Puppy News☛

ΑΦΗ ΣΤΑ ΖΩΑ

ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΖΩΑ

ΑΦΗ ΣΤΑ ΖΩΑ

ΤΑ ΖΩΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΠΟΝΟ;

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΖΩΑ

Η αφή είναι μία από τις πέντε βασικές αισθήσεις μας, τόσο για τον άνθρωπο όσο για τα ζώα. Με την αφή γίνεται εκπομπή και λήψη ηλεκτρομαγνητικών ρευστών, που οδηγούν σε ανάλογες χημικές διεργασίες στον κάθε οργανισμό, και προσφέρουν διάφορα αισθήματα.

Η γάτα, ο σκύλος και ο άνθρωπος είναι τα πιο χαδιάρικα πλάσματα στη φύση. Έχουμε κατά κάποιο τρόπο δύο είδη αφής. Έχουμε την εξωτερική και την εσωτερική αφή. Με την ονομαζόμενη εξωτερική αφή εννοούμε ην αίσθηση που μας προκαλεί ένα αντικείμενο, αν δηλαδή αυτό είναι σκληρό ή μαλακό. Αν πάλι το αντικείμενο μας γεννά την αίσθηση του λείου ή του τραχύ, του κρύου ή του ζεστού. Με την ονομαζόμενη εσωτερική αφή αντιλαμβανόμαστε κάθε πόνο και κάθε κατάσταση των εσωτερικών μας οργάνων. Και εδώ γεννάται το μεγάλο ερώτημα. Τα ζώα αισθάνονται πόνο;

Αν τα ζώα μπορούν να αισθάνονται πόνο ή όχι είναι ένα μεγάλο αλλά και αμφιλεγόμενο θέμα εδώ και πολλά χρόνια. Ένα θέμα που στις ημέρες μας έχει πια ξεκαθαρίσει. Ασφαλώς και αισθάνονται πόνο τα ζώα, αφού τόσο τα ζώα όσο και οι άνθρωποι έχουν τους ίδιους μηχανισμούς ανίχνευσης πόνου. Έχουν παρόμοιες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην επεξεργασία του πόνου και τέλος άνθρωποι και ζώα παρουσιάζουν παρόμοια συμπεριφορά πόνο. Κάθε πόνος έχει δύο συνιστώσες. Το φυσικό κακό (ενόχληση), που προκαλείται από τραυματισμό ή ασθένεια, και τη συναισθηματική ταλαιπωρία. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύω θα συμφωνούν ότι τα ζώα είναι ικανά να αισθάνονται πόνο, κατά την πρώτη εκδοχή, δηλαδή το φυσικό κακό. Όμως, αισθάνονται και τον συναισθηματικό πόνο, αλλά είναι λιγότερο σαφές. Τελικά τα ζώα μπορούν να αισθάνονται συναισθηματικό πόνο;
Ασφαλώς ναι, καθώς έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι πίθηκοι, οι σκύλοι, οι γάτες και τα πτηνά μπορούν να δείξουν σημάδια συναισθηματικού πόνου καθώς και συμπεριφορές που σχετίζονται με την εμφάνιση κατάθλιψης κατά τη διάρκεια οδυνηρή εμπειρία.

Η αίσθηση της αφής έχει ως αισθητήρια όργανα τα άκρα των νεύρων, που είναι σπαρμένα ανάμεσα στα κύτταρα της επιδερμίδας ή σε βαθύτερα μέρη του δέρματος καθώς και σε άλλα ειδικά όργανα στο εσωτερικό του σώματός μας. Ειδική αναφορά για τα μαλλιά του ανθρώπου και των ζώων, τα οποία εκτός από την πρακτική τους πλευρά, είναι κεραίες που πιάνουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα από το περιβάλλον. Π.χ. τα πρόβατα με το τρίχωμά τους αντιλαμβάνονται πότε θα βρέξει.

Το κέντρο της αφής βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού. Τα αισθήματα της αφής λέγονται απτικά και δερμικά αισθήματα και η αίσθηση αυτή λέγεται και γενική αίσθηση.

Ο σκύλος όπως και η γάτα, διαθέτουν αισθητήρες τριχωτούς στο ρύγχος, πάνω και γύρω από τα μάτια και κάτω από το σαγόνι, ενώ στο τριχωτό του ζώου υπάρχουν νευρικές απολήξεις. Το δέρμα είναι πολύ ευαίσθητο σε μικρές διαφορές της πίεσης και της θερμοκρασίας. Αυτή η ευαισθησία είναι ιδιαίτερα εμφανής στα πόδια, στο κεφάλι, στον πρωκτό και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Στη γάτα τα μουστάκια της (vibrissae), οι τρίχες στα φρύδια, στο πηγούνι και στη μύτη, έχουν σημαντικό ρόλο. Για τις γάτες η αφή είναι σημαντική αίσθηση, καθώς επικοινωνούν τρίβοντας τις µύτες τους, πιέζοντας τα σώματα τους ή με το να περιποιούνται η µια την άλλη. Τα μουστάκια της γάτας παίζουν ξεχωριστό ρόλο, πολύ περισσότερο από όσο φαντάζεστε. Αν κόψουμε τα μουστάκια μιας γάτας, τότε αυτή, θα χάσει την ισορροπία της και τον προσανατολισμό της.

Επειδή μιλάμε για την αφή, πληροφοριακά αναφέρουμε ότι το 40% των γατιών είναι χρήστες των αριστερών άκρων, το 20% είναι χρήστες των δεξιών άκρων και το υπόλοιπο 40% χρησιμοποιεί και τα δύο άκρα. Σας θυμίζουμε ότι οι άνθρωποι είναι 10% αριστερόχειρες και 90% δεξιόχειρες.
Η γάτα λατρεύει την επαφή, το χάδι, την αγκαλιά.

Σχετικά με τα ψάρια έχει αποδειχθεί ότι διαθέτουν αισθητικούς νευρώνες που είναι πανομοιότυποι με τους ανθρώπινους αλγοϋποδοχείς. Τα ψάρια παρουσιάζουν αρκετές απαντήσεις σε ένα οδυνηρό γεγονός. Τέλος για μερικά ζώα η αφή είναι η σημαντικότερη αίσθηση. Αυτό όσο περίεργο και αν ακούγεται βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στο χταπόδι, για το οποίο η αφή είναι σημαντικότερη ακόμα και από την όραση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.