Puppy News☛

Διατροφή

Το κουτάβι σας μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς, γι’ αυτό και πρέπει να του παρέχετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που θα του προσφέρουν αρκετή ενέργεια για να μεγαλώσει και να σχηματίσει δυνατά κόκαλα και γερούς μύες.

Ο χρόνος ανάπτυξης διαφέρει ανάλογα με την φυλή στην οποία ανήκει το κουτάβι. Μερικά ενηλικιώνονται τον πρώτο χρόνο (φυλές μικρού μεγέθους), ενώ άλλα μετά από δύο χρόνια (φυλές μεγάλου μεγέθους). Γενικότερα, κατά τις πρώτες 52 εβδομάδες, πρέπει να παρέχετε στο κουτάβι μια πλήρη και ισορροπημένη δίαιτα, ώστε να του διασφαλίσετε, σωστή ανάπτυξη των ζωτικών του οργάνων, γερά οστά, καλή όραση, υγιές και λαμπερό τρίχωμα.

Οι θερμιδικές ανάγκες του κουταβιού, κατά τις πρώτες 6-8 εβδομάδες (ανάλογα με τη φυλή που ανήκει), μπορεί να είναι και τρεις φορές περισσότερες από έναν αντίστοιχο ενήλικα σκύλο. Όταν το κουτάβι γίνει 16 εβδομάδων αυτή η ποσότητα μειώνεται στο μισό, και συνεχίζει να μειώνεται σταδιακά μέχρι να ενηλικιωθεί.

Αν η διατροφή του κουταβιού είναι πλήρης και ισορροπημένη, δε χρειάζεται να του παρέχετε συμπληρώματα. ‘Έρευνες έχουν αποδείξει ότι υπερβολική δόση από βιταμίνες μπορεί να προκαλέσει τοξικό σόκ. Υπερβολική ποσότητα ασβεστίου, φωσφόρου ή βιταμίνης D, μπορεί να προκαλέσουν αλλοιώσεις στην ανάπτυξη των οστών του κουταβιού.

Τι πρέπει να τρώει;


Πάντοτε να διαβάζετε τις ετικέτες των προϊόντων απ΄ όπου θα πάρετε σημαντικές πληροφορίες για το επίπεδο των λιπαρών, πρωτεϊνών, ινών και νερού της ξηράς τροφής. Διαβάζοντας τις συσκευασίες θα αρχίσετε να καταλαβαίνετε αν μια τροφή είναι σωστή για το κουτάβι σας.

Όταν μια τροφή δεν είναι πλήρης, οφείλει να το αναγράφει στην συσκευασία. Για παράδειγμα, κάποια σνακ αναφέρουν, πέρα από τα θρεπτικά συστατικά τους, ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν βασική διατροφή. Καλό είναι, όταν αγοράζετε τροφή για το κουτάβι σας να συμβουλευτείτε το κατάστημα λιανικής σας.

Που θα τρώει;

Όταν έρθει το κουτάβι στο σπίτι, πρέπει να αποφασίσετε πού θα είναι το μέρος που θα τρώει. Το μέρος αυτό πρέπει να παραμείνει το ίδιο και να αλλάξει μόνο σε περίπτωση που είναι απολύτως απαραίτητο. Γενικότερα, προσέξτε το μέρος που θα τρώει να του είναι εύκολα προσβάσιμο, λίγο απομονωμένο και να μην το βλέπει άμεσα ο ήλιος.

Κρατάτε το μέρος αυτό καθαρό, όπως και τα μπολ του. Ένα μεγάλο σουπλά κάτω από τα μπολ θα σας βοηθήσει πολύ στο καθάρισμα. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να έχετε πάντα στη διάθεσή του καθαρό και δροσερό νερό.

Πόσο συχνά;

Όταν είναι μεταξύ 6-8 εβδομάδων πρέπει να του γεμίζετε το μπολ τρεις φορές τη μέρα. Μετά από 20 λεπτά απομακρύνετε την τροφή ακόμα και αν δεν την έχει φάει όλη. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ σημαντική για την εκπαίδευσή του. Από τους 6 μήνες και μετά, πρέπει να το ταΐζετε δύο φορές την ημέρα, μέχρι να ενηλικιωθεί.

Πρέπει επίσης να προσέξετε το πρόβλημα της παχυσαρκίας που αφορά ιδιαίτερα στα μη δραστήρια κουτάβια. Γι’ αυτό πρέπει να διαβάσετε την προτεινόμενη δοσολογία στην συσκευασία της τροφής και να του προσφέρετε τις ανάλογες ποσότητες. Η κοιλιά του κουταβιού δεν πρέπει να είναι... πρησμένη και να εξέχει από το σώμα του μετά το φαγητό. Για οποιοδήποτε πρόβλημα, μη διστάζετε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.

Τι δεν πρέπει να του δώσετε!

• Δεν πρέπει ποτέ να του δώσετε κάτι πολύ κρύο γιατί μπορεί να αρρωστήσει ή να του πονέσει το στομάχι.

• Δεν πρέπει να του δίνετε κόκαλα. Μπορεί να πνιγεί, να τρυπηθεί ο λαιμός, το στομάχι ή το έντερό του.

• Δεν πρέπει να του δίνετε αποφάγια. Θα του προκαλέσετε πρόβλημα βάρους αφού δεν μπορείτε να υπολογίσετε την ποσότητα και τις θερμίδες.

• Δεν πρέπει ούτε εσείς ούτε κανείς άλλος να του δίνει τροφή όταν τρώτε στο τραπέζι. Θα του προκαλέσετε μια κακή συνήθεια και θα μάθει να σας παρακαλάει όταν τρώτε και δεν του δίνετε.

• Δεν πρέπει να του δίνετε τροφή για γάτες καθώς, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι σχεδιασμένη για γάτες και όχι για κουτάβια σκύλους.

• Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του, είναι σημαντικό να το επιβραβεύετε με μπισκότα ή σνακ όταν ανταποκρίνονται σωστά στα καλέσματα σας. Πρέπει όμως να αποφεύγετε τα επιπλέον εδέσματα ενδιάμεσα στα γεύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.