Puppy News☛

Χαρακτηριστικά ενός υγιούς σκύλου (1ο Μέρος).

Είναι πολύ σημαντικό, να γνωρίζουμε πραγματικά το σκύλο μας, διότι με τον τρόπο αυτό, θα αναγνωρίζουμε εύκολα πότε δεν είναι καλά, ή "δεν έχει καλό χρώμα..." Επίσης θα πρέπει να είμασθε σε θέση, να αποφασίσουμε εάν και πότε ο σκύλος μας χρειάζεται ανάπαυση, ή αν πρέπει να τον πάμε στον κτηνίατρο, ή ακόμα αν σε κάποιες περιπτώσεις, θα πρέπει να ζητήσουμε από τον κτηνίατρο να έρθει ο ίδιος να δει το ζώο μας, στο σπίτι μας ή στο κυνοτροφείο...
Είναι επίσης σημαντικό, να μπορούμε να αναγνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά σημάδια ενός υγιούς σκύλου, όταν πρόκειται να αγοράσουμε ένα κουτάβι, ή ακόμη έναν ενήλικο σκύλο.

Κάποια από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά, προκειμένου να μπορέσουμε να διακρίνουμε, την κατάσταση της υγείας του ζώου είναι τα εξής :Αναπνοή

Όταν ο σκύλος αναπαύεται, πρέπει να έχει σχεδόν ανεπαίσθητη αναπνοή, εκτός από τις πολύ ζεστές ημέρες..., κατά τις οποίες θα πρέπει να περιμένουμε λαχάνιασμα.
Ο έλεγχος του ρυθμού της αναπνοής, γίνεται από ένα κέντρο που βρίσκεται στο πίσω μέρος του εγκεφάλου, το οποίο επηρεάζεται από οποιαδήποτε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, ή ακόμη του διοξειδίου του άνθρακα, που περιέχεται στο αίμα.
Ο κανονικός ρυθμός της αναπνοής κατά την ανάπαυση, είναι μεταξύ των 10 - 30 αναπνοών το λεπτό, ενώ γρηγορότερος ρυθμός μπορεί να είναι σημάδι τόσο έξαψης όσο και ασθένειας.
Ο πιο συνηθισμένος λόγος για λαχάνιασμα, είναι η άσκηση, επειδή τότε πλεονάζοντα απόβλητα αέρια, πρέπει να εκπλυθούν από τους πνεύμονες και να εισαχθεί οξυγόνο στο σώμα για να κυκλοφορήσει με το αίμα.

Είναι χρήσιμο, να γνωρίζουμε ακόμη, ότι μερικά δηλητήρια μπορεί να προκαλέσουν γρήγορη αναπνοή, αν αναστατώσουν τους φυσιολογικούς μηχανισμούς της αναπνοής.

Ένας αυξημένος ρυθμός αναπνοής, μπορεί να εμφανισθεί με την αναιμία, ή με οποιαδήποτε αρρώστια, που επηρεάζει την καρδιά, ή τους πνεύμονες.
Άνοδο στον ρυθμό της αναπνοής, μπορεί να προκαλέσει ακόμη ο έντονος πόνος.

Επειδή είναι γνωστό σε όλους μας, ότι όσο γρηγορότερα διαγνώσουμε κάποιο πρόβλημα..., τόσο ευκολώτερα συνήθως, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε..., εάν λοιπόν φίλοι μου, παρατηρήσουμε κάποια αλλαγή στην αναπνοή του ζώου μας, θα πρέπει οπωσδήποτε να την αναφέρουμε στον κτηνίατρό μας το συντομώτερο δυνατόν.Αφτιά

Όλοι μας γνωρίζουμε, ότι τα αυτιά μερικών σκύλων στέκονται όρθια, ενώ άλλων εμφανίζουν μια πτώση, από φυσικού τους...
Στην περίπτωση σκύλων με γενεολογικό δέντρο, αυτό συχνά αναφέρεται στο Πρότυπο Ράτσας, ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.
Όταν ο σκύλος πονάει στο αφτί του, μπορεί να φανεί σαν να κατεβάζει το όρθιο αφτί του, αν δε έχει κρεμαστά αφτιά, μπορεί να τα κρεμάσει περισσότερο από το συνηθισμένο. Και στις δύο περιπτώσεις, ο ακουστικός πόρος γίνεται πιο υγρός και πιο ζεστός από το φυσιολογικό και αυτό προδιαθέτει στο να πολλαπλασιάζονται στον εξωτερικό ακουστικό πόρο ορισμένα βακτηρίδια και κάποιοι μικροοργανισμοί, που μοιάζουν με ζυμομύκητες.

Επίσης το πάχος του πτερυγίου του αφτιού, πρέπει να ελέγχεται, διότι μπορεί να παρουσιάσει αιμορραγία μεταξύ του χόνδρου και του δέρματος, δημιουργώντας την κατάσταση που είναι γνωστή, ως "ωτικό αιμάτωμα".

Στις περισσότερες ράτσες, το τακτικό καθάρισμα των αφτιών είναι περιττό, εκτός αν συστηθεί μετά από κτηνιατρική θεραπεία...

Το πρόβλημα της ύπαρξης ενός πολύ τριχωτού ακουστικού πόρου, όπως αυτού που βλέπουμε στα Κανίς, τα Τεριέ κλπ, μπορεί να τακτοποιηθεί σε κάποιο βαθμό, μέσω της αναπαραγωγής και γι΄ αυτό και σήμερα φαίνεται να αποτελεί μικρότερο πρόβλημα από ότι παλαιότερα.

Πάντως, η αποτρίχωση με μάδημα... των αφτιών γενικά δεν ενθαρρύνεται, επειδή μπορεί να προκαλέσει ερεθισό στο λεπτό δέρμα που καλύπτει το αφτί.

Όταν περιποιούμεθα το σκύλο μας, θα πρέπει να έχουμε σαν αρχή, να ελέγχουμε πάντα τα αφτιά του μέσα και έξω.

Συχνά, μπορεί να υπάρχει στα αφτιά, μια όχι δυσάρεστη γλυκερή... μυρωδιά, αλλά όταν υφίστανται προβλήματα, η οσμή γίνεται πολύ έντονη...

Παρατηρώντας τον τρόπο, με τον οποίο ο σκύλος μας κρατάει το κεφάλι του και χρησιμοποιώντας τη μύτη μας... για να μυριστούμε και να καταλάβουμε καλύτερα, μπορεί να ανιχνευτεί η αρχή των προβλημάτων των αφτιών !!!!Θερμοκρασία του σώματος

¨Ενας έμπειρος και εξασκημένος ιδιοκτήτης, μπορεί να διαπιστώσει αν ο σκύλος του έχει πυρετό, με την αφή του χεριού του και από το πόσο γρήγορη είναι η αναπνοή του σκύλου του.

Μια όμως πιο ακριβής εκτίμηση, μπορεί να γίνει αν θερμομετρήσουμε το σκύλο μας βάζοντάς του ένα κλινικό θερμόμετρο στο ορθό του.

Μερικοί σκύλοι κάθονται κάτω στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, άλλοι πάλι δεν την ανέχονται καθόλου, γι΄ αυτό είναι πάντα καλύτερα, να έχετε κοντά σας ένα δεύτερο άτομο, το οποίο να εμποδίζει το σκύλο να γυρίσει το σώμα του την ώρα που του παίρνετε τη θερμοκρασία, ώστε να υπάρξει περίπτωση να σπάσει ένα γυάλινο θερμόμετρο...

Η κανονική θερμοκρασία του σκύλου είναι 38,3 έως 38,7 βαθμοί Κελσίου.

Οι ανωμαλίες της θερμοκρασίας, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη με τον ίδιο τρόπο όπως και στον άνθρωπο...
Ελέγχεται την θερμοκρασία ανά δύο ώρες και προσέξτε αν δείτε ότι αναβαίνει, ή αν είναι επίμονα χαμηλή.
Και τα δύο αυτά στοιχεία, μπορεί να είναι σοβαρές ενδείξεις προβλήματος για το σκύλο και θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον κτηνίατρό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.