Puppy News☛

Ντράτχααρ - Σκύλος με I.Q.('B ΜΕΡΟΣ)

Εργασία Δάσους

Ιχνηλασία αίματος με λουρί ενώ έχει μεσολαβήσει η νύχτα.
Ιχνηλασία αίματος με λουρί μετά από 4 ώρες (κατά τη διάρκεια της ημέρας)
Μετά την ιχνηλασία αίματος (τουλάχιστον 400 μ.) αφήνεται ο σκύλος και πάει μόνος του (τουλάχιστον άλλα 200 μ.) στο θήραμα και αφού το βρει, κάθεται εκεί και ουρλιάζει (ειδοποιεί ότι το βρήκε) συνεχώς για τουλάχιστον 10 λεπτά (μη σας φαίνεται απλό, είναι κουραστικό για τον σκύλο).
Μετά την ιχνηλασία αίματος (τουλάχιστον 400 μ.), αφήνεται ο σκύλος και πάει μόνος του στο θήραμα και αφού το βρει, κάθεται, παίρνει στο στόμα του ένα ξυλαράκι που του έχουν κρεμασμένο στο λαιμό και επιστρέφει στο αφεντικό και μετά με το ξυλαράκι στο στόμα τους οδηγεί στο θήραμα (είναι το σινιάλο ότι βρήκε το χαμένο θήραμα νεκρό σε τέτοια απόσταση που δεν ακούγεται το ουρλιαχτό).


Επαναφορά αλεπούς πάνω στο εμπόδιο (κανάλι τουλάχιστον 1 μ. πλάτους ή εμπόδιο ύψους 1 μ.) η αλεπού είναι τουλάχιστον 4 κιλά, και βέβαια αν του πέσει ή την αφήσει, κόβεται.
Ιχνηλασία αλεπούς τουλάχιστον 350 μ.
Επαναφορά αλεπούς μετά από ιχνηλασία
Ιχνηλασία τριχωτού ή κουνελιού 350 μ.
Επαναφορά τριχωτού ή κουνελιού μετά από ιχνηλασία.
Εξαρτημένη διασταυρωμένη έρευνα μέσα σε πυκνό δάσος με μικρά δέντρα (μπεκάτσα π.χ.).
Ανεξάρτητη έρευνα σε δάσος με μεγάλα δέντρα (και ξεσήκωμα τριχωτού με κλαφουνητά).
Το αίμα που χρησιμοποιείται για τις ιχνηλασίες αίματος είναι 25 ml για κάθε 100 μ. ίχνους.

Εργασία στο νερό
Ανεξάρτητη έρευνα μέσα σε νερό με πυκνά καλάμια (κολυμπώντας), χωρίς ύπαρξη θηράματος για τουλάχιστον 10 λεπτά.
Έλεγχος κροτοφοβίας μέσα στο νερό, ντουφεκιά μπροστά στο σκύλο την ώρα που κολυμπάει.
Τυφλή επαναφορά από την απέναντι όχθη, κολυμπώντας πάνω από 15 μέτρα.
Ανεξάρτητη έρευνα μέσα στο νερό με πυκνά καλάμια (κολυμπώντας), με ύπαρξη πάπιας και ιχνηλασία της πάπιας μέσα στο νερό, ξεπέταγμά της από τα καλάμια.
Επαναφορά πάπιας από το νερό.

Εργασία στα χωράφια

Έρευνα με τη μύτη στον αέρα
Εύτακτη «διασταυρωμένη» έρευνα
Φέρμα
Ακινησία στο ξεπέταγμα
Επαναφορά σκοτωμένου θηράματος. Εργασία με τον αέρα σε πέρδικα, ή φασιανό, ή σε ίχνος τραυματισμένου θηράματος. Ελεύθερη έρευνα για φρεσκοσκοτωμένο θήραμα που δεν έχει δει να πέφτει ο σκύλος. Ελεύθερη έρευνα για τοποθετημένο θήραμα (πάντα χωρίς να έχει δει ο σκύλος).
Επαναφορά του θηράματος. Όλες οι επαναφορές γίνονται τυπικά, βρίσκω, το παίρνω, επιστρέφω τάχιστα, χαρούμενος, κατ’ ευθείαν μπροστά στο αφεντικό, χωρίς διαταγές, φωνές δαγκώματα κ.λπ., κάθομαι μπροστά του και παραδίδω μετά από διαταγή.

Υπακοή

Γενική υπακοή
Υπακοή κατά τη διάρκεια του κυνηγίου
Διαδρομή μέσα στο δάσος με λουρί, δίπλα στο πόδι (περικύκλωμα δένδρου κόβεται)
Διαδρομή στο δάσος χωρίς λουρί «δίπλα» στο πόδι
Διαταγή στο down από απόσταση (ξαπλώνει ο σκύλος με το κεφάλι ανάμεσα στα μπροστινά πόδια και αντιδρά στη διαταγή σαν το «κλείσιμο του σουγιά»
Ακινησία στο ξεπέταγμα πουλιού
Ακινησία στο ξεπέταγμα τριχωτού
Ακινησία στον πυροβολισμό

Επιπρόσθετες δοκιμασίες

VBR= Επέτυχε στην εξέταση ανεύρεσης χαμένου θηράματος
BTR= Επέτυχε στην εξέταση πιστότητας θηραματοφοβίας
AH= Απόλυτη υπακοή
Σημεία που αναγράφονται πριν το όνομα του σκύλου καθώς και των προγόνων, τα οποία έχουν την εξής σημασία:
/= Στραγγαλίζει το σαρκοφάγο θήραμα
\= Γαβγίζει στα ίχνη
-= Γαβγίζει στο νεκρό θήραμα
Ι= Οδηγεί στο νεκρό ζώο

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, το Ντράτχααρ είναι ο σκύλος που περνά όσο κανένας άλλος μέσα από δύσκολες δοκιμασίες και εργασιακά είναι το πλέον κατάλληλο κυνηγόσκυλο για την Ελλάδα.
Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες Ντρατχαράδες και δεν το αλλάζουν με τίποτα.
Δυστυχώς για την Ελλάδα, κατά καιρούς έχει συκοφαντηθεί ότι είναι ένα σκληρό σκυλί, ότι έχει μανία με τα αιγοπρόβατα κ.λπ.
Αυτό, κατά τη γνώμη μου, οφείλεται σε αδιάφορους ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν ασχολούνται καθόλου με το σκύλο τους, ώστε από μικρό να του μάθουν τι είναι επιτρεπτό και τι μη επιτρεπτό.
Αντιμετωπίζουν το κυνηγόσκυλό τους απλά ως ένα εργαλείο για τη δουλειά τους, αφήνοντάς το… στην αποθήκη τους… στα αζήτητα και το θυμούνται μόνο εάν κι εφόσον το χρειαστούν.
Το Ντράτχααρ ανήκει σε όσους έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν μαζί του και να το νιώθουν. Για την εκπαίδευσή του είναι αρκετό να του δημιουργήσουν ένα αίσθημα εμπιστοσύνης (που θα είναι κατόπιν μεγάλης ωφέλειας), βραβεύοντάς το με έναν γλυκό λόγο και ένα χάδι για καθετί σωστό και επιπλήττοντάς το με αυστηρή φωνή, αλλά όχι βάναυσα μέσα, για τα λάθη του.
Ακραίες συμπεριφορές τού ιδιοκτήτη δεν έχουν θετικά αποτελέσματα.
Πρέπει να βρίσκεται σε επαφή μαζί μας και όχι απομονωμένο. Το Ντράτχααρ είναι ένας σκύλος που αφοσιώνεται πολύ και αισθάνεται την ανάγκη της αγάπης μας. Είναι ένας απόλυτα ανθρωποκεντρικός σκύλος.


Το μορφολογικό πρότυπο FCI No 98

Γενική εμφάνιση: Κυνηγόσκυλο αριστοκρατικής εμφάνισης, με προσεκτική και ενεργητική έκφραση, σκληρό τρίχωμα που προσφέρει πλήρη προστασία του δέρματος, κίνηση δυνατή ευχερής και αρμονική.
Αναλογίες (σημαντικό): Το μήκος του σώματος ως προς το ύψος στο ακρώμιο να είναι σχεδόν ίσο. Το μήκος επιτρέπεται να υπερβαίνει το ύψος στο ακρώμιο μέχρι 2 εκ.
Συμπεριφορά και χαρακτήρας: Σταθερός χαρακτήρας, κυριαρχικός, ισορροπημένος, ελεγχόμενος, άφοβος στο θήραμα, όχι ντροπαλό αλλά ούτε επιθετικό.
Κεφάλι: Ταιριάζει στο φύλο και τον τύπο του σκύλου, οι άξονες του κρανίου και της γέφυρας της μύτης αποκλίνουν ελαφρά.
Κρανιακή χώρα: Επίπεδη μετρίως πλατιά, ελαφρώς στρογγυλεμένη στις άκρες. Καλά ορισμένα ζυγωματικά τόξα.
Στοπ: Καθαρά ορισμένο.
Ρύγχος: Μακρύ, πλατύ, δυνατό και βαθύ. Ελαφρώς κυρτό.
Χείλη: Χοντρά, σφικτά, όχι κρεμασμένα, καλή χρωστική.
Σιαγόνες – Δόντια: 42 δόντια καλά ανεπτυγμένα, με δυνατές σιαγόνες και τέλειο κλείσιμο ψαλιδιού. Οι επάνω κοπτήρες καλύπτουν τους κάτω με καλή επαφή και φύονται στις σιαγόνες κάθετα.
Μάτια: Κατά το δυνατόν σκουρόχρωμα, ούτε πολύ βαθιά τοποθετημένα, ούτε προεξέχοντα, με ζωντανή έκφραση.
Αφτιά: Μεσαίου μεγέθους, τοποθετημένα ψηλά και σε απόσταση. Όχι τυλιχτά.
Λαιμός: Μεσαίου μεγέθους, μυώδης, ελαφρά τοξοειδής και ξεκάθαρος, στεγνός.

Σώμα

Υψος: αρσενικά 61-68 εκ. Θηλυκά 57-64 εκ.
Επάνω γραμμή: Ευθεία που πέφτει ελαφρά προς τα πίσω.
Πλάτη: Συμπαγής, έντονα μυώδης
Στήθος: Πλατύ και βαθύ, με έντονο θώρακα. Οι πλευρές είναι τοξωτές.
Κάτω γραμμή: Σχηματίζει ένα κομψό τόξο. Ελαφρά καμπυλωτή και «στεγνή».
Ουρά: Ακολουθεί τη γραμμή της πλάτης, κατά το δυνατό οριζόντια ή ελαφρά κατευθυνόμενη προς τα επάνω, όχι κουλουριαστή. Για το κυνήγι επιτρέπεται το κόψιμο. Σε χώρες που απαγορεύεται η κοπή της ουράς, μπορεί να μείνει φυσιολογική. Φτάνει ως το ταρσό, σχηματίζοντας αραβική σπάθη.
Μπροστινή όψη: Παρατηρούμενο από μπροστά δίνει την εικόνα ευθείας και παράλληλης γραμμής. Οι ώμοι είναι πλάγιοι και αρκετά μυώδεις. Καλές γωνιώσεις.
Οπίσθια όψη: Παρατηρούμενο από την πίσω πλευρά, δίνει την εικόνα ευθείας και παράλληλης γραμμής. Καλές γωνιώσεις στις αρθρώσεις των γονάτων. Δυνατά οστά.
Λεκάνη: Μακριά, φαρδιά και μυώδης, με καλή γωνίωση.
Γόνατα: Δυνατά με καλή γωνίωση του ισχίου και του ταρσού.
Ταρσός: Μακρύς και μυώδης.
Πέλματα: Οβάλ προς στρογγυλά, με δάχτυλα κοντά το ένα στο άλλο, καλοσχηματισμένες, σκληρές, ανθεκτικές και καλοχρωματισμένες πατούσες.
Βάδισμα: Καλό άνοιγμα στα μπροστινά πόδια και καλή δύναμη ωθήσεως σα πίσω πόδια, μπροστά και πίσω πόδια κινούνται παράλληλα και ίσια. Περήφανη κίνηση.
Δέρμα: Σφικτά κολλημένο στο σώμα, χωρίς ζάρες.
Τρίχωμα: Σκληρό και πυκνό. Έχει μήκος 2 έως 4 εκ. Οι γραμμές του σώματος δεν πρέπει να καλύπτονται από μακρύ τρίχωμα. Πρέπει να παρέχει, λόγω της πυκνότητας και της σκληρότητάς του, κατά το δυνατόν καλή προστασία ενάντια στις άσχημες καιρικές συνθήκες και στους τραυματισμούς. Τα κάτω τμήματα των ακρωποδίων, όπως και το κάτω τμήμα του στήθους και της κοιλιάς, πρέπει να καλύπτονται με κοντύτερο αλλά το ίδιο πυκνό τρίχωμα, το κεφάλι ωστόσο με κοντύτερο αλλά πυκνότερο τρίχωμα, όχι όμως μαλακότερο. Τονισμένα φρύδια και έντονα σκληρά, αλλά όχι μακριά «γένια», δίνουν έμφαση στην ενεργητική έκφραση της κεφαλής του.
Χρώμα: Αμυδρά καφέ ή μαύρο ανάμεικτο–στικτό (braunschimmel, schwarzschimmel), με ή χωρίς «μπαλώματα», με ή χωρίς στίγμα λευκού χρώματος στο στήθος. Άλλα χρώματα δεν επιτρέπονται.
Ελαττώματα: Κάθε παρέκκλιση από τα παραπάνω αναφερόμενα μπορεί να θεωρηθεί ως ελάττωμα, του οποίου η σοβαρότητα βρίσκεται σε στενή συνάρτηση με το μέγεθος της παρέκκλισης.
Σοβαρά ελαττώματα: Κοντό, μυτερό και στενό ρύγχος, μικρό ρύγχος, τα αμυδρά χρωματισμένα ή χαλαρά βλέφαρα, ο πολύ στενός θώρακας, το πολύ αδύναμο μαλακό ή λεπτό τρίχωμα. Επίσης η αδυναμία του χαρακτήρα, η φοβία στο κυνήγι και το διαφορετικό χρώμα ματιών. Προγναθισμός ή μερικός προγναθισμός, Κυρτή ή κοίλη ράχη. Υπερμεγέθη. Στέρνο πολύ κοντό. Εσωστρεφείς ή εξωστρεφείς αγκώνες, μη κατακόρυφες πίσω κνήμες. Άκαμπτο ή λικνιστικό βάδισμα.

Σημείωση: Οι αρσενικοί πρέπει να έχουν δύο όρχεις οι οποίοι να βρίσκονται φυσιολογικά μέσα στο όσχεο.

Απαράδεκτα λάθη: Έλλειψη αυτοπεποίθησης, κροτοφοβία ή φόβος στο θήραμα, έλλειψη δοντιών, εντροπιών, εκτροπών, ανώμαλο δάγκωμα. Εκ γενετής κοντή ουρά, ή ανούσια όρθια ουρά, εσφαλμένος χρωματισμός στα μάτια, διαφορετικό το ένα από το άλλο.


Επεξηγήσεις πάνω στο πρότυπο του Γερμανικού Ομίλου Ντράτχααρ VDD

Ατέλειες που επηρεάζουν αρνητικά τις επιδόσεις του σκύλου: Στις παρενθέσεις αναφέρονται συνοπτικά οι κύριοι λόγοι που μειώνουν την απόδοση του σκύλου.
Ατέλειες που αναφέρονται στα μορφολογικά χαρακτηριστικά: Πολύ βαριά κατασκευή σώματος, με χοντρά κόκαλα και αδύναμο σύστημα –διόγκωση των λεμφαδένων– (ανυπομονησία, γρήγορη κόπωση, βαριές και αργές κινήσεις, έλλειψη διάθεσης για εκπαίδευση). Ειδικότερα το άνοιγμα των σιαγόνων είναι πολύ μικρό και οι σιαγόνες δεν είναι αρκετά δυνατές (δυσκολία στο στραγγάλισμα και στη μεταφορά των πεθαμένων ή τραυματισμένων θηραμάτων στον κυνηγό, ιδιαίτερα για βαριά θηράματα). Πολύ ανοιχτό χρώμα ματιών (διαταραχές της όρασης κάτω από δυνατό ήλιο. Τα βλέφαρα δεν έχουν κανονικό τρίχωμα, η μεμβράνη στο εσωτερικό των βλεφάρων δεν κλείνει καλά (επιφεκίτις και έκκριση υγρών). Πολύ κοντός λαιμός, χαμηλή πλάτη, πολύ μακριά μέση, κύφωση της σπονδυλικής στήλης, πολύ κοντοί με απότομη κλίση ή υπερβολικά μεγάλοι γοφοί (το κέντρο βάρους του σώματος βρίσκεται προς τα πίσω, η δύναμη ώθησης των πίσω άκρων ελαττώνεται, γρήγορη κόπωση). Πολύ αδύνατο στήθος, με μικρό και στενό στέρνο (πολύ λίγος χώρος για τους πνεύμονες και την καρδιά). Μεγάλη γωνιώδης κλίση των κλειδώσεων των μπροστινών άκρων, πολύ κοντός ο άνω βραχίονας του ποδιού, ο αγκώνας και τα μπροστινά μετατάρσια, με σημαντική κλίση προς τα έξω και χωρίς ευκαμψία (δυσκολία στις κινήσεις, μικρά και δύσκαμπτα βήματα, βραδύτητα στο πήδημα).
Ανωμαλίες υψηλού βαθμού: πολύ κοντά ή πολύ μακριά μπροστινά πόδια, πολύ στενά ή πολύ χαλαρά ενωμένα τα δάχτυλα των ποδιών, μαλακά και επίπεδα πέλματα (κίνδυνος εκζεμάτων και τραυματισμών). Πολύ απότομη κλίση της άρθρωσης του αστραγάλου και των οπίσθιων μεταταρσίων, πολύ μακριά κνήμη των πίσω άκρων, πολύ ανελαστικές κλειδώσεις των πίσω άκρων (δυσκολία στις κινήσεις, πολύ μικρός διασκελισμός, ανελαστικό άλμα, γρήγορη κόπωση, ελλιπής ώθηση).
Ατέλειες του τριχώματος: πολύ λεπτό, πολύ μακρύ, πολύ αραιό, πολύ μαλακό τρίχωμα. Αραιό τρίχωμα στο κεφάλι, στα αφτιά, στα πόδια, στην κοιλιά και στο στήθος (ελλιπής προστασία από τις αλλαγές των καιρικών συνθηκών, κίνδυνος μολύνσεων από τσιμπήματα κουνουπιών, κίνδυνοι από δερματικές ασθένειες).
Ατέλειες που έχουν σχέση με την εξωτερική εικόνα του σκύλου (που είναι όμως ανεπιθύμητες στην αναπαραγωγή: Έλλειψη παραστήματος στη συνολική εμφάνιση του σκύλου, σκύλες με αρσενικά μορφολογικά χαρακτηριστικά ή αντίθετοι σκύλοι με θηλυκά μορφολογικά χαρακτηριστικά. Τέτοιοι σκύλοι, ιδιαίτερα οι αρσενικοί, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στην αναπαραγωγή.
Υδροκεφαλισμός, εξόγκωση του μετωπικού οστού, βαθουλωμένα ή σχιστά μάτια, ανοιχτόχρωμη ίριδα, ψωρίαση, προεξέχοντα χείλη, αφτιά πολύ μεγάλα, πολύ μακριά ή με πολύ μεγάλη προς τα μέσα κλίση.
Χαλαρό δέρμα γύρω από το λάρυγγα, χοντρός και δύσκαμπτος λαιμός, κάμψη των σπονδύλων, μέση ελαφριά κλίση προς τα πάνω, ουρά χοντρή, σκληρή και με σαφή κλίση προς τα πάνω, ουρά με μεγάλη κλίση προς τα κάτω ή πολύ κοντή κομμένη ουρά. Οι ρυτίδες γύρω από το γόνατο βρίσκονται πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά.
Ανωμαλίες χαμηλού βαθμού μπορούν να θεωρηθούν: Ελαφρά απόκλιση από τη σωστή θέση και απόσταση των άκρων από το σώμα, πολύ ενωμένα ή πολύ χαλαρά τα δάχτυλα των ποδιών, στρογγυλά πέλματα (σαν της γάτας), πρόσκαιρος πλαγιοδιποδισμός.
Ατέλειες του τριχώματος που έχουν σχέση με την εξωτερική εικόνα του σκύλου είναι: Έλλειψη τριχώματος κάτω από τους σιαγόνες (μούσι), λίγο τρίχωμα στα φρύδια ή μαλακό τρίχωμα στο κεφάλι και στα άκρα.

Τέλος, αναφέρουμε πάλι τις ατέλειες εκείνες που αποκλείουν ένα σκύλο από την αναπαραγωγή (κανονισμός αναπαραγωγής): αδύνατο νευρικό σύστημα – δειλία στον πυροβολισμό – φόβος κατά την επίθεση – μη ικανοποιητική κατασκευή σώματος και υφή τριχώματος. Ελαττώματα της οδοντοστοιχίας: προγναθισμός, υπογναθισμός, έλλειψη κοπτήρων ή κυνοδόντων, έλλειψη γομφίων και προγομφίων, εκτός από τον Ρ1.
Γενετικές ανωμαλίες του φύλου: μονορχιδία, ατροφία των όσχεων, κρυψορχία, παντελής έλλειψη όρχεων, ανωμαλίες στη λειτουργία των όρχεων.
Έλλειψη χρωστικών ουσιών – αποχρωματισμός του δέρματος γύρω από τη μύτη – οφθαλμολογικές παθήσεις.
Κατά την αναπαραγωγή υπάρχουν και χρωματικοί αποκλεισμοί, απαγορεύεται το ζευγάρωμα μαυρόστικτου με μαυρόστικτο και μαυρόστικτου με εντελώς καφέ.

Της Μ. Σκούρα
εκτροφέα - Προέδρου Ομίλου Ντράτχααρ - διεθνής κριτής εργασίας & μορφολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.