Puppy News☛

Οι δήμοι δεν αξιοποιούν τα ετήσια τέλη για πάρκα σκύλων

Χωρίς αντίκρισμα τα 20 ευρώ


Εκ μέρους της Ένωσης Δήμων αναφέρεται πως πολλοί δημότες δεν θέλουν πάρκα σκύλων δίπλα στα σπίτια τους και αυτό εμποδίζει την εφαρμογή του νόμου. Πολλοί κάτοχοι σκύλων δεν πληρώνουν τα τέλη.

Οι τοπικές αρχές κράτησαν από την περί σκύλων νομοθεσία μόνο ό,τι τις συμφέρει! Στην περίπτωση που αναδεικνύει σήμερα ο «Π», οι δήμοι εφαρμόζουν την πρόνοια για επιβολή ετήσιων τελών 20 ευρώ ανά σκύλο, αλλά δεν εφαρμόζουν την πρόνοια που προβλέπει ότι τα χρήματα αυτά αξιοποιούνται για τη δημιουργία πάρκων και άλλων χώρων αναψυχής των σκύλων και κατ΄ επέκταση και των κατόχων τους.
Το τέλος των 20 ευρώ επιβάλλεται για την έκδοση, από τους δήμους, άδειας κατοχής, η οποία ανανεώνεται κάθε χρόνο. Για την έκδοση της άδειας απαιτείται και η προσκόμιση πιστοποιητικού υγείας από εγγεγραμμένο κτηνίατρο. Η εξασφάλιση του πιστοποιητικού υγείας συνεπάγεται πρόσθετο κόστος για τον κάτοχο του σκύλου.
Η διερεύνηση του θέματος ξεκίνησε, όταν αναγνώστης του «Π» μάς τηλεφώνησε για να ρωτήσει το εξής: «Τα 20 ευρώ το χρόνο γιατί τα πληρώνουμε στο δήμο, αφού αυτός ούτε καν έναν κάλαθο για τις ακαθαρσίες του σκύλου δεν τοποθέτησε σε δημόσιους χώρους;».«Φυλακισμένα»
Τα πάρκα, λοιπόν, και οι άλλοι χώροι αναψυχής που οι δήμοι θα έπρεπε να είχαν δημιουργήσει, για να μπορούν οι δημότες να παίρνουν βόλτα τα σκυλιά τους, έχουν μείνει στα χαρτιά.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να υποδείξουν και να ανακοινώσουν κατάλληλους χώρους περιπάτου για σκύλους, αφού ως γνωστό όλες οι πόρτες των υφιστάμενων πάρκων έχουν κλείσει για τα τετράποδα. Ακόμα και διακίνηση των σκύλων μέσα στις πόλεις είναι δυσχερής λόγω της αυξημένης τροχαίας κίνησης, αλλά και της δυσφορίας που εκδηλώνουν πολίτες που δεν διαθέτουν σκυλιά και δεν είναι εξοικειωμένοι με αυτά. Η δυσφορία αυτή βέβαια, σε αρκετές περιπτώσεις οφείλεται στην αμέλεια ιδιοκτητών σκύλων να φροντίζουν για την απομάκρυνση των ακαθαρσιών των τετραπόδων τους. Ούτε βεβαίως σε χώρους αναψυχής είναι επιθυμητή (ούτε καν νόμιμη) η παρουσία τους, όπως τα πάρκα, οι αθλητικοί χώροι, οι παραλίες, μονοπάτια της φύσης, κλπ.

«Φταίνε οι δημότες»
Μιλώντας στον «Π» ο αναπληρωτής γραμματέας της Ένωσης Δήμων Χρήστος Χατζηγιάγκου, ανέφερε πως σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται οι δημότες για το γεγονός ότι αρκετοί δήμοι δεν έχουν προχωρήσει για τη δημιουργία κατάλληλων χώρων για τους σκύλους. «Σε πολλές περιπτώσεις δημότες διαμαρτυρήθηκαν όταν προσπάθησαν κάποιοι δήμοι να δημιουργήσουν τέτοια πάρκα», είπε ο κ. Χατζηγιάγκου και εξήγησε πως δεν θέλουν τα σπίτια τους να γειτνιάζουν με χώρους όπου θα συχνάζουν σκυλιά.

Λίγοι πληρώνουν
Ο κ. Χατζηγιάγκου υποστήριξε, ακόμα, πως είναι δύσκολο για κάποιους δήμους, όπως για παράδειγμα αυτό της Λευκωσίας, να υποδείξουν τέτοιους χώρους, διότι δεν υπάρχουν. «Οι δημότες αναφέρονται σε υποχρεώσεις, αλλά πολύ λίγοι θυμούνται τις δικές τους. Μόλις ένας στους δεκαπέντε ιδιοκτήτες σκυλιών φροντίζει να εξασφαλίσει άδεια κατοχής για το σκύλο του», ανέφερε. Στο Μητρώο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών έχουν εγγραφεί μέχρι στιγμής μόλις 35 χιλιάδες σκυλιά.
Ο αρμόδιος για την ευημερία των ζώων στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, Φάνος Πιερίδης, ανέφερε στην εφημερίδα μας πως όντως οι δήμοι θα έπρεπε να είχαν προχωρήσει με τη δημιουργία τέτοιων πάρκων, ωστόσο και οι ιδιοκτήτες των σκύλων με τη σειρά τους θα έπρεπε να είχαν εγγράψει τα τετράποδα τους στο Μητρώο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών. «Έχουμε σοβαρό πρόβλημα με τους ιδιοκτήτες των σκύλων, οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται πόσο σημαντική είναι η εγγραφή των ζώων τους στο Μητρώο», είπε ο κ. Πιερίδης.

Πηγή: Εφημερίδα Πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.