Puppy News☛

Ιαπωνικό Σπιτζ (JAPANESE SPITZ)

Χωράει στην αγκαλιά σας!

Ιδανικός σκύλος για παρέα και χουζούρι. Αρκεί στη βόλτα του να μην εντοπίσει λαγό ή σκίουρο, γιατί τότε θα φανερώσει τον κυνηγό που κρύβει μέσα του...

Πιστοποιητικά

Χώρα προέλευσης: Ιαπωνία
Βάρος: 5-6 κιλά
Ύψος: 25 - 41 εκ. (το Βρετανικό συνήθως), με συχνότερο τα 38 εκ.
Τρίχωμα: πυκνό, μακρύ και στητό
Χρώμα: μόνο λευκό
Πιστοποίηση: FCI, TKC.
Ομάδα: Βόρεια

Ιθαγενής από τη Σιβηρία


Το Ιαπωνικό Σπιτζ (Japanese Spitz) ανήκει στους μικρούς λευκούς σκύλους. Οι ρίζες της φυλής βρίσκονται στους πιο μακρύτριχους σκύλους του Βορρά που ήρθαν στην Ιαπωνία στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο τύπος που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να αποτελεί τον πρόγονο του Ιαπωνικού Σπιτζ είναι αυτός του Σαμογέντ (Samoyed), ιθαγενή της Σιβηρίας. Ο σκύλος αυτός, μετά την έλευσή του στην Ιαπωνία, εκτράφηκε σε όλο και μικρότερα μεγέθη, γεγονός που είχε, ως αποτέλεσμα, τις σημερινές του διαστάσεις. Η φυλή, αν και δεν τυχαίνει ευρείας αποδοχής, εξάγεται στις Σκανδιναβικές χώρες, όπου οι σκύλοι υιοθετήθηκαν με χαρά και αγάπη.
Στη δεκαετία του 1970, η Ντόροθι Κένιον (Dorothy Kenyon) έφερε μερικά Σπιτζ από τη Σουηδία στην Αγγλία. Εκεί έγιναν, αμέσως, δημοφιλή και τους επιτράπηκε να λάβουν μέρος σε βρετανικά πρωταθλήματα σκύλων. Μέχρι εδώ, όμως. Επειδή μοιάζουν πάρα πολύ σε μέγεθος και εμφάνιση με τη μικρόσωμη έκδοση του Αμερικανικού Εσκιμό, μάλλον, θα είναι δύσκολη η ανάπτυξή τους στις Η.Π.Α.

Καλόβολα
Έξυπνα, τολμηρά και ζωηρά, έχουν το χαρακτήρα όλων των λευκών φυλών. Το τρίχωμά τους καθαρίζεται μόνο του, και τους αρέσει να ευχαριστούν τους ιδιοκτήτες τους. Είναι λιγότερο καχύποπτα από τη φύση τους, σε σχέση με κάποιους από τους Βόρειους συγγενείς τους, γεγονός που τους κάνει ιδανικούς σκύλους συντροφιάς. Όσο για τα φυσικά τους ένστικτα κυνηγίου, αυτά έρχονται στην επιφάνεια όταν εντοπίσουν λαγό ή σκίουρο. Συμπέρασμα; Τα Ιαπωνικά Σπιτζ είναι τόσο μικρά ώστε χωρούν στην αγκαλιά σας και αρκετά μεγάλα για να είναι παιχνιδιάρικα. Αποτελούν, έτσι, την ιδανική επιλογή για παιδιά και μεγάλους.


Άλλα διάσημα Σπιτζ…

Μεγάλο Σπιτζ (πρώην Μεγάλο Λουλού)
Είναι καλός φύλακας στο σπίτι και προειδοποιεί αποτελεσματικά γιατί, όντας ανήσυχος και δύσπιστος, γρυλίζει και γαβγίζει με την παραμικρή υποψία. Η ιδιαιτερότητά του αυτή τον κάνει μερικές φορές ανυπόφορο ως σύντροφο. Παρ’ όλα αυτά είναι πολύ τρυφερός με τους φίλους του και πολύ δεμένος με το αφεντικό του.

Σπιτζ Νάνος (πρώην Λουλού της Πομερανίας)

Είναι ο πιο χαρούμενος και ζωηρός σκύλος που υπάρχει. Λιγότερο δύσπιστος από τον μεγάλο Σπιτζ, γαβγίζει λιγότερο, αρκετά ωστόσο για να θεωρείται καλός "προειδοποιητής". Έξυπνος, υπάκουος και εύκολος στην εκγύμναση, έχει χρησιμοποιηθεί πολύ ως σκύλος τσίρκου. Είναι ευγενικός σύντροφος, ζωηρός, παιχνιδιάρης και πολύ πιστός στο αφεντικό του. Το Λουλού της Πομερανίας είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στο κρύο και στο χιόνι.

Σαμογέντ

Σκύλος εργασίας των κατοίκων του Βορρά. Σέρνει τα έλκηθρα, προστατεύει τα κοπάδια ταράνδων, κυνηγάει τις αρκούδες και τους λύκους. Πολύ εγκρατής, μπορεί να μείνει μια μέρα χωρίς τροφή. Λιγότερο ταχύς από τους άλλους σκύλους, για έλκηθρα, ωστόσο, είναι πολύ ανθεκτικός. Έξω από τη χώρα της καταγωγής του χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των απομονωμένων σαλέ στα βουνά, για περιπάτους με έλκηθρο και για αγώνες. Έξυπνο, κοινωνικό, χαρούμενο και υπομονετικό με τα παιδιά, εξοικειωμένο, ανέκαθεν, να ζει με τον άνθρωπο, το Σαμογέντ είναι πολύ καλό για συντροφιά.

Σπιτζ λύκος ή Κέσχοντ

Σκύλος των Ολλανδών ναυτικών που χρησιμοποιείται στη φύλαξη των φορτηγίδων. Είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους φύλακες. Είναι πάντα άγρυπνος και υπερασπίζεται την είσοδο του σπιτιού με γαβγίσματα που δεν σταματούν, παρά μόνο όταν φτάσει το αφεντικό του. Το Κέσχοντ δεν αφήνει τους ξένους να το πλησιάσουν εύκολα, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν έχει "επιθετικό" χαρακτήρα.

1 σχόλιο:

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.