Puppy News☛

Ο νέος είναι ωραίος, ο παλιός είναι αλλιώς

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί ζωόφιλοι, είναι η υποδοχή στο σπίτι του νέου ζώου από τα κατοικίδια που ήδη ζουν σε αυτό. Οι περιπτώσεις που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, είναι αυτές που αφορούν κυρίως σκύλους και γάτες,


Τα πουλιά δεν παρουσιάζουν καμία δυσκολία, αφού είτε στον ρόλο του παλιού, είτε στον ρόλο του νέου, το μόνο που χρειάζονται είναι να βρίσκονται σε κάποιο σημείο, το οποίο να μην μπορούν να προσεγγίσουν τα άλλα ζώα. Ο κίνδυνος που διατρέχουν από τα σκυλιά, είναι να τα τρομάξουν ή να πετάξουν κάτω το κλουβί τους, ενώ οι γάτες λόγω πονηριάς και νυχιών μπορούν να προκαλέσουν μοιραία, για τη ζωή των πουλιών, ατυχήματα.

Από κει και πέρα, όταν στο σπίτι μας ζει μια γάτα και θέλουμε να αποκτήσουμε έναν σκύλο, η καλύτερη λύση είναι να πάρουμε ένα κουταβάκι, το οποίο είναι πιθανότερο ότι δεν θα έχει τάσεις επιθετικότητας και δεν θα αναγκάσει έτσι τη γάτα μας να βρεθεί σε θέση άμυνας, πράγμα το οποίο δεν θα ήταν επικίνδυνο τόσο γι' αυτήν όσο και για το κουτάβι. Ο τραυματισμός σκύλων, κυρίως στα μάτια, από γάτες μπορεί να αποβεί πολύ σοβαρός και να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά.

Αυτό το οποίο είναι σίγουρο, είτε πρόκειται για κουτάβι είτε για ενήλικο σκύλο, είναι ότι τουλάχιστον τις πρώτες μέρες συνύπαρξης παλιού και νέου πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα και να μην αφήνουμε τα ζώα μόνα τους. Είναι απαραίτητο και πολύ χρήσιμο να βρίσκονται διαρκώς υπό την επιτήρηση μας, όταν είναι μαζί, πρώτον για να μπορούμε να επέμβουμε έγκαιρα αν χρειαστεί και δεύτερον διότι έτσι θα μπορέσουμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για τη... σχέση τους.

Ακόμη, μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται στην περίπτωση, όπου ο σκύλος θα υποδέχεται τη γάτα. Δεδομένου ότι οι σκύλοι γενικά βλέπουν τις γάτες ως θήραμα, η νέα γάτα μας μπορεί να αντιμετωπίσει επικίνδυνες καταστάσεις, έστω κι αν πρόκειται για ένα μικρό γατάκι.

Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση που προσθέτουμε στη ζωή μας έναν ακόμα σκύλο. Ο παλιός είναι πιθανό να αντιμετωπίσει τον νέο ως κάποιον που μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία του στον χώρο του σπιτιού, αλλά και στην καρδιά του αφεντικού... Αν, όμως, ο νεοεισερχόμενος είναι ένα μικρό κουτάβι και εμείς με τη συμπεριφορά μας δεν προκαλέσουμε τη ζήλια του παλιού, η γνωριμία τους μπορεί να είναι ακίνδυνη, όπως και η μελλοντική τους συγκατοίκηση.

Δεν πρέπει, βέβαια, να ξεχνάμε ότι κάθε φυλή σκύλου και γάτας χαρακτηρίζεται από μία συγκεκριμένη ιδιοσυγκρασία, πολύ περισσότερο δε κάθε ξεχωριστό άτομο. Ετσι, η παρατήρηση και η επιτήρηση των συμπεριφορών παλιών και νέων είναι αναγκαία, για να τους διασφαλίσουμε μια ομαλή συμβίωση.
2. Είναι σημαντικό, επίσης, να οργανώσουμε ένα συγκεκριμένο χώρο στο σπίτι μας όπου θα τρώει και θα κοιμάται.

3. Μία άλλη καλή ιδέα, σχετικά με τη φροντίδα του κατοικιδίου μας, είναι να συζητηθεί μεταξύ των μελών της οικογένειάς μας το ενδεχόμενο της διανομής-ανάληψης κάποιων υποχρεώσεων.

4. Θα πρέπει να είμαστε αρκετά οργανωτικοί για τις περιπτώσεις που θα χρειαστεί να πάμε διακοπές. καλό θα είναι να παίρνουμε και το ζωάκι μαζί μας.

5. Θα πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας πιο συχνές δραστηριότητες καθαριότητας, όπως σκούπισμα, ξεσκόνισμα κ.λπ.

6. Είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή το ζωάκι μας θα αρρωστήσει και θα χρειαστεί επί πλέον φροντίδα από εμάς ή κάποιον κτηνίατρο.

Αν λοιπόν αποφασίσουμε να υιοθετήσουμε ένα ζωάκι και να του διαθέσουμε το χρόνο και τη φροντίδα που χρειάζεται, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα μας ανταμείψει στο πολλαπλάσιο με την αφοσίωση και την ανιδιοτελή του αγάπη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.