Puppy News☛

Νέοι κανόνες για τα “ταξιδιάρικα κατοικίδια” στο Ηνωμένο Βασίλειο

Όσοι έχουν προσπαθήσει να πάρουν το ζωάκι τους μαζί στην Αγγλία, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους αυστηρούς νόμους της για τη μεταφορά των κατοικιδίων. Τα απαιτούμενα για να ταξιδέψει το κατοικίδιο στην Αγγλία, την Ιρλανδία και τη Μάλτα (σκύλος, γάτα, κουνάβι) είναι τα ακόλουθα:

  *   Ευρωπαϊκό διαβατήριο
  *   Ηλεκτρονική ταυτοποίηση με chip ή πομπό
  *   Αντιλυσσικός εμβολιασμός εντός 365 ημερών από το ταξίδι
  *   Λήψη και εξέταση αίματος με τη μέθοδο της εξουδετέρωσης των αντισωμάτων κατά του ιού της λύσσας. 


Το αίμα λαμβάνεται μετά τον αντιλυσσικό εμβολιασμό από κτηνίατρο και στέλνεται σε εξουσιοδοτημένα εργαστήρια από την Ευρωπαϊκή Ένωση (μόνο ένα στην Ελλάδα, στην Αγία Παρασκευή Αθηνών). Ο τίτλος πρέπει να είναι μικρότερος από 0.5 IU/ml και το ζώο μπαίνει σε καραντίνα για 6 μήνες πριν ταξιδέψει (μόνο μετά την πάροδο των 6 μηνών μπορεί το ζώο να ταξιδέψει σε αυτές τις χώρες).Επαρκής και ισχύων αποπαρασιτισμός για τα έξω- και ενδοπαράσιτα.

 Τα παραπάνω πρέπει να αποδεικνύονται μέσα από το διαβατήριο του ζώου.

Η νομοθεσία αυτή είναι τόσο αυστηρή για να αποκλείσει την είσοδο και μετάδοση της λύσσας στις χώρες αυτές. Μετά από έλεγχο κινδύνου που διενεργήθηκε, για το κατά πόσον θα αυξηθεί ο κίνδυνος της λύσσας μέσα στη χώρα, αν γίνει ο κανονισμός αυτός λιγότερο αυστηρός και εναρμονιστεί με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδείχθηκε ότι ο κίνδυνος αυτός αν και θα αυξηθεί λίγο, παραμένει πολύ χαμηλός. Για το λόγο αυτό, η Αγγλία και οι άλλες χώρες αποφάσισαν να χαλαρώσουν τα μέτρα για τη μεταφορά των κατοικίδιων ζώων.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τον νέο κανονισμό 998/2003 υιοθετείται από την 1η Ιανουαρίου 2012 κοινή πρακτική από όλα τα κράτη μέλη όσον αφορά τη μεταφορά των κατοικίδιων ζώων. Οι αλλαγές αφορούν τη νομοθεσία για τον αντιλυσσικό εμβολιασμό, που φέρνει την Αγγλία σε αρμονία με την ισχύουσα νομοθεσία των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με ανακοίνωσή τους οι κτηνιατρικοί σύλογοι British Veterinary Association (BVA) and British Small Animal Veterinary Association (BSAVA) της Αγγλίας, ενημερώνουν όλους τους κτηνιάτρους και τους ιδιοκτήτες ζώων στον κόσμο για τους νέους αυτούς κανόνες.
Από την 1η Ιανουαρίου 2012 οι σκύλοι, οι γάτες και τα κουνάβια (ferrets) που θα ταξιδέψουν σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από άλλη χώρα – μέλος ή Τρίτη χώρα που είναι στη λίστα ¹, πρέπει να:  *  Διαθέτουν microchip
  *  Είναι εμβολιασμένα κατά της λύσσας
  *  Αναμείνουν 21 μέρες από τον εμβολιασμό προτού ταξιδέψουν
  *  Διαθέτουν Ευρωπαϊκό διαβατήριο


Δε θα ζητείται πλεόν αιματολογική εξέταση και 6μηνος περιορισμός του ζώου. Όσον αφορά τον αποπαρασιτισμό των ζώων, δεν απαιτείται πλέον πρόληψη για τα εξωπαράσιτα, αλλά συζητείται αν θα επιβάλλουν από το νέο έτος πρόληψη των ενδοπαρασίτων, λόγω του κινδύνου μετάδοσης της ταινίας Echinococcus multilocularis.
Για Τρίτες χώρες που δεν είναι στη λίστα ²
, απαιτείται έλεγχος των αντισωμάτων κατά της λύσσας στο αίμα, 30 ημέρες μετά τον εμβολιασμό και 3 μήνες καραντίνα προτού ταξιδέψει.
Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του BVA ( Βρετανικός Κτηνιατρικός Σύλλογος) Harvey Locke επισημαίνει: «Αν και ο κίνδυνος εισόδου της λύσσας στη χώρα παραμένει πολύ μικρός, οι ιδιοκτήτες ζώων που έρχονται στην Αγγλία είναι καλό να επισκέπτονται τον κτηνίατρό τους πριν ταξιδέψουν για τον προληπτικό έλεγχο του κατοικιδίου τους, αφού τα ζώα μπορεί να εκτεθούν σε πολλές ασθένειες, όπως λεϊσμανίωση, μπαμπεζίωση, ερλιχίωση.»

1. Τρίτες Χώρες που είναι στη λίστα: Ανδόρα, Ισλανδία, Μονακό, Νορβηγία, Σαν Μαρίνο, Ελβετία, Βατικανό.
2. Οι υπόλοιπες χώρες που δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε στη λίστα.

Για περισσότερες πληροφορίες:

    DEFRA
    Για Κτηνίατρους   


Πηγή:British Veterinary Association

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.