Puppy News☛

Η εγκυμοσύνη στον σκύλο (Β Μερος)

Άσκηση

Η άσκηση σε φυσιολογικά επίπεδα είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η σκύλα σε καλή φυσική κατάσταση. Μικροί περίπατοι ή και κολύμπι είναι η καλύτερη μορφή άσκησης.

Στο τέλος της εγκυμοσύνης οι σκύλες που έχουν μεγάλο αριθμό εμβρύων συνήθως περιορίζουν την δραστηριότητα τους. Δεν θα πρέπει τέλος τα ζώα αυτά να καταπονούνται με οποιασδήποτε μορφής έντονη σωματική δραστηριότητα .

Η έντονη σωματική καταπόνηση, το stress, ο φόβος οδηγούν στην απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας αδρεναλίνης από τη σκύλα με αποτέλεσμα να μειώνεται η ροή του αίματος στη μήτρα και τους πλακούντες των εμβρύων. Αυτό οδηγεί στη μείωση του διαθέσιμου οξυγόνου στα κουτάβια και κατά συνέπεια μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη τους ή και να οδηγήσει σε εμβρυϊκό θάνατο.

Εμβολιασμοί

Οι εμβολιασμοί γίνονται πριν ακόμη γίνει η γονιμοποίηση της σκύλας από τον αρσενικό. Η ανοσία που δίνεται στα κουτάβια εξαρτάται κυρίως από τη ποσότητα πρωτογάλατος που θα καταναλώσουν μετά τον τοκετό και από την περιεκτικότητα αυτού σε αντισώματα. Κατά συνέπεια εξαρτάται από ανοσία που τους παρέχει η μητέρα τους .

Έλεγχος των παρασίτων

Οι κύστεις της toxocara canis εγκυστούνται στους μυϊκούς ιστούς της σκύλας και μπορούν να ενεργοποιηθούν στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης οπότε και μεταναστεύουν προς τα έμβρυα.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να αποφευχθεί χορηγώντας αντιπαρασιτική θεραπεία ,στη σκύλα την 40η ημέρα της εγκυμοσύνης και τη 14η ημέρα μετά τον τοκετό στα κουτάβια.

Τα εξωτερικά παράσιτα ( ψύλλοι, τσιμπούρια ) θα πρέπει επίσης να αντιμετωπισθούν πριν τον τοκετό με διάφορα μη τοξικά σκευάσματα.

Οι μικροφιλάριες της Dirofilaria immitis μπορούν να διαπεράσουν τον πλακούντα. Οι σκύλες θα πρέπει να ελέγχονται πριν τη γονιμοποίηση , ενώ τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για πρόληψη, είναι ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εργαστηριακές εξετάσεις

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρατηρείται πτώση του αιματοκρίτη γύρω στο 40% την 35η ημέρα της εγκυμοσύνης, ενώ την ημέρα του τοκετού μπορεί να φτάσει και στο 35%. Επίσης υπάρχει μια καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, που έχει σαν αποτέλεσμα πολλές φορές να έρχονται στην επιφάνεια νοσήματα που βρίσκονταν σε λανθάνουσα κατάσταση ( π.χ. Λεϊσμανίωση).
 
Έλεγχος της γλυκόζης και του ασβεστίου

Η υπογλυκαιμία της εγκυμοσύνης είναι γνωστή και ως τοξαιμία εγκυμοσύνης . Αυτή η σοβαρή κατάσταση εμφανίζεται σε θηλυκές που έχουν μικρά αποθέματα λίπους μειωμένες μυϊκές μάζες , είναι γενικά αδύνατες και τρέφονται με τροφές φτωχές σε υδατάνθρακες . Συνήθως έχουν μη ειδικά συμπτώματα όπως ανορεξία, κακή διάθεση, διάρροιες ενώ αν η υπογλυκαιμία είναι σοβαρή παρουσιάζουν και επιληπτικές κρίσεις. Συχνά επίσης γεννιούνται νεκρά ή θνησιγενή κουτάβια .

Τετανικές κρίσεις που μοιάζουν με επιληπτικές παρουσιάζουν τα ζώα που έχουν υπασβεστιαιμία. Αυτή η κατάσταση παρατηρείται 1-4 εβδομάδες μετά τον τοκετό σε σκύλες που διατρέφονται ελλιπώς ή στην περίπτωση που τους χορηγήθηκε ασβέστιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αρχικά εμφανίζουν ταχύπνοια, νευρικότητα σιαλόρροια και συνεχείς κραυγές , ενώ αν η κατάσταση επιδεινωθεί εμφανίζουν τονικούς και κλονικούς σπασμούς.
 
Μείωση των επιπέδων προγεστερόνης

Παρόλο που δεν συχνή κατάσταση, η πτώση των επιπέδων της προγεστερόνης οδηγεί σε απώλεια εμβρύων. Η παρακολούθηση των επιπέδων της προγεστερόνης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η λύση στην περίπτωση αυτή.
 
Ο ερπητοϊός του σκύλου

Η θανατηφόρος μορφή του ερπητοϊού εκδηλώνεται όταν μολυνθούν τα κουτάβια στη διάρκεια των 3 τελευταίων εβδομάδων της κύησης και τις πρώτες 3 εβδομάδες της ζωής τους. Ο ιός διασπείρεται σαν μια ήπια λοίμωξη του αναπνευστικού. Τίτλοι αντισωμάτων μπορούν να μετρηθούν στη σκύλα πριν τη γονιμοποίηση.


Η βρουκέλλωση του σκύλου

Η νόσος αυτή προκαλείται από βακτήριο Brucella canis και οδηγεί σε αποβολές 1 με 2 εβδομάδες πριν τον τοκετό. Η θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική γι’ αυτό και κάθε σκύλα που είναι προσβεβλημένη πρέπει να αποκλείεται από την αναπαραγωγή.
 
Χορήγηση φαρμάκων

Η χορήγηση φαρμάκων γενικά πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μόνον ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας υποδείξει ποια φάρμακα είναι ασφαλή και ποια όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.