Puppy News☛

Χαρακτηριστικά ενός υγιούς σκύλου (4o Μέρος).

Ούρα

Τα ούρα παράγονται και από τα δύο νεφρά, με μια συνεχή διαδικασία, καθ΄ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, αλλά ο υγιής σκύλος, μπορεί να αποθηκεύσει αρκετά συμπυκνωμένα ούρα, στην ουροδόχο κύστη του.
Ο σκύλος έχει συνειδητό έλεγχο στη εκκένωση της κύστης, γι΄ αυτό θα ουρεί με ελεύθερη ροή τρεις ή τέσσερεις φορές την ημέρα σε κάποιο κατάλληλο μέρος, όταν βρίσκεται έξω από το σπίτι, ή καμμιά φορά μετά από μια εντολή.

[ Αντίθετα, τα κουτάβια, επειδή κατά το διάστημα των πρώτων μηνών της ζωής τους, αλλά και μέχρι να κλείσουν τον πρώτο χρόνο, δεν έχουν την δυνατότητα αυτή, επειδή δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί κανονικά η ουροδόχος κύστης τους, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας, ότι ακόμα κι΄ αν το θέλουν..., δεν είναι δυνατόν να μπορούν να συγκρατηθούν... για αρκετό χρονικό διάστημα. ]

Ένας σκύλος, μετά την εφηβεία, χρησιμοποιεί τα ούρα του, σαν απόθεση με ισχυρή οσμή, για να σημαδεύει την περιοχή της επικράτειάς του...
Γι΄ αυτό και στην διάρκεια ενός περιπάτου, ο αρσενικός σκύλος μπορεί να ουρεί πολλές φορές, από λίγες σταγόνες σε κάθε διαθέσιμο σημείο... Επίσης οι φερομόνες ή οι "ορμόνες οσμής" χρησιμοποιούνται για να σημαδευτεί η περιοχή που καλύπτεται από ένα σκύλο, όταν βρίσκεται μακριά από το σπίτι του, ή τη "φωλιά" όπου ζει.
Αντίστοιχα η σκύλα, που επίκειται να μπει σε οίστρο, θα αποθέσει ούρα σε διάφορα στρατηγικά σημεία, πιο συχνά από ότι θα έκανε, όταν θα έβγαινε περίπατο υπό κανονικές συνθήκες.

Κάθε καθυστέρηση στην ούρηση, ή συχνοουρία, πέρα από τις περιπτώσεις που περιγράφονται παραπάνω, θα πρέπει να αποτελέσει αιτία ανησυχίας και να ενημερώσουμε τον κτηνίατρό μας.

Πόδια

Τα πέλματα των ποδιών, πρέπει να είναι μαλακά στην αφή και όχι σκληρά σαν δέρμα ή κερατώδη (υπερκερατινωμένα).
Το χρώμα των πελμάτων, είναι συχνά όμοιο με το χρώμα της μύτης.

Ανάμεσα στα δάχτυλα, υπάρχει μια περιοχή δέρματος που είναι τριχωτή και περιέχει σμηγματογόνους αδένες, που χρησιμεύουν για σήμανση με την οσμή. Μερικές φορές, αναπτύσσονται κύστες και πρηξίματα αν φραχθούν οι αδένες αυτοί.
Το δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλα, είναι πολύ ευαίσθητο σε χημικά εγκαύματα, μερικά δε αλκαλικά πηλώδη εδάφη, είναι δυνατόν να προκαλέσουν φλεγμονή, με αποτέλεσμα και χωλότητα, γνωστή ως "ποδικό έκζεμα".

Καμμιά φορά, στα πόδια νεαρών σκύλων εμφανίζονται κρεατελιές (ακροχορδώνες), ειδικά σε εκείνους που ζουν σε κυνοτροφεία, όπου το πλύσιμο του τσιμέντου οδηγεί σε υπερβολική ύγρανση των ποδιών τους.

Τα νύχια πρέπει να έχουν παρόμοιο μήκος και να μην σπάνε στις άκρες τους, φαινόμενο που συμβαίνει συνήθως, όταν τα αφήνουμε να μακρύνουν πολύ. Αν τα νύχια είναι πολύ μεγάλα, θα πρέπει να κοπούν. Όμως, είναι πολύ σημαντικό στο κόψιμο των νυχιών, να είμασθε ιδιαίτερα προσεχτικοί, για να μην κόψουμε και πληγώσουμε το εσωτερικό ευαίσθητο τμήμα τους.
Η άσκηση του σκύλου σε σκληρές, τσιμεντένιες επιφάνειες και πέτρινα πεζοδρόμια, κανονικά αρκεί για να φθείρονται όσο πρέπει τα νύχια και να διατηρούνται σε ένα λογικό μήκος.
Αντίθετα οι ασφαλτόδρομοι και τα πισσωμένα πλακόστρωτα, συχνά δεν παρέχουν αρκετή τριβή, ώστε τα νύχια να φθήρονται επαρκώς.

Τα ψευδοδάχτυλα, αν υπάρχουν, δεν είναι μειονέκτημα για τον σκύλο, εκτός εάν, όπως συμβαίνει σε μερικές φυλές Τερριέ, κλείσουν πλήρη κύκλο ανάπτυξης και τρυπήσουν την σάρκα, προκαλώντας πληγή, που μπορεί να επιμολυνθεί.


Στάση σώματος

Ο σκύλος πρέπει να κάθεται άνετα και όταν στέκεται, πρέπει να δείχνει ζωηρός και σε εγρήγορση.
Μερικοί σκύλοι όμως, είναι τόσο φλεγματικοί, ώστε μπορεί να γίνουν τελείως παραπλανητικοί.

Ένας δυστυχισμένος σκύλος, μπορεί να κρατάει το κεφάλι του χαμηλά, να φαίνεται καμπουριασμένος στη ράχη του και να έχει την ουρά μέσα στα σκέλια του.
Αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα ιδιοσυγκρασίας, αλλά το πιθανότερο είναι, ότι πρόκειται για σημάδι, ότι ο σκύλος δεν είναι καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.