Puppy News☛

Αγγλικό Σπρίνγκερ Σπάνιελ (English Springer Spaniel).


Γεννημένος αθλητής Ένας από τους πιο πολυτάλαντους σκύλους της οικογένειας των Σπάνιελ, το Αγγλικό Σπρίνγκερ παίρνει διαγωγή κοσμιωτάτη τόσο στους κυνηγότοπους όσο και στη ζωή της πόλης.
Μία από τις πολλές ράτσες σπάνιελ, το Αγγλικό Σπρίνγκερ είναι ένας κυνηγετικός σκύλος στενά συνδεδεμένος με τις Βρετανικές Νήσους και παρά το ότι θεωρείται "αγγλικής κατασκευής", οι περισσότεροι κυνολόγοι συμφωνούν πως τα σπάνιελ κατάγονται από την Ισπανία, όπως και τα Γαλλικά Επανιέλ.

Απόγονος του αρχαίου Φηλντ Σπάνιελ που τώρα εξαφανίζεται, το Εγγλέζικο Σπρίνγκερ υπάρχει από αιώνες στην Αγγλία και χρειάστηκαν πάρα πολλά χρόνια επιλεκτικών ζευγαρωμάτων για να σταθεροποιηθεί ο τύπος που αναγνωρίζεται στις μέρες μας ως Αγγλικό Σπρίνγκερ Σπάνιελ.
Η ρίζα του ονόματος βρίσκεται στον Μεσαίωνα και προέρχεται από τη λέξη spring (=ξεπηδάω, τινάζομαι), επειδή χρησιμοποιούνταν για να ξετρυπώνει τα θηράματα.
Η ονομασία Σπρίνγκερ ή Σπρίνγκινγκ Σπάνιελ βρίσκεται ήδη σε ένα βιβλίο του συγγραφέα Μάρκαμ που δημοσιεύτηκε το 1621 με τον τίτλο "Η πρόβλεψη του κυνηγού". Λίγα χρόνια αργότερα, το 1803, μία εικονογράφηση του Φίλιπ Ρενέγκλ στο περιοδικό "Ο Φίλαθλος" δείχνει ένα Σπρίνγκερ στο κυνήγι με όψη σχεδόν όμοια με αυτά του σημερινού Σπρίνγκερ.
Η Λέσχη Σπάνιελ ιδρύθηκε στην Αγγλία στα τέλη του 19ου αιώνα και η Αγγλική Λέσχη Κυνοφιλίας αναγνώρισε τη φυλή ως ξεχωριστή ράτσα το 1902.

Το Αγγλικό Σπρίνγκερ Σπάνιελ έχει μια σταθερή παρουσία σε επιδείξεις σκύλων και είναι ένας σπουδαίος ανταγωνιστής στις δοκιμασίες υπακοής, ανίχνευσης και ευλυγισίας. Παρά το ότι σήμερα ένα Σπρίνγκερ δεν χρειάζεται να εξασφαλίσει την τροφή για την επιβίωση του κυνηγού ιδιοκτήτη του, η φυλή διατηρεί το ένστικτο των προγόνων της και εξακολουθεί να κάνει πολύ καλά τη δουλειά για την οποία αρχικά προορίστηκε.


Σπρίνγκερ πεδίου και επιδείξεων

Από το 1930 και μετά, το ενδιαφέρον των φανατικών φίλων της φυλής, τόσο σε δοκιμασίες πεδίου όσο και στο στίβο επιδείξεων, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία δύο τύπων: των Σπρίνγκερ πεδίου και των Σπρίνγκερ επιδείξεων.
Παρά το κοινό επίσημο πρότυπο, οι δύο τύποι διαφέρουν σημαντικά σε αρκετά σημεία.
Οι διαφορές εντοπίζονται στο χρώμα, στην ποσότητα του τριχώματος, στο μέγεθος, στο μήκος της ουράς και στη γενική εξωτερική εμφάνιση.
Στο Σπίνγκερ πεδίου κυριαρχεί το λευκό χρώμα με σκούρο το κεφάλι, τα αφτιά και κάποιες κηλίδες στο σώμα. Είναι συνήθως μικρότερο σε μέγεθος από ένα Σπίνγκερ επιδείξεων και έχει λιγότερο τρίχωμα, πλεονέκτημα για ιδιοκτήτες που δεν θέλουν να αφιερώνουν πολύ χρόνο στην περιποίηση του τριχώματος.
Ένα άλλο πλεονέκτημα του Σπρίνγκερ πεδίου είναι ότι παρουσιάζει μικρότερη ευαισθησία στα αφτιά καθώς είναι τοποθετημένα πιο ψηλά στο κεφάλι και με λιγότερο τρίχωμα.
Επίσης, τα Σπρίνγκερ πεδίου έχουν πιο αθλητική κορμοστασιά και είναι συνήθως σκυλιά με περισσότερη ενέργεια.


Το τέλειο Σπρίνγκερ

Το Σπρίνγκερ Σπάνιελ είναι ένας πολύ αφοσιωμένος σκύλος στην οικογένειά του, με ήπιο και καλό χαρακτήρα, πάει παντού, κάνει ό,τι κι αν του ζητήσετε και μοιάζει πάντα να σας χαμογελάει.
Σύμφωνα με το επίσημο πρότυπο της φυλής, είναι ένας φιλικός σκύλος, πρόθυμος να αρέσει, γρήγορος στην εκμάθηση και υπάκουος με προθυμία. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι εποικοδομητικά για την ανιχνευστικότητά του, βασικό στοιχείο για το χειρισμό του σκύλου στο πεδίο κυνηγίου.
Στο στίβο επίδειξης, το Σπρίνγκερ είναι ήρεμο και προσεχτικό, επιτρέποντας στον κριτή να τον εξετάσει χωρίς γκρίνιες.
Επιθετική συμπεριφορά προς τους ανθρώπους και προς άλλα σκυλιά δεν είναι σύμφωνη με τον χαρακτήρα της φυλής.


Ένας πιστός σύντροφος

Το Αγγλικό Σπρίνγκερ Σπάνιελ είναι ένας μεσαίου μεγέθους σκύλος, με μέτρια δραστηριότητα. Το μέγεθός του είναι ιδανικό για να ζήσει μέσα σε ένα διαμέρισμα και η φιλική του συμπεριφορά το καθιστούν ένα πολύ καλό συντροφικό ζώο για όλη την οικογένεια.
Η αρμονική συμβίωση με ένα Σπρίνγκερ Σπάνιελ προϋποθέτει από την πλευρά των ιδιοκτητών να μην ξεχνούν το λόγο για τον οποίο αρχικά δημιουργήθηκε η φυλή. Αυτό και μόνο δικαιολογεί πολλά για τον τρόπο με τον οποίο το σκυλί αντιδρά στα πράγματα.
Έτσι, λοιπόν, ένα Σπρίνγκερ χαίρεται να βρίσκεται δίπλα στην οικογένειά του και τους ανθρώπους που το αγαπάνε και αναζητά μεγάλες βόλτες στην ύπαιθρο, όπου θα μπορεί να τρέχει ανέμελος και να ανακαλύψει για σας πουλιά.
Είναι προικισμένος με μεγάλη αντοχή στην κούραση, δεν δείχνει να ενοχλείται από τις καιρικές συνθήκες και μπορεί να περάσει όλη τη μέρα του έξω κυνηγώντας με το αφεντικό του.
Ένα από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια του Σπρίνγκερ είναι να ανιχνεύει και να σας φέρνει πράγματα και καθώς έχει εκτραφεί να μεταφέρει απαλά στο στόμα του το καθετί, το παιχνίδι που του στέλνετε να πιάσει δεν πρέπει να σας το φέρει πίσω κατεστραμμένο.


Ο αθλητής των Σπάνιελ

Το Αγγλικό Σπρίνγκερ Σπάνιελ είναι το αθλητικό σκυλί της οικογένειας των σπάνιελ με μυώδη κορμοστασιά.
Έχει μέτρια μακρύ τρίχωμα το οποίο είναι χαρακτηριστικά μακρύτερο στα πόδια, τα αφτιά, το στήθος και τα πλευρά.
Τα πλούσια κρεμαστά αφτιά του, η τρυφερά ευγενική του έκφραση, η αθλητική κορμοστασιά του και το φιλικό κούνημα της ουράς του, του δίνουν αναμφισβήτητα μία θέση ανάμεσα στα μέλη της αρχαίας οικογένειας των Σπάνιελ.
Πρόκειται για ένα σκυλί με σωστές αναλογίες, χωρίς υπερβολές και κομψά ισορροπημένο απ' όλες τις πλευρές του. Έχει περήφανο και στητό βάδισμα και σε μια γενικότερη περιγραφή της φυλής θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Αγγλικό Σπρίνγκερ Σπάνιελ σημαίνει δύναμη αντοχή και ευκινησία.


Συμβιώνοντας με ένα Σπρίνγκερ

Ιδιαίτερα καθοριστική στην αρμονική σας συμβίωση με ένα Σπρίνγκερ είναι η καθοδήγηση. Λόγω της έντονης επιθυμίας του να σας υπηρετεί και να κάνει πράγματα για σας, θα αισθανθεί χαμένο αν δεν θέσετε από την αρχή τα όρια και τους κανόνες.
Το Σπρίνγκερ που δεν έχει διδαχθεί τους κανόνες της οικογένειας, θα αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα, όχι επειδή είναι ένα ατίθασο σκυλί, αλλά επειδή δεν γνωρίζει τι θέλουμε από αυτό.
Τα Σπρίνγκερ Σπάνιελ μπορεί να είναι φασαριόζικα και σε νεαρή ηλικία χρησιμοποιούν πολύ το στόμα τους στο παιχνίδι. Για να αποφύγετε, λοιπόν, να δαγκώνουν το χέρι σας ή τα έπιπλα, θα πρέπει να φροντίσετε να έχουν αρκετά παιχνίδια.
Πρόκειται για ιδιαίτερα εκπαιδεύσιμα σκυλιά καθώς, όπως αναφέρει και το πρότυπο της φυλής, "βιάζονται να αρέσουν και μαθαίνουν γρήγορα". Γι' αυτό και η έγκαιρη κοινωνικοποίηση του Σπρίνγκερ σας, αλλά και ο χρόνος που θα αφιερώσετε στην εκπαίδευσή του θα ανταμείψει και τους δυο σας.


Τα υπέρ και τα κατά της φυλής…

Τα Σπρίνγκερ είναι αρκετά αθλητικά σκυλιά για να απολαμβάνουν μεγάλης διάρκειας καθημερινούς περιπάτους, αλλά όχι και τόσο ενεργητικά ώστε να απαιτούν πολύωρες βόλτες.
Είναι πολύ καλά οικογενειακά σκυλιά, ιδιαίτερα για οικογένειες με παιδιά 8-12 ετών, είναι κοινωνικά με ανθρώπους και σκύλους, δεν εμφανίζουν επιθετική συμπεριφορά και είναι ευγενικά.
Παρά το ότι δεν είναι πολύ τριχωτά, δεν κάνουν για άτομα που ενοχλούνται όταν βλέπουν τρίχες στο σπίτι τους ή δεν έχουν χρόνο για τακτική περιποίηση του τριχώματος του σκύλου τους. Ένα Σπρίνγκερ με καλή εμφάνιση απαιτεί βούρτσισμα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και λίγο ψαλίδισμα.
Επίσης, σε μικρή ηλικία μπορεί να είναι ορμητικά και να παίζουν με το στόμα δαγκώνοντας ό,τι βρουν.
Λόγω της μεγάλης τους ανάγκης για ανθρώπινη παρουσία, δεν είναι σκύλοι που μπορούν να μείνουν μόνοι τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.


Γενετικές παθήσεις

Κύριες γενετικές ασθένειες από τις οποίες πάσχει η φυλή είναι η προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς, η δυσπλασία αμφιβληστροειδούς, η δυσπλασία των ισχίων και η επιθετική ιδιοσυγκρασία, που κάποιες φορές λανθασμένα αναφέρεται ως "σύνδρομο λύσσας".
Για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες το σκυλί σας να εμφανίσει κάποια κληρονομική πάθηση, ζητήστε από τον εκτροφέα να σας δείξει τις εξετάσεις απαλλαγής και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, απευθυνθείτε σε άλλον εκτροφέα.ΠΡΟΤΥΠΟ FCI: No 125 (Έκδοση: The Kennel Club © 1986)
Προέλευση: Μεγ. Βρετανία
Χρησιμότητα: Κυνηγετικός Σκύλος «ξεπετάγματος» (Flushing Dog), Σύντροφος
Ομάδα: 8 (Ρητρήβερ – Σκύλοι Ξεπετάγματος – Σκύλοι του Νερού)
Τομέας: 2 (Σκύλοι Ξεπετάγματος)
[Υπόκειται σε αγώνες εργασίας (Φιλντ τράϊαλς)]


Γενική εμφάνιση
Συμμετρικά κατασκευασμένο, συμπαγές, δυνατό, χαρούμενο, δραστήριο. Το υψηλότερο σε σκέλη και ταχύτερο σε κατασκευή απ’όλα τα Βρετανικά Σπάνιελ της ξηράς.


Κεφάλι και κρανίο
Κρανίο μέσου μήκους, αρκετά φαρδύ, ελαφρά στρογγυλωπό, που υψώνεται από το πρόσωπο κάνοντας φρύδι ή «στοπ», χωρισμένο από εσοχή μεταξύ των ματιών, η οποία σβήνει κατά μήκος του μετώπου προς το ινιακό οστούν, το οποίο δεν πρέπει να είναι προτεταμένο. Παρειές («μάγουλα») επίπεδες. Πρόσωπο (ρύγχος) μήκους αναλόγου με το κρανίο, αρκετά φαρδύ και βαθύ, καλά σμιλεμένο κάτω από τα μάτια, αρκετά βαθύ και τετράγωνο στα χείλη. Ρουθούνια καλά ανεπτυγμένα.


Μάτια

Μέτριο μέγεθος, αμυγδαλωτά, ούτε εξώφθαλμα ούτε βυθισμένα, καλά τοποθετημένα (χωρίς να φαίνεται ο εσωτερικός ιστός -haw-) με ζωηρή, ευγενική έκφραση. Σκούρα «φουντούκι» (σ.σ.: στην απόχρωση του φλοιού). Ανοιχτόχρωμα μάτια είναι ανεπιθύμητα.


Αφτιά

Λοβώδη, καλού μήκους και εύρους, αρκετά κοντά στο κεφάλι, εκφύονται στη γραμμή των ματιών. Με ωραία τριχοφυία («πτέρωμα»).


Στόμα
Σιαγόνες ισχυρές, με τέλεια, κανονική και πλήρη, ψαλιδόσχημη οδοντοστοιχία, δηλ. πάνω δόντια που υπερκαλύπτουν σφιχτά τα κάτω και είναι τετράγωνα τοποθετημένα στις γνάθους.Λαιμός
Καλού μήκους, ισχυρός και μυώδης, απαλλαγμένος από πλαδαρότητα δέρματος στην περιοχή του λάρυγγα, ελαφρά καμπυλωτός, λεπταίνει προς το κεφάλι.


Εμπρός άκρα

Σκέλη ίσια και με το καλό κόκκαλο. Αγκώνες καλά τοποθετημένοι στο σώμα. Δυνατά, ελαστικά μετατάρσια.


Κορμός
Δυνατός, ούτε μακρύς ούτε πολύ βραχύς. Στήθος βαθύ, καλά ανεπτυγμένο. Καλά εκτεταμένες πλευρές. Οσφύς μυώδης, δυνατή, με ελαφριά καμπύλη (τόξο). Καλή κατασκευή μέσης.


Πίσω άκρα
Πίσω σκέλη καλά κατεβασμένα. Κνήμες και ταρσοί μέτρια κεκκαμένοι. Μικροί, φαρδείς, μυώδεις, καλά ανεπτυγμένοι. Χονδροκαμωμένοι ταρσοί ανεπιθύμητοι.


Πόδια (πέλματα)
Κλειστά, συμπαγή, καλά στρογγυλεμένα, με δυνατά, γεμάτα «μαξιλάρια».


Ουρά
Χαμηλά τοποθετημένη, πότε δε φέρεται πάνω από το επίπεδο της πλάτης. Καλά καλυμμένη με τρίχωμα (featherhead) και με ζωηρή κίνηση. Κατά συνήθεια κόβεται.


Διασκελισμός / κίνηση
Αυστηρά ιδιαίτερος. Εμπρός σκέλη που κινούνται σε τόξο (swing) ευθεία εμπρός από τον ώμο, ρίχνοντας τα πόδια πολύ μπροστά με άνεση και ευκολία. Ταρσοί που ωθούν καλά κάτω από το σώμα, ακολουθώντας την ευθεία των εμπρόσθιων σκελών. Σε αργό βήμα, μπορεί να έχει το πλαγιοσυγχρονιστικό βάθισμα 5 που είναι τυπικό αυτής της φυλής.


Τρίχωμα

Σφιχτό, ίσιο και ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες, πότε τραχύ. Μέτριο «πτέρωμα» στ’αφτιά, τα εμπρός σκέλη, το σώμα και τα πίσω άκρα.


Χρώμα

Καστανό – «συκωτί» και άσπρο, μαύρο και άσπρο, ή ένα από τα δύο αυτά χρώματα με πυρόξανθα σημάδια.


Μέγεθος

Ύψος κατά προσέγγιση: 51 εκατοστά.


Ελαττώματα
Οποιαδήποτε απομάκρυνση από τα προαναφερθέντα πρέπει να θεωρείται ως ελάττωμα και η αυστηρότητα με την οποία το ελάττωμα πρέπει να αντιμετωπίζεται, πρέπει να είναι ευθέως ανάλογη του βαθμού του.
Οι αρσενικοί πρέπει να έχουν δύο προφανώς φυσιολογικούς όρχεις που έχουν κατέβει τελείως μέσα στο όσχεο.Πηγές:

-Το Μεγάλο Βιβλίο του Σκύλου

-Το Αγγλικό Σπρίνγκερ Σπάνιελ, Εκδόσεις ΒΑΣΔΕΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.