Puppy News☛

Μικρά στο μάτι…

Τα δημοφιλέστερα μικρόσωμα σκυλιά συντροφιάς, που έχουν αγαπηθεί πολύ λόγω… μεγέθους, έχουν τη δική τους ιστορία.

Γιόρκι: ο σκύλος των ανθρακωρύχων

ΦΥΛΗ: Γιόρκι, Τεριέ Γιορκσάιρ.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Μεγάλη Βρετανία.ΙΣΤΟΡΙΑ:Δημιουργήθηκε από διασταυρώσεις κυνηγετικών Τεριέ με άλλες μικρόσωμες φυλές. Το Γιόρκι, χρησιμοποιήθηκε από τους ανθρακωρύχους στην Αγγλία για να κυνηγά τα τρωκτικά στις στοές των ορυχείων και στις καλύβες τους. Σήμερα θεωρείται σκύλος συντροφιάς και… σαλονιού.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Μικρόσωμο σκυλί που το ύψος του κυμαίνεται από 18 μέχρι 23 εκ. και το βάρος του δεν υπερβαίνει τα 3,5 κιλά. Έχει μικρό κεφάλι, με πλούσιο πυρρόξανθο τρίχωμα πολύ πιο μακρύ από τον κορμό, που καταλήγει σε μικρή μαύρη μύτη. Τα μάτια είναι σκούρα και τα αυτιά είναι μικρά, σχήματος V, όρθια, καλυμμένα από κοντό, σκούρο πυρρόχρωμο τρίχωμα. Η ουρά είναι καλυμμένη με πλούσιο τρίχωμα σκουρότερο από το υπόλοιπο σώμα. Το τρίχωμα είναι μακρύ, φτάνει στο έδαφος, ίσιο, γυαλιστερό και θυμίζει μετάξι. Στον κορμό έχει χρώμα σκούρο μπλε ατσαλιού.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι ένα χαρούμενο, έξυπνο και ανεξάρτητο σκυλί. Επιφυλακτικό με τους ξένους, καλός σύντροφος στο παιχνίδι των μεγάλων παιδιών. Απαιτεί να γίνει μέλος της οικογένειας και μπορεί να παρουσιάσει επιθετικές τάσεις στην παρουσία άλλων ζώων, μέσα και έξω από το σπίτι.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ: Απαιτεί την ανθρώπινη συντροφιά και δεν είναι καλός σύντροφος για μικρά παιδιά. Προσαρμόζεται στις συνθήκες του περιβάλλοντος που ζει και κοιμάται μέσα στο σπίτι. Έχει ανάγκη μικρής ποσότητας τροφής και μέτριας άσκησης. Το τρίχωμά του χρειάζεται, καθημερινά, βούρτσισμα.


Γουέστι: Ο κυνηγός των αλεπούδων

ΦΥΛΗ: Γουέστι, Λευκό Τεριέ Δυτικών Χάιλαντ, Γουέστ Χάιλαντ Γουάιτ Τεριέ, Ουέστ Χάιλαντ Ουάιτ Τεριέ, Άσπρο Τεριέ Δυτικών Υψιπέδων.
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Μεγάλη Βρετανία (Σκωτία).
ΙΣΤΟΡΙΑ: Το λευκό του χρώμα ήταν ο λόγος που αρχικά αυτός ο σκύλος αγνοήθηκε. Στην συνέχεια, όμως, αποδείχτηκε ότι το άσπρο τρίχωμά του τον έκανε ευδιάκριτο στο σκοτάδι και στις δύσκολες καιρικές συνθήκες της ορεινής Δυτικής Σκωτίας. Έτσι, χρησιμοποιήθηκε στο κυνήγι αλεπούδων, λαγών και άλλων θηραμάτων. Με την πάροδο του χρόνου εκτιμήθηκε και στον υπόλοιπο κόσμο και σήμερα χρησιμοποιείται ως φύλακας αλλά κυρίως ως σκύλος συντροφιάς. Γουέστι είναι ο Ιντεφίξ, ο αγαπημένος σκύλος και πιστός σύντροφος του Οβελίξ.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Είναι ένα χαριτωμένο, μικρόσωμο και γεροδεμένο σκυλί με ύψος που κυμαίνεται από 25 μέχρι 28 εκ. και βάρος από 7 μέχρι 10 κιλά. Έχει δυνατό κεφάλι και η μουσούδα μικραίνει προς τη μαύρη μύτη. Τα σκούρα μάτια είναι σε απόσταση μεταξύ τους. Τα αυτιά είναι μικρά, όρθια και μυτερά, καλυμμένα από κοντό και μαλακό τρίχωμα. Τα πόδια είναι κοντά και η μακριά ουρά, που στέκεται όρθια, έχει άφθονο τρίχωμα. Το τρίχωμα είναι διπλό, μήκους περίπου 5 εκ. με μαλακό, κοντό, χοντρό υπόστρωμα και σκληρό το πάνω τρίχωμα. Το χρώμα του όπως φανερώνει και το όνομά του είναι κατάλευκο.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι έξυπνο, χαρούμενο, υπομονετικό, δραστήριο και ατρόμητο σκυλί. Δένεται με την οικογένεια και είναι ιδανικός σύντροφος στο παιχνίδι των παιδιών. Είναι προστατευτικό με την περιοχή του και θα ειδοποιήσει για ανεπιθύμητους επισκέπτες.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ: Εκπαιδεύεται εύκολα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει από νωρίς και με ενδιαφέροντα τρόπο. Συνυπάρχει με ζώα που έχει μεγαλώσει μαζί τους. Το τρίχωμά του χρειάζεται βούρτσισμα, και 3-4 φορές το χρόνο, επαγγελματική περιποίηση. Κοιμάται μέσα στο σπίτι, χρειάζεται μικρή ποσότητα τροφής και 2-3 μεγάλοι περίπατοι κάθε μέρα καλύπτουν την ανάγκη της άσκησης.


Σπιτζ: Ο μικρός της Γερμανίας

ΦΥΛΗ: Μικρόσωμο Σπιτζ, Μικρόσωμο Σπιτς.
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Γερμανία.
ΙΣΤΟΡΙΑ: Είναι απόγονος της πιο παλιάς φυλής της Κεντρικής Ευρώπης και μέλος της μεγάλης οικογένειας των Γερμανικών Σπιτζ. Εκτός από καλός φύλακας είναι και σκύλος συντροφιάς.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Μικρόσωμος σκύλος, που το ύψος του κυμαίνεται από 23 μέχρι 29 εκ. Έχει μικρό, τριγωνικό κεφάλι. Τα αυτιά του είναι τριγωνικά, μικρά, κοντά, μυτερά και όρθια, ενώ τα σκούρα μάτια του είναι λίγο λοξά. Η ουρά του είναι φουντωτή και ο λαιμός είναι καλυμμένος από πλούσια χαίτη. Το τρίχωμα είναι διπλό, το εξωτερικό είναι μακρύ και ίσιο, ενώ το υπόστρωμα είναι κοντό και πυκνό. Τα χρώματά του είναι συνήθως το μαύρο, το καφέ, το λευκό, το πορτοκαλί και το γκρι. Με βάσει το ύψος, υπάρχουν ακόμη το Σπιτζ Λύκος (ύψ. 43-55 εκ.), το Μεγαλόσωμο Σπιτζ (ύψ. 42-50 εκ.), το Μεσαίο Σπιτζ (ύψ. 30-38 εκ.) και το Σπιτζ Μινιατούρα ή Πομεράνιαν (ύψ. 18-22 εκ.).
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι ένας πιστό, έξυπνο, υπάκουο αλλά και ζωηρό, επίμονο και ανεξάρτητο σκυλί. Μπορεί να γίνει επιθετικό στα άλλα ζώα. Είναι επιφυλακτικό με τους ξένους, αγαπά την οικογένεια και τα μεγάλα παιδιά.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ: Προσαρμόζεται στη ζωή της πόλης και κοιμάται μέσα στο σπίτι. Το τρίχωμά του μαδάει και χρειάζεται συχνή περιποίηση. Έχει ανάγκη λίγης ποσότητας τροφής. Χρειάζεται εκπαίδευση και καθημερινά, μέτρια άσκηση.


Νταξχουντ: Το «λουκάνικο»

ΦΥΛΗ: Ντάτσχουντ, Ντάξχουντ, Ντάχσχουντ, Τεκέλ.
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Γερμανία.
ΙΣΤΟΡΙΑ: Το εθνικό σκυλί της Γερμανίας, ήταν αγαπημένο κατοικίδιο στις αυλές της Ευρώπης. Γνωστό και ως «λουκάνικο», είναι δημοφιλές σε Αμερική και Ευρώπη.
Πιστεύεται ότι είναι απόγονος διασταυρώσεων σκύλων με ανωμαλίες στη δομή των οστών και τα κοντά του πόδια το βοηθούν να ξετρυπώνει τα θηράματα και να χώνεται στις φωλιές τους.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Έχει μακρύ κεφάλι που στη μουσούδα γίνεται πιο λεπτό, τα μάτια είναι αμυγδαλωτά και τα αυτιά είναι ψηλά στο κεφάλι, πλατιά και μακριά. Το σώμα είναι μακρύ και τα πόδια κοντά. Υπάρχουν τρία μεγέθη Ντάτσχουντ, το Κανονικό με βάρος από 6 μέχρι 11 κιλά, η Μινιατούρα με βάρος από 4 μέχρι 6 κιλά και το “Κουνέλι” βάρους λιγότερου από 4 κιλά. Ο χωρισμός όμως γίνεται με βάσει το είδος του τριχώματος, έτσι υπάρχει το Κοντότριχο, το Μακρύτριχο και το Τραχύτριχο Ντάτσχουντ. Στο Κοντότριχο, το τρίχωμα είναι κοντό, πυκνό, γυαλιστερό και τραχύ. Στο Μακρύτριχο είναι γυαλιστερό, λείο ή λίγο κυματιστό και στο κάτω μέρος της ουράς δημιουργούνται κρόσσια. Στο Τραχύτριχο είναι κοντό με τραχύ εξωτερικό στρώμα και πυκνό υπόστρωμα και έχει φουντωτά φρύδια και μακρύ μουστάκι.
Το τρίχωμα σε όλες τις περιπτώσεις είναι ή μονόχρωμο (κόκκινο ή κίτρινο) ή δίχρωμο (μαύρο με κόκκινα σημάδια, άσπρο ή γκρι με κόκκινα ή κίτρινα σημάδια και κόκκινο ή κίτρινο με σκούρα σημάδια) ή με κηλίδες (ανοιχτό καφέ, μαύρο γκρι, άσπρο με σκούρες γκρι, καφέ ή μαύρες κηλίδες).
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι ένα πιστό και θαρραλέο σκυλί. Γίνεται αχώριστος σύντροφος των παιδιών στο παιχνίδι και απαιτεί την προσοχή. Μπορεί να γίνει επιθετικό σε μεγαλύτερα σκυλιά. Είναι καλός κυνηγός και φύλακας.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ: Χρειάζεται εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση από κουτάβι γιατί είναι ανεξάρτητο και επίμονο. Συνυπάρχει με άλλα ζώα που γνωρίζει από κουτάβι. Χρειάζεται μικρή ποσότητα τροφής και ιδιαίτερη προσοχή, για να μην παχύνει, επειδή είναι λαίμαργο.


Σιχ Τζου: Το «δώρο» του Θιβέτ

ΦΥΛΗ: Σιχ Τζου, Σι Τζου, Σιχ Τσου.
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Θιβέτ.
ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο σκύλος αυτός ήταν ο ιερός σκύλος στα μοναστήρια του Θιβέτ. Οι μοναχοί πίστευαν ότι τα Σιχ Τζου έδιωχναν τα κακά πνεύματα. Στην Ευρώπη ο σκύλος αυτός ήρθε στο Μεσοπόλεμο και σήμερα πλέον έχει γίνει αγαπημένο κατοικίδιο σε όλο τον κόσμο.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ανήκει στα μικρόσωμα σκυλιά με ύψος από 25 μέχρι 27 εκ. και βάρος από 5 μέχρι 7 κιλά. Έχει φαρδύ και στρογγυλό κεφάλι, τα μεγάλα αυτιά είναι μακριά, κρεμαστά με πολύ τρίχωμα. Τα μάτια είναι στρογγυλά σκούρα και σε απόσταση μεταξύ τους. Η ουρά είναι φουντωτή και γυριστή στην πλάτη. Το τρίχωμα είναι μακρύ και πυκνό στο κεφάλι και στα αυτιά είναι ιδιαίτερο άφθονο και σχηματίζει “χρυσάνθεμο”. Μπορεί να είναι σε όλα τα χρώματα και ιδανικό είναι να έχει λευκή μάσκα στο πρόσωπο και στην ουρά λευκό άκρο.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι ένα ζωηρό, τρυφερό, χαρούμενο και ανεξάρτητο σκυλί. Επιδιώκει την ανθρώπινη συντροφιά και είναι ο καλύτερος σύντροφος των παιδιών στο παιχνίδι.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ: Χρειάζεται από νωρίς εκπαίδευση. Το πλούσιο τρίχωμά του θέλει καθημερινό βούρτσισμα και τακτική επαγγελματική περιποίηση. Έχει προσαρμοστεί στη ζωή της πόλης και κοιμάται μέσα στο σπίτι. Είναι λιτοδίαιτο και του αρέσει να μένει στο σπίτι, αλλά είναι αναγκαία μια μικρή βόλτα κάθε μέρα.


Σνάουτσερ μινιατούρα: Ο «εξολοθρευτής»

ΦΥΛΗ: Σνάουζερ Μινιατούρα, Σνάουτσερ Μινιατούρα.
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Γερμανία.
ΙΣΤΟΡΙΑ: Υπάρχουν μαρτυρίες για τη φυλή αυτή από ζωγραφιές του 16ου αιώνα.
Ο σκύλος αυτός χρησιμοποιήθηκε στην εξολόθρευση τρωκτικών αλλά και σαν κατοικίδιο. Είναι ο πιο μικρός και ο πιο δημοφιλής της οικογένειας Σνάουτσερ.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Η Μινιατούρα Σνάουζερ, είναι μικρογραφία του Κανονικού Σνάουζερ και έχει ύψος από 30 μέχρι 36 εκ. και βάρος από 5 μέχρι 7 κιλά (το θηλυκό είναι μικρότερο από το αρσενικό). Έχει δυνατό και μακρύ κεφάλι, με σκούρα, ωοειδή μάτια. Τα αυτιά είναι ψηλά στο κεφάλι κρεμαστά ή στητά αν κοπούν (όπου επιτρέπεται). Χαρακτηριστικό γνώρισμα σε όλα τα μεγέθη Σνάουζερ, είναι το άγριο γένι και τα φουντωτά φρύδια. Το τρίχωμα είναι πολύ πυκνό, σκληρό και τραχύ και τα χρώματα είναι μαύρο, ασπρόμαυρο (αλατοπίπερο), λευκό και μαύρο με ασημί.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι ένα ζωηρό, χαρούμενο, δραστήριο και έξυπνο σκυλί. Συνυπάρχει με άλλα ζώα, είναι επιφυλακτικό με τους ξένους, άγρυπνος και πιστός φρουρός της οικογένειας και τα πάει καλά με τα παιδιά.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ: Εκπαιδεύεται σχετικά εύκολα. Έχει προσαρμοστεί στη ζωή της πόλης αλλά λατρεύει τα παιχνίδια και τις βόλτες. Κοιμάται μέσα στο σπίτι, είναι λιτοδίαιτο και το τρίχωμά του δεν θέλει ιδιαίτερη φροντίδα.


Πάγκ: Ο σκύλος της Κίνας

ΦΥΛΗ: Παγκ, Μοπς.
ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Κίνα.
ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο πρόγονος του σημερινού Παγκ, είχε κάνει την εμφάνισή του πριν πολλούς αιώνες στην Ανατολική Ασία. Ήταν το αγαπημένο σκυλί στην Αυτοκρατορική Αυλή της Κίνας και αργότερα της Ολλανδίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας, όταν ήρθε στην Ευρώπη.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ανήκει στην κατηγορία των μικρόσωμων σκύλων με ύψος από 25 μέχρι 30 εκ. και βάρος από 6 μέχρι 8 κιλά. Είναι γεροδεμένο σκυλί με μεγάλο, στρογγυλό κεφάλι. Τα μάτια του είναι μεγάλα και σκούρα. Τα αυτιά είναι μικρά, λεπτά, απαλά και διπλωμένα. Η ουρά είναι μικρή και κάνει κουλούρα πάνω από τη λεκάνη. Το δέρμα είναι χαλαρό και δημιουργεί πτυχές στο κεφάλι. Το τρίχωμα είναι λείο, απαλό, κοντό, γυαλιστερό και τα χρώματα είναι μαύρο, βερικοκί, ασημί και φαιοκίτρινο με μαύρη μάσκα.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι ένα χαρούμενο σκυλί που αγαπάει πολύ την οικογένεια και θέλει να γίνει μέλος της. Είναι καλός φίλος των παιδιών και ακούραστος σύντροφος στα παιχνίδια τους. Αν και του αρέσει η ανθρώπινη συντροφιά, είναι επιφυλακτικό με τους ξένους.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ: Είναι σκυλί που προσαρμόζεται εύκολα και μπορεί να ζήσει σε διαμέρισμα. Έχει ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας από τη ζέστη. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο φαγητό, γιατί ενώ έχει ανάγκη μικρή ποσότητα τροφής, είναι λαίμαργο και μπορεί να παχύνει, αφού δεν του αρέσει και η άσκηση. Το τρίχωμά του χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα και συχνό καθάρισμα οι πτυχές του προσώπου του.


Τσιουάουα: Σκύλος με… σομπρέρο

ΦΥΛΗ: Τσιουάουα.
ΚΑΤΑΓΩΓΗ: Μεξικό.
ΙΣΤΟΡΙΑ: Πιθανολογείται να έφτασε στο Μεξικό από Κινέζους, αλλά είναι ακόμα πιθανότερο να κατάγεται από σκύλους των Αζτέκων. Το Τσιουάουα ήταν το αγαπημένο ιερό ζώο των Αζτέκων, οι οποίοι πίστευαν ότι έφερνε καλή τύχη στο σπίτι. Η αναπαραγωγή του Τσιουάουα έγινε αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, το δέκατο ένατο αιώνα και σύντομα αναγνωρίστηκε η αξία της φυλής. Είναι η παλαιότερη ράτσα στην Αμερική και έφθασε στην Ευρώπη μετά από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το Τσιουάουα είναι το μικρότερο από όλες τις ράτσες. Το ύψος του κυμαίνεται από 16 μέχρι 20 εκ. και ζυγίζει από 0,9 μέχρι 3,5 κιλά αλλά καλό είναι να κυμαίνεται μεταξύ 1 και 2 κιλών. Έχει μικροσκοπικό λεπτό σκελετό, το κεφάλι είναι στην κορυφή στρογγυλό σαν θόλος με στενή απόληξη και τα αυτιά στητά.
Το τρίχωμα μπορεί να είναι ή λείο ή μακρύ. Το λείο τρίχωμα αποτελείται από γυαλιστερή, μαλακή τρίχα, λιγοστή στο κεφάλι και τα αυτιά. Το μακρύ τρίχωμα έχει μακρύτερη, μαλακή τρίχα ελαφρώς σγουρή. Υπάρχει ποικιλία χρωμάτων στο τρίχωμα όπως φαιοκίτρινο, λευκό, καφέ και μαύρο. Το τρίχωμα μπορεί να είναι μονόχρωμο ή να έχει κηλίδες ακόμα και τρίχρωμες.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Καθένα έχει μοναδική προσωπικότητα. Είναι χαριτωμένο, δραστήριο και εμφανίζει ανθρώπινη έκφραση (μορφασμό). Αυτός ο μικροσκοπικός σύντροφος είναι βαθιά αφοσιωμένος και πιστός. Είναι τολμηρό, άφοβο και ιδιαίτερα προστατευτικό για τον ιδιοκτήτη του. Είναι ευτυχισμένο όταν απολαμβάνει την προσοχή σας. Είναι επιφυλακτικό στην παρουσία ξένων και γίνεται άριστος φύλακας. Αυτή η ράτσα δεν είναι κατάλληλη για μικρά παιδιά και δεν συνυπάρχει εύκολα με άλλα κατοικίδια.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ: Παρουσιάζει προβλήματα στα μάτια και εμφανίζει καρδιακές παθήσεις. Το Τσιουάουα δεν μπορεί να ζήσει σε κρύο κλίμα και πρέπει να προστατεύεται όταν βγαίνει έξω. Είναι δύσκολο να εκπαιδευθεί και χρειάζεται υπομονή και σταθερότητα. Η κοινωνικοποίηση, απαραίτητη για αυτή τη ράτσα, πρέπει να ξεκινήσει από μικρή ηλικία, να είναι εντατική και ευρεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.