Puppy News☛

Απόκτηση κατοικιδίου - Αδέσποτα.(Α Μέρος)

Έχετε κατοικίδια; Πως τα αποκτήσατε; Γνωρίζετε για τον αριθμό των αδέσποτων στην Ελλάδα; Aς κάνουμε μια μικρή αναφορά στα παραπάνω…

Καθημερινά αντικρίζουμε ενώ πηγαίνουμε στο σχολειό, στις δουλείες μας ,μια βόλτα, δεκάδες αδέσποτα σκυλιά που ζουν μόνιμα στους δρόμους. Ζώα που ήρθαν στο κόσμο και έχουμε όλοι ευθύνη προς αυτά μιας και το μέλλον τους είναι αβέβαιο. Επίσης ,εκατοντάδες ζώα κάθε χρόνο εγκαταλείπονται από τους ‘’ιδιοκτήτες’’ τους μιας και πλησιάζουν οι διακοπές, δεν τα θέλουν άλλο γιατί τώρα κατάλαβαν την ευθύνη που έχουν προς αυτά ,δεν θέλουν τα έξοδα ή πολύ απλά το πανέμορφο κουτάβι από τη βιτρίνα του pet shop δεν μαθαίνει από μόνο του να κάνει τις ανάγκες του έξω , να μην γαυγίζει, να μην χαλάει πράγματα και μεγάλωσε περισσότερο από όσο περίμεναν. Πράγματα που θα έπρεπε να έχουν σκεφτεί πριν κάνουν μια τέτοια ‘’αγορά’’.

Η πληροφόρηση είναι το Α και το Ω σε όλα. ‘Ίσως είναι και η λύση του προβλήματος. Το λάθος ξεκινά από την αρχική ιδέα της αγοράς ενός συντρόφου που θα είναι μαζί μας για 10-15 χρόνια. Όποιος θελήσει κάποιον σκύλο ράτσας θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον υπεύθυνο εκτροφέα και γνώστη της φυλής, να διαβάσει πολλά βιβλία, να ψάξει στο internet και να καταλάβει εάν είναι ικανός να καλύψει τις ανάγκες του ζώου που του αρέσει. Λανθασμένα κριτήρια είναι : α)μας αρέσει η φατσούλα του , β)έχει και ο θείος/θεία/γείτονας/παππούς γ)το είδα στη τηλεόραση. Ο εκτροφέας θα λύσει κάθε απορία και θα εξηγήσει στον ενδιαφερόμενο αν είναι σε θέση να αναλάβει το σκύλο που θέλει. Αναφέρομαι σε εκτροφείς και όχι σε pet shop και Back Yard Breeders(BYB).

Tα ζώα που υπάρχουν στα pet shop προέρχονται από τα λεγόμενα puppy mills.Τα puppy mills βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού. Είναι χώροι με εκατοντάδες κλουβιά ,στα όποια υπάρχουν ζώα που δεν τους παρέχεται κτηνιατρική περίθαλψη, δεν έχουν περπατήσει ποτέ όπως θα έπρεπε κάθε σκύλος, ζουν κατά μέσω ορό 2 χρόνια εξ ‘αιτίας των συνεχόμενων γεννών, την κακή διατροφή και τις μολύνσεις που αποκτούν μέσα στα κλουβιά τους από τις πληγές. Τα κουτάβια που φτάνουν στα pet shop είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό ήδη άρρωστα. Με το να αγοράζουμε ζώα από pet shop είναι σαν να τους παροτρύνουμε να συνεχίσουν να ‘’αναπαράγουν’’ με αυτό το τρόπο σκυλιά. Θα μου πείτε ‘’δεν το λυπάσαι το κουτάβι στην βιτρίνα? δεν έχει δικαίωμα και αυτό να ζήσει?’’ ,ναι το λυπάμαι, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση. Στη συνέχεια ,το φαινόμενο ΒΥΒ είναι ευρέως γνωστό στην Ελλάδα. Άνθρωποι που έχουν δυο καθαρόαιμα σκυλιά , χωρίς χαρτιά και πιστοποιητικά υγείας, τα ζευγαρώνουν όπως-όπως και δημιουργούν κουτάβια που απέχουν πολύ από τη σωστή δουλεία του εκτροφέα για τη βελτίωση της κάθε φυλής ,πράγμα που σημαίνει κουτάβια με δυσπλασίες και άλλες παθήσεις.

Τα κουτάβια που προέρχονται από εκτροφεία (προσοχή! Εκτροφεία που είναι γραμμένα στον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος-Κ.Ο.Ε. και μόνο) είναι ασφαλώς πιο ακριβά σε σχέση με εκείνα που υπάρχουν στα μαγαζιά και των ΒΥΒ, αλλά, ο υπεύθυνος εκτροφέας δεσμεύεται για τον χαρακτήρα ,την μορφολογία και την υγεία του ζώου που δίνει και πάντα βρίσκεται δίπλα στον ιδιοκτήτη που έχει κουτάβι του, για οτιδήποτε τον απασχολεί . Ας πούμε όχι σε αυτά τα κολαστήρια (puppy mills-ΒΥΒ) δίνοντας έτσι παράδειγμα σε όλους.

Βλέποντάς το από μια άλλη οπτική γωνία, αν δεν σας ενδιαφέρουν οι ράτσες, τα πρότυπα, η μορφολογία κτλ, μπορείτε να υιοθετήσετε ένα ημίαιμο σκυλάκι. Χιλιάδες ζώα βρίσκονται στα καταφύγια , στον δρόμο , που έχουν πραγματικά ανάγκη από σπίτι ,αγάπη, τροφή, στέγη και μια ‘’αγέλη’’. Και μην ξεχνάτε, το δικό σας ημίαιμο σκυλάκι θα είναι μοναδικό! Ίδιος συνδυασμός θα είναι σπάνιο να βρεθεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.