Puppy News☛

Τεχνητά περιβάλλοντα απο τον δημιουργό... άνθρωπο

Η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας και οι οικονομικές εξελίξεις που συντελέστηκαν μέσα σε αυτόν τον αιώνα, είχαν σαν αποτέλεσμα να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης του ανθρώπου αλλά και να τεθούν σε κίνδυνο οι φυσικοί πόροι του Πλανήτη. Αυτό ανάγκασε τον άνθρωπο να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με το περιβάλλον. Όταν μάλιστα έγινε φανερό πως τα φυσικά αποθέματα φθίνουν επικίνδυνα, έγινε άμεση η ανάγκη αντικατάστασής τους. Χρησιμοποιώντας λοιπόν την παράδοση και την εμπειρία του, το "κυρίαρχο είδος", αλλά και βάζοντας σε εφαρμογή τις επιστήμες και την τεχνολογία, έμαθε να παράγει είδη διατροφής και πρώτες ύλες διατηρώντας οργανισμούς(φυτικούς και ζωικούς) υπό ελεγχόμενες συνθήκες ή σε κατάσταση αιχμαλωσίας.Απέκτησε έτσι την κατάλληλη τεχνογνωσία ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται-κατά μία έννοια-τα εναπομείναντα αποθέματα και όσους βιότοπους δεν κατέστρεψε σε όλη αυτή την πορεία του. Ο άνθρωπος σήμερα είναι πλέον σε θέση και να προστατεύσει το περιβάλλον αλλά και να δημιουργήσει τεχνητά μικροπεριβάλλοντα, πιστά αντίγραφα του φυσικού κόσμου, με σκοπό την εκμετάλλευση, τη μελέτη και βέβαια την ευχαρίστηση.

Από την άλλη πλευρά, η συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη των ανθρώπων για ζωτικό χώρο, εκτοπίζει και περιορίζει την άγρια ζωή παρασύροντας έτσι στην εξαφάνιση έναν απίστευτα μεγάλο αριθμό ειδών.

Αυτός είναι και ο λόγος που υποχρέωσε τους ανθρώπους να δημιουργήσουν Μουσεία Φυσικής Ιστορίας, Ζωολογικούς Κήπους, Εθνικούς Δρυμούς αλλά και να ψηφίζουν νόμους και να υπογράφουν διεθνείς συνθήκες με σκοπό τη διατήρηση και την προστασία της άγριας ζωής. Έτσι αρκετά είδη διασώθηκαν, μελετήθηκαν και έγιναν γνωστά. Αρκετός κόσμος ευαισθητοποιήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση και πολλοί άνθρωποι σήμερα ασχολούνται με τη διατήρηση και αναπαραγωγή ειδών στην αιχμαλωσία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ανθρώπινη ματαιοδοξία που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην δημιουργία αυτής της συνήθειας.

Τελικά αυτή η ανάγκη οδήγησε στο να αυξηθεί τρομακτικά η ποσότητα και να βελτιωθεί η ποιότητα της διαθέσιμης πληροφορίας όσον αφορά την διατήρηση άγριας ζωής σε αιχμαλωσία σε όσο πιο ιδανικές συνθήκες γίνεται. Είδη που μόλις πριν λίγες δεκαετίες δεν φανταζόμασταν πως θα μπορούσαμε να δούμε από κοντά, σήμερα όχι μόνο ξέρουμε πώς να τα διατηρούμε αλλά τα αναπαράγουμε πλέον σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Όλη αυτή η πληροφορία διαδόθηκε πολύ γρήγορα και σε πολύ κόσμο.

Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού του κόσμου αρέσκεται στο να διατηρεί υδρόβιους οργανισμούς(ψάρια, φυτά, ασπόνδυλα) σε ενυδρεία. Ο λόγος μάλλον είναι πως η τεχνογνωσία σε αυτόν τον τομέα είναι ογκώδης και αξιόπιστη μιας και προέρχεται από εφαρμογές των υδατοκαλλιεργειών βρώσιμων οργανισμών, που είναι πολύ παλιά ιστορία. Επίσης ο χώρος που χρειάζεται για την εγκατάσταση ενυδρείων είναι σχετικά μικρότερος από το χώρο που θα χρειαζόταν για να γίνουν εγκαταστάσεις για διατήρηση άλλων ειδών.

Στα τέλη αυτού του αιώνα η εξάπλωση του hobby είναι κάτι το απίστευτο. Τεράστια ποικιλία καλλιεργούμενων- πλέον -ειδών αλλά και κατάλληλα υλικά και μηχανήματα είναι διαθέσιμα στην παγκόσμια αγορά έτσι ώστε και η πιο τρελή ιδέα να είναι πραγματοποιήσιμη. Ο εξοπλισμός έχει εξελιχθεί τόσο που μπορεί να καλύψει κάθε απαίτηση και είναι προσιτός σε κάθε είδους πορτοφόλι.

Είναι πλέον εφικτό να εγκαταστήσουμε ένα κομμάτι των υγροτόπων της νοτιοανατολικής Ασίας, ένα μέρος της λεκάνης του Αμαζονίου, μία ακτή των λιμνών της ανατολικής Αφρικής ή έναν μικρό κοραλλιογενή ύφαλο στο σαλόνι μας.

Πέρα από το γεγονός ότι η φροντίδα ενυδρείων μειώνει το stress, σημασία έχει πως η επιτυχής διατήρηση και αναπαραγωγή υδρόβιων οργανισμών είναι μία ασχολία που προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις. Όπως φαίνεται μάλιστα τα τελευταία χρόνια, μέσα από αυτό το hobby γίνεται σημαντικότατο έργο αφού είδη που κινδυνεύουν ή έχουν εξαφανιστεί διατηρούνται και αναπαράγονται μόνο σε ενυδρεία, όπως είναι οι κιχλίδες της λίμνης Victoria (πχ Haplochromis nyererei).

Οι μικρόκοσμοι των ενυδρείων εκπροσωπούν την προσπάθεια των ανθρώπων να αναπαραστήσουν την λεπτή και εύθραυστη δυναμική ισορροπία, όπως αυτή υπάρχει στους υγροτόπους του Πλανήτη, αλλά χωρίς τις δυνάμεις της ίδιας της φύσης, χρησιμοποιώντας βέβαια την ευφυία που μας χαρίστηκε από αυτήν ακριβώς τη φύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.