Puppy News☛

Και ο λόγοςςςςς... Στους ιδιοκτήτες που "αγαπάνε" (και καλά) τα ζώα τους!

Ο Όμιλος Σύμβουλων Συμπεριφοράς Κατοικίδιων(APBC) καταδικάζει την ευρεία χρήση συσκευών που προκαλούν ηλεκτροσόκ στα σκυλιά για σκοπούς εκπαιδευτικούς ή θεραπευτικούς προβλημάτων συμπεριφοράς. Η προοπτική για τυχαία λάθος χρήση τους είναι μεγάλη και μπορούν εύκολα να προκαλέσουν σημαντικό και μη αναγκαίο πόνο και εξάντληση στο ζώο.


Ένας σκύλος που βιώνει ένα δυσάρεστο σοκ στο λαιμό «από το πουθενά» θα συσχετίσει την αίσθηση με οτιδήποτε πάνω στο οποίο ήταν συγκεντρωμένος εκείνη τη στιγμή. Αν χρησιμοποιηθεί λάθος, αυτό θα μπορούσε να είναι μία περιοχή, ένα αντικείμενο, ένας άλλος σκύλος, ο ιδιοκτήτης ή ακόμα και ένα παιδί.


Ανεπιθύμητες παρενέργειες θα μπορούσαν εύκολα σημειωθούν όταν ο σκύλος που υπόκειται σε σοκ αποκτά φοβία του να βρίσκεται σε εκείνη την περιοχή και σαν αποτέλεσμα, υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει επιθετικός προς τους ιδιοκτήτες, τα παιδιά, άλλα σκυλιά ή ξένους ανθρώπους.

Σε άπειρα χέρια, μπορεί να χρειαστούν πολλές επαναλήψεις χορήγησης σοκ μέχρι η τιμωρία να συσχετιστεί τελικά με την ανεπιθύμητη συμπεριφορά και αρκετές περισσότερες μέχρι ο σκύλος να μάθει πώς να αποφεύγει τα σοκ, κάνοντας τη «σωστή» πράξη. Αυτό είναι όχι μόνο απάνθρωπο, αλλά μπορεί να δημιουργήσει ένα σύνολο φοβιών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σχετικά προβλήματα συμπεριφοράς στο μέλλον.

Επιπροσθέτως, είναι πιθανό η συσκευή να μπορεί να ενεργοποιηθεί από εξωτερικούς παράγοντες ή λόγω δυσλειτουργίας, η οποία μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την παροχή επαναλαμβανόμενων σοκ, ειδικά σε αυτές τις συσκευές που έχουν σχεδιαστεί να ενεργοποιούνται με το γαύγισμα και τις φοράει ο σκύλος μεγάλες χρονικές περιόδους, ενώ είναι μόνος του.[bark collars]

Εξεζητημένες μέθοδοι τιμωρίας σκύλων δεν είναι απαραίτητες για να τους εκπαιδεύσετε να συμπεριφέρονται καταλλήλως. Τέτοιες μέθοδοι χρησιμοποιούνται συχνά για γρήγορο φιξάρισμα, από τους άπειρους. Οι ανθρώπινες μέθοδοι, οι οποίες βασίζονται σε μια σωστή κατανόηση του μυαλού του σκύλου είναι πιο αποτελεσματικές για την εκπαίδευση ή για την μακροχρόνια θεραπεία προβλημάτων συμπεριφοράς.

Μπορεί να χρειαστεί ελαφρώς μεγαλύτερο διάστημα για να πετύχεις τα αποτελέσματα, αλλά η διαδικασία ευεργετείται από το να είναι λιγότερη αγχωτική για το σκύλο, ελεύθερη από κίνδυνο παρενεργειών και βελτιώνει παρά αλλοιώνει τη σχέση μεταξύ σκύλου και ιδιοκτήτη. Μακροπρόθεσμα θα οδηγήσουν σε ένα ευτυχισμένο, με αυτοπεποίθηση σκύλο και έναν ικανοποιημένο ιδιοκτήτη.

Μόνο σε πολύ λίγες περιπτώσεις, όπου όλα τα άλλα έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει και όταν η κατάσταση μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή κάποιου, τότε μπορεί η χρήση αυτών των συσκευών να δικαιολογηθεί και μόνο τότε, στα χέρια  ενός έμπειρου ειδικού συμπεριφοράς, ο οποίος είναι ικανός στον ακριβή συγχρονισμό.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων με προβλήματα πρέπει να γνωρίζουν καλά ότι οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές μπορούν να μεταβληθούν με κατανόηση και παραίνεση και ότι μια προσέγγιση «γρήγορου φιξαρίσματος», η οποία εμπεριέχει απάνθρωπες μεθόδους τιμωρίας, μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Από δελτίο τύπου του APBC

πηγή:
http://www.petcorner.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=55:2008-10-14-15-55-24&catid=3:--a-&Itemid=55

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.