Puppy News☛

Τετράποδοι νοσηλευτές.(Α Μέρος)

Ώσπου να αποκτήσουμε πρόσβαση στην «απόλυτη ηλεκτρονική μύτη», οι σκύλοι θα εκπαιδεύονται ώστε να μας δανείζουν τη δική τους οσφρητική ικανότητα, βοηθώντας μας να αντιμετωπίσουμε χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης.


ΕΙΡΗΝΗ ΒΕΝΙΟΥ

Είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου και με αποδείξεις! Πέρα από ιδανικός σύντροφος και φύλακας με έντονη δόση αυτοθυσίας για το αφεντικό του, ο σκύλος έχει καταφέρει με την καθοδήγηση των ειδικών να μπει για τα καλά στη ζωή μας, διευκολύνοντας με τη βοήθεια των υπερευαίσθητων αισθήσεων και των δυνατών ενστίκτων του χρονοβόρες κατά τ' άλλα διαδικασίες.

Τα χαριτωμένα τετράποδα «καριέρας», όπως ονομάζονται, χρησιμοποιούνται πλέον ως αξιόπιστοι βοηθοί σε δύσκολα επαγγέλματα, όπως στην Αστυνομία για την ανίχνευση παράνομων ουσιών και εκρηκτικών ή τον εντοπισμό αγνοουμένων, στην Πυροσβεστική ως σκυλιά-διασώστες, ή ακόμη και στον Ερυθρό Σταυρό, όπου οργώνουν ακούραστα τις παγωμένες βουνοκορφές προς αναζήτηση χαμένων πεζοπόρων και σκιέρ.

Και η λίστα δεν τελειώνει εδώ. Ανάμεσα στα «σκυλίσια» επαγγέλματα συγκαταλέγονται ακόμη οι συνοδοί τυφλών αλλά και οι βιοανιχνευτές ασθενειών. Στη δεύτερη περίπτωση μάλιστα πρόκειται για σκυλιά τα οποία τα τελευταία χρόνια εκπαιδεύονται έτσι ώστε με τη βοήθεια της πανίσχυρης όσφρησής τους να μπορούν να αναγνωρίζουν κάποιους τύπους καρκίνου ή να ειδοποιούν σε περίπτωση που τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενός ασθενούς που πάσχει από διαβήτη φθάσουν σε απειλητικά για τη ζωή του επίπεδα.

Ανίχνευση καρκίνου

Ολα ξεκίνησαν το 1989 από ένα άρθρο της επιθεώρησης «The Lancet», όπου περιγραφόταν η ιστορία μιας γυναίκας η οποία αντιλήφθηκε ότι κάτι κακό τής συνέβαινε όταν ο σκύλος της άρχισε ξαφνικά να δείχνει υπερβολικό ενδιαφέρον για μια ελιά που είχε στο πόδι. Οταν η ίδια άρχισε να ψάχνει τι ακριβώς συμβαίνει, ανακάλυψε ότι τελικά έπασχε από τη σοβαρότερη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Αυτή μπορεί να ήταν η πρώτη ιστορία που δημοσιεύθηκε και συνέδεε τον σκύλο με τον εντοπισμό του καρκίνου, αλλά δεν ήταν και η τελευταία. Απετέλεσε μάλιστα πηγή έμπνευσης για έναν συνταξιούχο ορθοπαιδικό χειρουργό του Νοσοκομείου του Αμερσαμ, τον δρα Τζον Τσερτς, ο οποίος θέλησε να διαπιστώσει πώς ακριβώς τα πανέξυπνα ζώα καταφέρνουν να εντοπίζουν καρκινικά κύτταρα.

Το τεράστιο ενδιαφέρον του για το αντικείμενο τον οδήγησε το 2002 στη δημιουργία του ιδρύματος CancerDogs: Cancer and Bio-detection Dogs, ενός ερευνητικού κέντρου με στόχο την ανάλυση της περίπλοκης διαδικασίας της όσφρησης που χαρίζει στα συμπαθέστατα κατοικίδια τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του αφεντικού τους, αλλά και την ειδική εκπαίδευσή τους προκειμένου να μπορούν να αναγνωρίζουν συγκεκριμένους δείκτες που ενδεχομένως θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του ιδιοκτήτη τους.

Ηδη κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του κέντρου άλλες 16 περιπτώσεις πρόωρης ανίχνευσης καρκίνου ήρθαν στο φως. «Η ερευνητική ομάδα που συστάθηκε από τον δρα Τσερτς είχε στόχο να αποδείξει επιστημονικά ότι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί να εκπαιδευτεί προκειμένου να μπορεί να οσφραίνεται τον καρκίνο και πιθανότατα άλλες νόσους» λέει χαρακτηριστικά η Κλερ Γκεστ, ψυχολόγος και υπεύθυνη του ιδρύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.