Puppy News☛

Ντράτχααρ - Σκύλος με I.Q. ( 'A ΜΕΡΟΣ)

Ένας πολυτάλαντος σκύλος, πιστός σύντροφος και πολύτιμος συνεργάτης στους κυνηγότοπους.

Η ιστορία των Ντράτχααρ έχει τις ρίζες της στην εποχή που ο μεγάλος Φρειδερίκος της Πρωσίας δημιούργησε το σώμα Δασοφυλάκων με σκοπό να προστατεύσει τα δάση αρχικά από τους λαθροθήρες και αργότερα από τους επίδοξους εισβολείς. Γκραβούρες της εποχής (γύρω στο 1750) απεικονίζουν Πρώσους Δασοφύλακες να συνοδεύονται στα κυνήγια και στις περιπολίες τους από σκυλιά που μοιάζουν καταπληκτικά με τα σύγχρονα Ντράτχααρ.


Εκατόν πενήντα χρόνια αργότερα, μια ομάδα Γερμανών κυνηγών, με επικεφαλής τον Sigismound Freiherr, ηγεμόνα Zedlitz und Neukirzch, στηριζόμενη στις αρχές του “Hegewald” αποφάσισε την επιλεκτική εκτροφή, με σκοπό τη δημιουργία ενός σίγουρου και με υψηλά κυνηγετικά προσόντα συρματότριχου σκύλου.
Με γνώμονα την αρχή «Η αποτελεσματικότητα ορίζει τον τύπο» και χρησιμοποιώντας τα καλύτερα αποθέματα των σκληρότριχων τύπων (Puntel Pointer, Griphon, Corthals, Deutsch Stichelhaar) προσθέτοντας Deutsch Kurtzhaar. H ομάδα αυτή έβαλε τα θεμέλια μιας φυλής που 30 χρόνια μετά, χάρη στα ανυπέρβλητα προσόντα της, έγινε το πλέον προτιμώμενο και αξιόπιστο σκυλί, τόσο στη χώρα καταγωγής του, τη Γερμανία, όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου.
Η θεαματική διαφορά γεννήσεων συγκριτικά με άλλες «συγγενείς» φυλές στη χώρα προέλευσής του, δείχνει την απόλυτη αποδοχή του ως ο κορυφαίος σκύλος γενικού κυνηγίου.

Χαρακτήρας

Ένας σκύλος με υψηλό δείκτη νοημοσύνης και μεγάλη εκπαιδευσιμότητα σε οποιαδήποτε ηλικία.
Σταθερός, ισορροπημένος, χωρίς φόβο ή επιθετικότητα, διακρίνεται για τον απίστευτο ψυχισμό του και το ακόρεστο κυνηγετικό του πάθος.
Ήρεμο, τρυφερό, αφοσιωμένο, ευγενικό με τους ανθρώπους, ανελέητο με τα θηράματα, με άριστα κυνηγετικά προσόντα, «στοιχείο της φύσης» που σε κάνεις να ριγείς από συγκίνηση όταν βρίσκεσαι μαζί του στα κυνηγοτόπια.

Σκύλος φτιαγμένος να κυνηγά όλα τα είδη θηραμάτων, κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες και σε οποιοδήποτε έδαφος. Ο καλπασμός του είναι «πυκνός» και συνεχής. Ένας καλπασμός δύναμης ολόκληρου του συνόλου, με σταθερότητα στο ρυθμό και πολύ λίγο τροχασμό, αλλά και αυτός ο τροχασμός είναι γοργός και ζωηρός.
Η γρήγορη έρευνά του οφείλεται όχι μόνο στην κατάλληλη σωματική του διάπλαση, αλλά και στην άριστη όσφρησή του.
Ταχύτητα, όσφρηση, πάθος, αντοχή, ακόρεστη έρευνα, άριστη θηραματοφορία είναι τα κύρια προσόντα του. Καλπάζοντας με το κεφάλι ψηλά ή στο ύψος της ράχης, σε ανοιχτή πεδιάδα, μόλις αισθανθεί ελαφριά αναθυμίαση θηράματος, μετριάζει τον βηματισμό του. Επιτρέπεται να κατεβάζει τότε το κεφάλι, όχι για πολύ, ειδικά εάν τα πουλιά έχουν «ποδαρώσει» και ακινητοποιείται σε φέρμα μόλις βεβαιωθεί για την ύπαρξη θηράματος, αλλιώς συνεχίζει με καλπασμό.
Η φέρμα του είναι σε όρθια στάση και η παρακολούθηση του θηράματος σίγουρη, γρήγορη και συνεχής μέχρι να το μπλοκάρει.

Άριστο ορτυκόσκυλο

Η δυνατή κατασκευή του το κάνει να τα βγάζει πέρα σε κάθε δύσκολη κυνηγετική μέρα και ένα ολοήμερο κυνήγι είναι γι’ αυτό μια φυσιολογική δράση. Η θέα των βουνών δεν το τρομάζει και αποδίδει πολύ καλά στο κυνήγι της πέρδικας, ακόμα και σε σύγκριση με φυλές που έχουμε μάθει να θεωρούμε «πιο ειδικές».
Το αδιαπέραστο πυκνό το συναρπάζει και το κυνήγι της μπεκάτσας είναι το στοιχείο του. Παγωμένοι υδροβιότοποι το ενθουσιάζουν και κανένα εμπόδιο δεν το σταματά προκειμένου να απορτάρει στο συγκυνηγό του το σκοτωμένο ή τραυματισμένο θήραμα.
Τα τριχωτά θηράματα είναι ένα ακόμα πάθος του Ντράτχααρ.

Τα φυσικά προσόντα των Ντράτχααρ, τόσο στη χώρα καταγωγής τους τη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα, από τον Ελληνικό Όμιλο Ντράτχααρ, ελέγχονται από μια σειρά δοκιμασιών σε πολύ νεαρή ηλικία.
Αρχικά υπάρχει η εαρινή (VJP) δοκιμασία η οποία απευθύνεται σε σκύλους έως 15 μηνών. Κατ’ εξοχήν δοκιμασία ενστίκτων.
Στη δοκιμασία αυτή βαθμολογούνται:
Η έρευνα. Η διάθεση δηλαδή του σκύλου να ψάξει, η τοποθέτησή του στον αέρα, η χρήση της μύτης του και υπάρχει και η αξιολόγηση της κίνησης τους σκύλου.
Η μύτη. Βαθμολογείται και κρίνεται από όλες τις εκφράσεις κατά τη διάρκεια των δοκιμασιών.
Η ιχνηλασία. Εδώ εξετάζεται η προδιάθεση του σκύλου για ιχνηλασία, πολύ σημαντικό για έναν σκύλο που πρέπει στο μέλλον να ιχνηλατίσει για να επαναφέρει ένα τραυματισμένο θήραμα.
Η φέρμα.
Η συνεργασία με τον κυναγωγό του.

Εξετάζεται επίσης η κροτοφοβία και τυχόν άλλες φοβίες όπως ανθρωποφοβία, καθώς και ο βαθμός σοβαρότητάς τους. Σκυλιά με τις ως άνω φοβίες αποκλείονται από την αναπαραγωγή.
Εξετάζεται, επίσης, και για μορφολογικά ελαττώματα. Η κλίμακα βαθμολογίας στις δοκιμασίες είναι από 0-12. Ένας σκύλος θεωρείται ότι πέρασε τις δοκιμασίες όταν έχει βαθμολογηθεί έστω με 3. Δεν περνά τις δοκιμασίες όταν μηδενιστεί σε κάποια από αυτές.
Η επόμενη δοκιμασία είναι η Φθινοπωρινή (HZP) δοκιμασία –πάλι ελέγχου– των ενστίκτων, δηλαδή γενετικού ελέγχου και απευθύνεται σε σκύλους εκπαιδευμένους για κυνήγι και ηλικίας έως 27 μηνών.

Στην Ελλάδα, ο Όμιλος Ντράτχααρ δεν έχει θέσει ακόμη καταληκτικό όριο ηλικίας για να μπορέσουν να αξιολογηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι σκύλοι. Κατά τη δοκιμασία αυτή, το Ντράτχααρ ελέγχεται στην έρευνα, μύτη, ιχνηλασία, φέρμα, συνεργασία, αλλά σε ανώτερο επίπεδο από ό,τι στην Εαρινή.
Επιπροσθέτως δοκιμάζεται και στην εργασία στο νερό, ιχνηλασία στο νερό, ξεπέταγμα πάπιας από νεροκαλαμιώνα, απορτάρισμα πάπιας από νεροκαλαμιώνα, τυφλό απορτάρισμα πάπιας από την απέναντι όχθη, αντοχή στον πυροβολισμό στο νερό. Επίσης, εξετάζεται η επαναφορά θηράματος (απόρτ), ιχνηλασία με επαναφορά πτερωτού στα 150 μ. Ιχνηλασία με επαναφορά τριχωτού στα 350 μ. καθώς και ο τρόπος επαναφοράς. Εγκατάλειψη θηράματος, μη επαναφορά θηράματος σημαίνει αποκλεισμό. Φόβος στον πυροβολισμό στο νερό σημαίνει επίσης αποκλεισμό.

Στις δοκιμασίες για την καταλληλότητα προς αναπαραγωγή εκτός των ανωτέρω, προστίθεται και το γεγονός τού να έχει σκοτώσει κάποιο σαρκοβόρο (αλεπού – κουνάβι κ.λπ.), καθώς και να είναι ελεύθερο δυσπλασίας.
Όλα τα ανωτέρω αποτελούν σκαλί για την τελευταία δοκιμασία που είναι το VGP όπου δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Οι σκύλοι που ολοκληρώνουν τις δοκιμασίες αυτές είναι ολοκληρωμένοι κυνηγετικά σκύλοι.

VGP Αγωνίσματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.