Puppy News☛

Χαρακτηριστικά ενός υγιούς σκύλου (5o Μέρος).

Στόμα

Τα χείλη πρέπει να είναι στεγνά και όχι βρεγμένα με σάλιο, ούτε πρέπει να κρέμοντε μάζες σάλιου από το στόμα.
Ο φυσιολογικός υγιής σκύλος, έχει 42 δόντια, σπάνια όμως έχει την ευκαιρία κανείς να τα μετρήσει...

Μερικοί σκύλοι γεννιούνται χωρίς προγόμφιους, πράγμα που περιορίζει τον συνολικό αριθμό των δοντιών.

Το δάγκωμα των μπροστινών δοντιών κανονικά μοιάζει με την δράση των λεπίδων ενός ψαλιδιού. Όμως, τυχόν ανωμαλίες των σιαγόνων μπορεί να δημιουργήσουν καταστάσεις δοντιών κατά τις οποίες η κάτω γνάθος, είναι πολύ μπροστά ή πολύ πίσω σε σχέση με την άνω.
Επίσης μερικές φορές οι κοπτήρες διασταυρώνονται έτσι, ώστε η σειρά ων προστινών δοντιών να μην είναι ίσια.
Όλα αυτά αποτελούν ελαττώματα για τα σκυλιά επιδείξεων, αλλά στην πράξη δεν φαίνεται να προκαλούν μεγάλο πρόβλημα σχετικά με την ικανότητα του σκύλου να τρέφεται.

Η υπερβολική σιελόρροια ή κακοσμία από τις πτυχές των κάτω χειλέων, είναι συχνά αποτέλεσμα της συγκέντρωσης πέτρας στα δόντια. Η πέτρα αυτή, προκαλεί φλεγμονή των ούλων, είτε πιέζοντας τα ούλα, ή σχηματίζοντας μια υποδομή όπου κομμάτια τροφής κολλάνε στο σηνμείο ένωσης των δοντιών με τα ούλα.

Η υπερβολική σιελόρροια, οφείλεται πολλές φορές και στην διατροφή με αρωματισμένες τροφές.
Επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι΄ αυτό, θα πρέπει να το θεωρήσουμε ως μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας της πέψης.
Άλλωστε το σάλιο λιπαίνει και υγραίνει την τροφή έτσι ώστε αυτή, να μπορεί να κατεβαίνει πιο γρήγορα από τον οισοφάγο για να φθάσει στο στομάχι. Επιπλέον αυτό βοηθά, ώστε ο σκύλος να μην καταπίνει αέρα, καθώς τρώει, περιβάλλοντας με υγρά την τροφή.

Τρίχωμα και δέρμα

Ένας πραγματικά υγιής σκύλος, θα πρέπει να έχει ωραίο λαμπερό τρίχωμα, χωρίς σημάδια λευκής σκόνης, μαύρης ρύπανσης από ψύλλους, γυμνούς δερματικούς λεκέδες ή οποιαδήποτε άλλα δερματικά ψεγάδια.

Ο έλεγχος που πρέπει να κάνουμε στο σκύλο μας, για παράσιτα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός, καθώς συχνά οι ψύλλοι δεν ανακαλύπτονται, αν δεν γίνει εξέταση του μαλλιού του ζώου, κάτω από έντονο φως.
Τις ψείρες μπορείτε να τις δείτε, μόνο μετά από πολύ προσεκτική εξέταση του τριχώματος των αφτιών ή του μέσα μέρους των αγκώνων.

Είναι φυσιολογικό για το σκύλο, να αποβάλλει τρίχες δύο φορές το χρόνο. Ωστόσο, επειδή σήμερα πολλά σκυλιά ζουν μέσα στο σπίτι, όπου η θερμοκρασία δεν μεταβάλλεται πολύ από εποχή σε εποχή, είναι πιθανόν να ρίχνουν τρίχες καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Η πιο συνηθισμένη αιτία, για μια συνεχή αποβολή τριχών, είναι η διαμονή σε ένα σπίτι με κεντρική θέρμανση, όπου η θερμοκρασία είναι τέτοια, ώστε να υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ της εσωτερικής θερμοκρασίας το χειμώνα και της εξωτερικής θερμοκρασίας το καλοκαίρι.

Ένας σκύλος που ζει σε ένα μη θερμαινόμενο, αλλά στεγνό περιβάλλον, θα αναπτύξει τους χειμερινούς μήνες πολυ πυκνό τρίχωμα, το οποίο θα αποβάλλει την άνοιξη, σε διάστημα δύο ή τριών εβδομάδων με μια τριχόπτωση πολύ έντονης μορφής, έτσι ώστε στη συνέχεια να βγει το πιο λεπτό μαλλί του.

Συνιστάται να διαθέτουμε δέκα λεπτά την ημέρα για να περιποιούμασθε τον σκύλο μας. Με τον τρόπο αυτό, μαθαίνουμε να ελέγχουμε το σκύλο μας και έτσι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να παρατηρήσουμε άμεσα τυχόν προβλήματα, πριν αυτά γίνουν σοβαρά.

Το δέρμα του σκύλου, θα πρέπει να είναι ελεύθερο από ασυνήθιστα μπαλώματα, ή λεκέδες, έλκη, όγκους, καρούμπαλα, φλεγμονές ή ξένα σώματα.


Φυσική κατάσταση ( βάρος )

Τα σκυλιά που είναι υπέρβαρα, μπορεί να υποφέρουν από περιττά προβλήματα υγείας.
Η παχυσαρκία προκαλείται πάντα από υπερβολικό τάισμα σε συνδυασμό με ανεπαρκή άσκηση.
Είναι πολύ σπάνιο, να υπάρχει άλλη αιτία για την παχυσαρκία, που να μην σχετίζεται με την ποσότητα της τροφής που παίρνει ο σκύλος.

Ο ευνουχισμός ή η στείρωση προβάλλεται συχνά σαν δικαιολογία για το ότι ένας σκύλος ή μια σκύλα είναι παχύσαρκοι.
Όμως, επειδή κάθε τάση για υπερβολικό πάχος λόγω περιορισμένης δραστηριότητας και λαιμαργίας για τροφή μπορεί να ελεγθεί, δεν είναι δύσκολο, να μπορέσουμε να μειώσουμε το περιεχόμενο της ενέργειας της τροφής που χορηγούμε στο σκύλο μας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Μερικοί σκύλοι αναζητούν τροφή (επιπλέον) από άλλες πηγές...
Στους σκύλους που υποβάλλονται σε περιορισμό λήψης τροφής, δεν είναι ασυνήθιστο να προσπαθούν να φάνε από σκουπίδια, αλλά επίσης ενδέχεται να υπάρχουν και καλοπροαίρετοι φίλοι, παιδιά στην οικογένεια, γείτονες κλπ, που μπορεί να ταϊζουν επιπρόσθετα το σκύλο, χωρίς να το γνωρίζει ο ιδιοκτήτητης του.
Άλλη πάλι συνήθης περίπτωση, είναι να κρατάμε σε αυστηρή δίαιτα τον σκύλο μας ολόκληρη την ημέρα, αλλά το βράδυ, μόλις γυρίσουμε από την βόλτα, να του δίνουμε 3-4 μπισκότα..., οπότε να μην καταφέρνουμε να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα της απώλειας του περιττού του βάρους.

Ένας σκύλος που έχει ελλιπές βάρος, κάτω από το κανονικό, μπορεί να φαίνεται αδύνατος λόγω του ότι δεν του παρέχεται αρκετή ποσότητα από το σωστό τύπο τροφής.

Αν πάντως ο σκύλος, χάνει αξιοσημείωτα βάρος, είτε ξαφνικά είτε σταδιακά, επί μια χρονική περίοδο, τότε μπορεί πιθανότατα να υπάρχει πρόβλημα υγείας. Γι΄ αυτό θα πρέπει να δοκιμασθεί η αύξηση της ποσότητας της τροφής, αλλά ένας υγειονομικός έλεγχος από τον κτηνίατρο, είναι απαραίτητος εάν δεν υπάρξη βελτίωση.

Μερικοί σκύλοι είναι από τη φύση τους αδύνατοι, αλλά αν και μοιάζουν σαν να είναι λιπόβαροι, βρίσκονται σε τέλεια φυσική κατάσταση, ακόμα κι΄ αν φαίνεται να μην έχουν καθόλου λίπος στο σώμα τους.

Είναι πάντως καλό, να ζυγίζουμε τα σκυλιά μας σε τακτική βάση.

Ένας λεπτός σκύλος, ακόμα κι΄ αν είναι σε άριστη φυσική κατάσταση, έχει λιγότερες εφεδρείες για ώρα ανάγκης... και το ζύγισμά του επί εβδομαδιαίας βάσεως, μπορεί να ανιχνεύσει παραπέρα απώλεια βάρους, πριν επέλθει κάποια καταστροφική μεταβολή στην υγεία του.

Κάθε σκύλος πρέπει να έχει ένα ιδανικό βάρος και μέσα σε στενά πλαίσια, το σωστό βάρος του θα πρέπει να λειτουργεί σαν οδηγός...

Είναι πολύ χρήσιμο, να κρατάμε αρχείο καταγραφής του βάρους του σκύλου μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.