Puppy News☛

Καθαρόαιμα VS Ημίαιμα

Σαφώς, καθαρόαιμα ή μη, όλοι οι σκύλοι είναι μοναδικοί και είναι χιλιάδες τα πράγματα που μπορούν να ειπωθούν για αυτούς. Πώς όμως άραγε η καταγωγή τους μπορεί να επηρεάζει την συμπεριφορά τους και την συμβίωση μαζί του; Η απάντηση είναι απλή: όπως με όλα τα πράγματα σε αυτήν τη ζωή, κάτι κερδίζεις-κάτι χάνεις και αυτό γιατί λίγο πολύ τα υπέρ και τα κατά του να είσαι ιδιοκτήτης ενός καθαρόαιμου ή μη έχουν την ίδια βαρύτητα!

Καθαρόαιμα είναι τα σκυλιά τα οποία φέρουν τα ακριβή χαρακτηριστικά μιας από τις πολλές επίσημα αναγνωρισμένες ράτσες σκύλων που έχουν επιλεκτικά δημιουργηθεί ανά τα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι πρεσβεύουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία αφορούν την ιδιοσυγκρασία, την μορφολογία, τον σκοπό εκτροφής τους-δηλαδή, εργασία,φύλαξη ή συντροφιά, τον βαθμό δυσκολίας της εκπαίδευσής τους, τις ιδιαιτερότητές τους και άλλα πολλά.

Όσων αφορά τα ημίαιμα, ο κόσμος τους είναι απέραντος-υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί, και πολλές φορές περισσότερες από δύο ράτσες σε έναν 'μούργο', γεγονός που σημαίνει ότι τα χαρακτηριστικά που πρεσβεύουν είναι ποικίλα.

Έτσι λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι με τα καθαρόαιμα ξέρεις τι παίρνεις, μιας και τα χαρακτηριστικά της κάθε ράτσας έχουν καταγραφεί και η εκπαίδευση τους έχει συγκεκριμενοποιηθεί.

Γνωρίζεις τί πρέπει να προσέχεις, για την υγεία τους, ποιες είναι η συνήθειές τους, αλλά και γιατί είναι “φτιαγμένος” ο σκύλος σου. Υπάρχουν σίγουρα πάνω από ένα βιβλίο γραμμένο για την ράτσα σου, οπότε στην ουσία παίρνεις μαζί και εγχειρίδιο!

Αντίθετα, με τα ημίαιμα, η γνωριμία μαζί τους αποτελεί έκπληξη, ιδίως στις περιπτώσεις όπου δεν γνωρίζουμε τους γονείς και η μορφολογία του σκύλου δεν μας δίνει σίγουρες ενδείξεις. Δεν υπάρχουν σίγουρα βιβλία για την ράτσα σου και πολλές φορές αναρωτιέσαι για την terrier συμπεριφορά που παρουσιάζει το λυκοειδές ημίαιμό σου !Αυτοί όμως οι συνδυασμοί ικανοτήτων,πχ κυνηγός-φύλακας ,είναι πολλές φορές ο λόγος για τον οποίο πολλοί υποστηρίζουν πως τα ημίαιμα είναι πιο έξυπνα και πιο ευέλικτα σε προσαρμοστικότητα.

Η απόκτηση και κατοχή ενός καθαρόαιμου σκύλου, αλλά πολλές φορές και η συντήρησή του, απαιτεί συνήθως αρκετά χρήματα, αυτό όμως με την σειρά του καθιστά την αναπαραγωγή δυο καθαρόαιμων της ίδιας ράτσας ως ποιο επιθυμητή, μιας και τα καθαρόαιμα κουτάβια πωλούνται ή υιοθετούνται πολύ πιο εύκολα από τα ημίαιμα.

Η ημιαιμία ενός κουταβιού μειώνει την “αξία” του και είναι πολλές φορές η αιτία για να βρεθούν πολλά κουτάβια στο δρόμο, μιας και η φροντίδα τους κοστίζει και η υιοθεσία τους δεν είναι εύκολη αφού δεν είναι “καθαρά”.

Από την άλλη, τα καθαρόαιμα είναι συχνά στόχος απαγωγής,είτε για τις συγκεκριμένες ικανότητές τους(πχ κυνηγόσκυλα), είτε γιατί κοστίζουν και άρα μπορούν να πουληθούν!Επομένως όσο πιο φιλικό είναι το καθαρόαιμο μας τόσο πιο πολύ το νου μας πρέπει να έχουμε!

Αν πάλι ο σκύλος μας είναι ημίαιμος, είναι πολύ λιγότερες οι πιθανότητες να κλαπεί με αποτέλεσμα να μπορούμε να τον αφήνουμε να κυκλοφορεί έχοντας λιγότερο άγχος.

Επιπλέον, σημαντικό είναι το γεγονός ότι,πολλές ράτσες παρουσιάζουν ιδιαίτερες ευαισθησίες στην υγεία τους, όπως δερματοπάθειες, αναπνευστικά προβλήματα, αλλά ακόμη και κινητικά προβλήματα, όπως η δυσπλασία, αποτέλεσμα που όπως θεωρείται, είναι προϊόν κληρονομικότητας και πολλές φορές

χαρακτηριστικό πλέον της εκάστοτε ράτσας. Έτσι λοιπόν εκτός από το συναισθηματικό κόστος, μπορεί να έχουμε και το κόστος κάποιας επέμβασης ή κάποιων ιδιαίτερων προϊόντων που είναι αναγκαία για την συντήρηση της υγείας τους.

Ενώ στην περίπτωση των ημίαιμων ,οι πιθανότητες για κληρονομικές ευαισθησίες είναι σαφώς πολύ μικρότερες μιας και σύμφωνα με τους νόμους της φύσης, κληρονομούνται συνήθως τα δυνατότερα και υγιέστερα γονίδια από τον κάθε γονέα. Έτσι, οι ημίαιμοι σκύλοι θεωρούνται πιο ανθεκτικοί σε θέματα υγείας γεγονός που επηρεάζει εν μέρη και τον μέσο όρο ζωής τους που τείνει να είναι μεγαλύτερος από πολλών ειδών καθαρόαιμα. Καθαρόαιμα ή μη, θα είναι εξίσου άτακτα σαν κουτάβια, εξίσου επίμονα σαν έφηβοι και εξίσου αξιαγάπητα για όσο διάστημα θα σας συντροφέψουν. Με τον δικό τους χαρακτήρα, θα σας γνωρίσουν, θα σας αγαπήσουν, θα νιώσετε ότι σας καταλαβαίνουν και θα σας εκπλήξουν με τις ικανότητές τους.

Με άλλα λόγια θα είναι σκυλιά και τα σκυλιά, αν τους φερθείτε σωστά, είναι πάντα μια πολύ όμορφη συντροφιά που αξίζει να την ζήσετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.