαιό Ισπανικό Pointer κάποιος σκύλος του St. Hubert και το Bloodhound αποτελούν τις βαθύτερες ρίζες της φυλής. Πολλοί ξένοι συγγραφείς αναφέρουν διασταυρώσεις με τα ολόμαυρα Pointer του Arkwright σε μια προσπάθεια των Γερμανών εκτροφέων να βελτιώσουν την οσφρητική ικανότητα, την ταχύτητα και το στυλ της εξελισσόμενης ακόμη φυλής. Σε αυτές τις διασταυρώσεις οφείλεται και το μαύρο χρώμα για το οποίο τόσες και τόσες διαμάχες έχουν γίνει, σε σημείο που το American Kennel club, ακόμη και σήμερα, να μη δέχεται το μαύρο χρώμα. Η φυλή, κατά την εξέλιξή της, συγκρούστηκε με τις προσωπικές φιλοδοξίες των εκτροφέων, τις έμμονες ιδέες τους και τα πάθη τους, μα τελικά κατάφερε να βρει το δρόμο της και να καταξιωθεί ανάμεσα στους κυνηγούς. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του στρατηγού Goering, στενού συνεργάτη του Χίτλερ, ο οποίος το 1940, ως υπεύθυνος της φυλής, απαίτησε να εξαφανιστεί το άσπρο, το μαύρο και μονόχρωμο καφέ χρώμα από το Kurzhaar διότι, όπως πίστευε, ήταν πολύ ορατό στο δάσος από τα άγρια ζώα. Ευτυχώς, τα χρώματα αυτά κατάφεραν να διασωθούν χάρη στην επιμονή του Dr Hegemann, ιδρυτή του εκτροφείου Hege-Haus.

ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ

Kurzhaar
DEUTSCHER KURZHAARIGER VORSTEHHUND
FCI πρότυπο: #119/D
Χώρα προέλευσης: Γερμανία
Ημερομηνία έκδοσης Προτύπου: 07-09-1994
Χρησιμότητα: Κυνηγετικός σκύλος πολλαπλών καθηκόντων
Kατάταξη FCI: Ομάδα 7 Σκύλοι Δείκτες
Υποομάδα 1 Ηπειρωτικοί Σκύλοι Δείκτες, με δοκιμασίες εργασίας.

Γενική Εμφάνιση (FCI)
Ένας σκύλος ευγενής και αρμονικός, η μορφολογία του οποίου εγγυάται δύναμη, αντοχή και ταχύτητα. Χαρακτηριστικά του είναι η υπερήφανη παρουσία, το αρμονικό περίγραμμα, οι σαφείς κεφαλοπροσωπικές γραμμές, το καλό κράτημα ουράς, το σφικτό στιλπνό τρίχωμα και η άνετη, αρμονική του κίνηση που δίνει έμφαση στην ευγενή καταγωγή του.

Κεφάλι
Γραμμές καθαρές, εμφανώς τονισμένες, ούτε ελαφρύ ούτε βαρύ, με μέγεθος και μήκος σε αναλογία με το σώμα και το φύλο.

Κρανίο
Η κορυφή του κρανίου επαρκώς πλατιά, ελαφρώς στρογγυλεμένη, με την κεντρική αύλακα όχι πολύ βαθιά. Βρεγματικό οστό ελαφρώς προεξέχον. Μετωπορινική γωνία αμβλεία, μετρίως τονισμένη.

Περιοχή προσώπου

Μύτη
Ελαφρώς προεξέχουσα. Ρουθούνια επαρκώς ανεπτυγμένα, πλατιά κι ευκίνητα. Προτιμητέο χρώμα το καφέ. Μύτη σε χρώμα του δέρματος, οι κηλίδες ανοικτού χρώματος είναι αποδεκτές μόνο σε σκυλιά με κυρίαρχο χρώμα το λευκό.

Ρύγχος
Μακρύ, φαρδύ και ισχυρό, ώστε να επιτρέπει τη σωστή μεταφορά του θηράματος.
Από θέση προφίλ, η άνω γραμμή του ρύγχους είναι κυρτή και καμπυλωτή προς όλες τις διευθύνσεις. Η εντελώς ευθεία άνω γραμμή δεν είναι η επιθυμητή, αν και θεωρείται αποδεκτή, ενώ αν είναι κοίλη αποτελεί σοβαρό μορφολογικό ελάττωμα.

Χείλη
Σφικτά. Η ρινοχειλική γραμμή ξεκινάει σχεδόν κάθετα από την προεξέχουσα μύτη και συνεχίζει με μια αποστρογγυλεμένη καμπύλη και καταλήγει στη γωνία του στόματος.

Στόμα – Δόντια
Δυνατές γνάθοι. 42 δόντια φυσιολογικά σε σχήμα και θέση. Οι πάνω τομείς πρέπει να υπερκαλύπτουν τους κάτω τομείς, χωρίς να αφήνουν κενό και να είναι τοποθετημένα κάθετα στο φατνιακό οστό.

Μάτια
Μεσαίου μεγέθους, χωρίς να προεξέχουν ούτε να είναι βαθιά τοποθετημένα. Το ιδανικό χρώμα είναι σκούρο καφέ. Τα βλέφαρα πρέπει να κλείνουν σφικτά.

Αφτιά
Σχετικά μακριά, τοποθετημένα ψηλά και αραιά, επίπεδα, να κρέμονται κοντά στο κεφάλι χωρίς να στρίβουν, με στρογγυλεμένες άκρες. Όταν τραβηχτούν μπροστά, πρέπει να φτάνουν περίπου στη γωνία των χειλιών.

Λαιμός
Ικανό μήκος, σε αρμονία με τη γενική σωματική διάπλαση του σκύλου, προοδευτικά αυξανόμενος σε εύρος όσο πλησιάζει προς το σώμα. Πολύ μυώδης και με σφικτό δέρμα.

ΚΟΡΜΟΣ

Ράχη
Ισχυρή και μυώδης. Οι ακανθώδεις προεξοχές της σπονδυλικής στήλης πρέπει να είναι σκεπασμένες με μύες.

Οσφύς
Κοντή, φαρδιά, μυώδης, ίσια ή ελαφρώς καμπυλωτή. Η μυώδης σύνδεση μεταξύ ράχης και μέσης πρέπει να είναι σφικτή και άκαμπτη.

Καπούλια
Φαρδιά, ικανού μήκους και μυώδη, με ελαφριά κλίση προς την ουρά.

Στήθος
Η διάσταση του ύψους (βάθους) μεγαλύτερη από εκείνη του ύψους, με το στέρνο να φθάνει προς τα πίσω όσο το δυνατόν περισσότερο. Η κάτω πλευρά του πρέπει να φθάνει στους αγκώνες και οι πλευρές καμπυλωτές, ούτε επίπεδες ούτε σε σχήμα βαρελιού. Το τελευταίο ζεύγος (ψευδείς πλευρές) να εκτείνονται μέχρι χαμηλά.

Κάτω Γραμμή
Αρμονικά καμπυλωτή, ελαφρά ανασηκωμένη προς τα πίσω και στεγνή.

Ουρά
Συνδέεται ψηλά, ικανού πάχους στην αρχή, προοδευτικά, δε, γίνεται κωνική και είναι μετρίου μήκους. Κόβεται, αφήνοντας τα 2/3 για να μην τραυματίζεται κατά το κυνήγι. Στην κίνηση του ζώου στέκεται οριζόντια, όχι πολύ ψηλότερα από το ύψος της ράχης και όχι πολύ κεκαμμένη προς τα πάνω. Σε χώρες που ο ακρωτηριασμός της ουράς απαγορεύεται από το νόμο, μπορεί να παραμείνει ως έχει, φθάνοντας μέχρι τους ταρσούς και κρατιέται ευθεία η ελαφρώς κεκαμμένη.

Άκρα

Mπροστινά σκέλη
Σε πρόσθια όψη, σκέλη ίσια και παράλληλα, σε πλάγια όψη τα σκέλη πρέπει να είναι καλά τοποθετημένα κάτω από τον κορμό.

Ώμοι
Οι ωμοπλάτες γέρνουν προς τα πίσω είναι επίπεδες και είναι ντυμένες με πολύ ισχυρούς μύες. Η γωνία της ωμοπλάτης με τον βραχίονα πρέπει να είναι 90 μοίρες.

Βραχίονας
Όσο το δυνατόν μακρύτερος, με επαρκή μάζα μυών και στεγνός.

Αγκώνες
Κοντά μα όχι πολύ σφικτά στο κορμό και χωρίς να παρουσιάζουν στροφή έσω ή έξω.

Αντιβραχίονας
Ίσιος, με επαρκή επένδυση μυϊκής μάζας και με ισχυρή οστική στήριξη αλλά όχι υπερβολική.

Μετακάρπιο
Ισχυρό και η άρθρωση με τον αντιβραχίονα γίνεται με ελάχιστη γωνία μα ποτέ ευθεία.

Μπροστινά πέλματα
Το σχήμα τους μπορεί να ποικίλλει από οβάλ μέχρι στρογγυλό, με δάκτυλα σφικτά και με καμάρες. Ισχυρά νύχια, πέλματα ανθεκτικά και παράλληλα μεταξύ τους αλλά και ως προς τον οβελιαίο άξονα του ζώου, τόσο στην κίνηση όσο και σε θέση στάσης.

Πίσω σκέλη
Γενικά. Ίσια και παράλληλα, με καλές γωνιώσεις τόσο στους ταρσούς όσο και στην οσφύ.

Γλουτοί
Μακρείς, φαρδείς και μυώδεις, με καλές γωνιώσεις μεταξύ οσφύος και μηριαίου οστού. Η μεγαλύτερη γωνίωση επηρεάζει την κλίση της λεκάνης και τη σύνδεση της ουράς με τον κορμό και τελικά μειώνει την αντοχή του ζώου στη στάση.

Κνήμη
Ισχυρή με επαρκή γωνίωση μεταξύ μηριαίου και κνήμης.

Μετατάρσιο
Μακρύ, μυώδες, με εμφανείς τις τενόντιες συνδέσεις και καλές γωνιώσεις μεταξύ κνήμης και μετατάρσιου.

Ταρσοί
Ισχυροί κι ευθείς. Μπορούν να αποκλίνουν από τον ταρσό και κάτω ελαφρώς προς τα έξω, κατά τη στάση, όχι όμως και κατά την κίνηση.

Πέλματα
Στρογγυλά ή σχήματος οβάλ, με δάκτυλα σφικτά. Ισχυρά νύχια, ανθεκτικά πέλματα. Παράλληλα μεταξύ τους και με τον επιμήκη άξονα του κορμού τόσο στην κίνηση όσο και στη στάση.

ΚΙΝΗΣΗ
Καλή έκταση σκελών, με δυναμική προώθηση από τα πίσω πόδια, συνοδευόμενη από αντίστοιχα ικανή έκταση των προσθίων. Τα εμπρός και πίσω σκέλη της αντίστοιχης πλευράς πρέπει να κινούνται ίσια, παράλληλα και στο ίδιο κατακόρυφο επίπεδο. Η όλη κίνηση πρέπει να είναι υπερήφανη, άνετη και συνεχής. Όσο η ταχύτητα αυξάνεται από το βηματισμό, τα σκέλη κάτω από τον κορμό του ζώου συμπλησιάζουν καθόσον η ισορροπία γίνεται πιο ευσταθής.

Δέρμα
Συμπαγές, σφικτό και χωρίς πτυχές.

Τρίχωμα
Υφή του τριχώματος. Κοντό και πυκνό, άγριο και σκληρό στην αφή. Κάπως λεπτότερο και κοντότερο στην περιοχή του κεφαλιού και των αφτιών, όχι αξιοσημείωτα μακρύτερο στο κάτω μέρος της ουράς. Πρέπει να καλύπτει όλο το σώμα.

Χρώμα

Καφέ μονόχρωμο.
Καφέ με λευκό ή λευκές κηλίδες στο στήθος και τα πόδια.
Σκούρο καφέ "ψαρί", με καφέ κεφάλι, καφέ μπαλώματα ή κηλίδες. To βασικό χρώμα στην περίπτωση αυτή δεν είναι καφέ με άσπρο, ούτε άσπρο με καφέ, αλλά το τρίχωμα παρουσιάζει μια τόσο στενή μίξη των δύο χρωμάτων, χωρίς σαφή αντίληψη του ενός ή του άλλου χρώματος. Στην περίπτωση αυτή, το εσωτερικό μέρος των μηρών και το άκρο της ουράς είναι συνήθως ανοικτότερου χρώματος.
Λευκό με καφέ κεφάλι, καφέ μπαλώματα ή κηλίδες ή και μονόχρωμο λευκό. Στην περίπτωση, όμως, αυτή πρέπει οπωσδήποτε μεγάλο τμήμα του κεφαλιού να είναι καφέ.
Το μαύρο χρώμα είναι αποδεκτό σε όλες τις αντίστοιχες ποικιλίες του καφέ, χωρίς να είναι επιτρεπτή η συνύπαρξη και των τριών χρωμάτων. Τα κίτρινα στίγματα είναι επιτρεπτά.


Μέγεθος
Το ύψος στο ακρώμιο είναι: αρσενικά από 62 έως 67cm., θηλυκά από 58 έως 63cm.

Όρχεις
Τα αρσενικά πρέπει να έχουν δύο ξεχωριστούς, καλά σχηματισμένους όρχεις, σωστά τοποθετημένους στο όσχεο.

Ελαττώματα
Κάθε απόκλιση από τα ανωτέρω περιγραφέντα σημεία πρέπει να τιμωρείται στον ακριβή βαθμό της απόκλισης.

Ελαττώματα στη συμπεριφορά όταν δεν συμβαδίζει με την περιγραφή.
Ρύγχος πολύ κοντό.
Χείλη πολύ κρεμαστά ή πολύ λεπτά.
Αφτιά πολύ μακριά, πολύ κοντά, πολύ βαριά, με στενή προσκόλληση με το κρανίο ή στριμμένα.
Μάτια υπερβολικά ανοικτόχρωμα.
Κίτρινα μάτια πτηνού πρέπει να αποκλείονται.
Από το σύνολο των τεσσάρων P1 (πρώτων προγομφίων) και των δύο Μ3 (τρίτων γομφίων), μόνο δύο δόντια είναι δυνατό να λείπουν.
Χαλαρά παράνυχα προσθίων ποδιών.
Ελαφρά κυρτή ράχη.
Καπούλια υπερβολικά κοντά.
Ανεπαρκείς γωνιώσεις πίσω σκελών.
Στήθος πολύ βαθύ.
Αγκώνες με περιστροφή προς τα έσω ή προς τα έξω, πολύ στενοί ή πολύ φαρδείς σε στάση, πολύ κοντά ή πολύ μακριά στην κίνηση.
Πίσω αγκώνες ελαφρά ανοικτοί ή κλειστοί.
Ουρά πολύ καμπυλωτή ή πολύ πάνω από τη γραμμή της ράχης.


Σοβαρά ελαττώματα

Μη αρμονική, λυμφατική ή πολύ βαριά σε οστική μάζα κατασκευή
Μυτερό ρύγχος, κοίλη πάνω γραμμή ρύγχους
Έντονη μετωπορινική γωνία.
Μύτη πιτσιλωτή ή με στίγματα αποχρωματισμού, εκτός αν το βασικό χρώμα τού τριχώματος είναι άσπρο.
Υπερβολικά κοίλη ή κυρτή ράχη.
Στήθος χωρίς ικανοποιητικό βάθος.
Ανεπαρκής έκταση στήθους, πλευρές επίπεδες ή σε σχήμα βαρελιού.
Άχαρη κίνηση.
Απόκλιση μεγαλύτερη από 2 εκατοστά από τις καθορισμένες ιδανικές διαστάσεις.
Μετατάρσια κάθετα, επίπεδα πόδια, ανοικτά δάκτυλα.


Ελαττώματα αποκλεισμού

Δευτερογενείς χαρακτήρες του φύλου όχι εμφανείς.
Ελαττώματα χαρακτήρα.
Έλλειψη περισσοτέρων από δύο δοντιών από το σύνολο των 4 Ρ1 και 2 Μ3.
Έλλειψη ενός ή περισσοτέρων δοντιών, εκτός από τα Ρ1 και Μ3.
Δόντι μη ορατό θεωρείται ότι λείπει, εκτός αν υπάρχει βεβαίωση από το αντίστοιχο club φυλής ότι σε προηγούμενα τεστ ή εκθέσεις μορφολογίας το δόντι αυτό υπήρχε.
Ανώμαλη σύγκλιση ή πρόωρες επαφές.
Υπερβολικά χαλαρά βλέφαρα, εκτρόπιο, εντρόπιο ή διστοιχίαση (διπλή σειρά βλεφαρίδων)
Υπερβολική κυρτότητα ράχης, παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης.
Οποιαδήποτε ανωμαλία σχετικά με τα γεννητικά όργανα.
Παράνυχα στα πίσω άκρα.
Χειλεοσχιστία ή υπερωιοσχιστία.
Πολλά δόντια έξω από το οδοντικό τόξο.

3 σχόλια:

 1. Θέλω να σας συγχαρώ για αυτές τις γιορτές, σας ευτυχία, υγεία, τον πλούτο και την αγάπη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Περασα κι απο δω να σου πω τα χρονια μου πολλα...
  οι επιθυμιες σου ευχες μου!!
  Να σαι παντα καλα!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ☾ °☆ ¸. * ● ¸ .  ★ ° :. * . • ○ ° ★ . * .☾ °☆ ¸. * ● ¸ .  ★ ° :. * . • ○ ° ★ . * .Οι καλοί φίλοι είναι σαν τα αστέρια.......★ ° ☾ °☆ ¸. * ● ¸ .  ★ ° :. * . • ○ ° ★ . ★ ° ☾ °☆ Δεν τους βλέπεις πάντα, αλλά ξέρεις οτι υπάρχουν. ☾ °☆ ¸. * ● ¸ .  ★ ° ☾ °☆ ★ ° :. * . • ○ ° ★ γλυκιές ευχές Ιωάννα μου♥♥♥♥

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.