Puppy News☛

«HIER – FUSS – SITZ – PLATZ»

Έλα – Κοντά – Κάτσε – Κάτω… Εντολές που (θα θέλαμε να) δίνουμε στο σκύλο μας και να εκτελούνται. Πόσοι από μας δεν σκεφτήκαμε κάποτε το πόσο ωραία θα ήταν να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε τον αγαπημένο μας φίλο με τέτοιον τρόπο ώστε αφ’ ενός μεν να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτόν, αφ’ ετέρου να «δείξουμε» ότι έχουμε τον… τρόπο μας με τα σκυλιά;
Πώς θα νιώθατε, εάν περπατάγατε στο δρόμο με το σκύλο σας κι αυτός σας κοίταγε στα μάτια; Την απάντηση ας τη δώσει ο καθένας στον εαυτό του.


Πρώτα απ’ όλα τα βασικά

Για να μπορέσει ένας σκύλος να λάβει μέρος σ’ εξετάσεις (IPO – IPO FH κ.λπ.) θα πρέπει να έχει περάσει με επιτυχία την εξέταση BH/VT (συμπεριφορά/τεστ χαρακτήρα). Δεν υπάρχει κάποια διάκριση όσον αφορά τη φυλή ή το μέγεθος του σκύλου. Ο μόνος περιορισμός είναι το ελάχιστο όριο ηλικίας που ανέρχεται στους 15 μήνες.

Όλες οι εξετάσεις και οι αγώνες διεξάγονται κάτω από τις αρχές του αθλητικού πνεύματος και οι αρμόδιοι κριτές είναι αναγνωρισμένοι από την AZG (επιτροπή του Γερμανικού Κυνολογικού Ομίλου) ή από κάθε εθνικό κυνολογικό οργανισμό. Όσον αφορά εμάς, τους ιδιοκτήτες σκύλων, πρέπει ν’ αποδείξουμε ότι έχουμε περάσει επιτυχώς από ένα ειδικό τεστ γνώσεων σ’ εκδήλωση εγκεκριμένη από τον εθνικό κυνολογικό οργανισμό. Αυτά είναι εύκολα. Οποιονδήποτε εκπαιδευτή κι αν ρωτήσετε, μπορεί να σας δώσει πληροφορίες.

Ισορροπημένη συμπεριφορά και όχι μόνο

Αναφέραμε πιο πριν το τι χρειάζεται να κάνει κάποιος ώστε να λάβει μέρος στις εξετάσεις. Δεν είναι αυτό καθ’ αυτό όμως το ζητούμενο. Σωστά; Το θέμα είναι να μπορέσουμε να καταλάβουμε το σκύλο μας και να του δώσουμε να καταλάβει ότι κάνει πράγματα για μας. Για να το επιτύχουμε αυτό δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτε άλλο από το να επισκεφθούμε έναν εκπαιδευτή. Κάποιον ο οποίος θα μπορέσει να μας διδάξει το πώς. Εμείς θα σας πούμε το τι χρειάζεται να «μάθει» ένας σκύλος. Εσείς θ’ αποφασίσετε το πού θα το μάθει…


Συνοδεία

Από τα βασικά πράγματα που χρειάζεται να μάθει ο αγαπημένος φίλος σας είναι να μπορεί να προχωρά δίπλα σας, να σταματά, να κάθεται όταν σταματάτε, να τον καλείτε και να έρχεται. Να μην αποσπάται η προσοχή του από άλλους παράγοντες. Αυτό το στάδιο έχει πέντε σκέλη:

i) Πορεία με λουρί
ii) Πορεία χωρίς λουρί
iii) «Κάτσε» σε κίνηση
iv) «Κάτω» σε κίνηση με επανάκληση
v) Παρατεταμένο «κάτω» με αντιπερισπασμό


i) Στην πορεία με το λουρί, ο σκύλος σας θα πρέπει να είναι κοντά σας φορώντας το περιλαίμιό του (ΟΧΙ πνίχτη) ή στηθόλουρο και να σας ακολουθεί όπου κι αν πηγαίνετε. Θα πρέπει να μπορεί να κάνει τη διαδρομή που θα επιλέξετε, μένοντας πάντα δίπλα σας, χωρίς να επηρεάζεται από τυχόν άλλα άτομα που θα υπάρχουν γύρω σας.
ii) Το ίδιο γίνεται και χωρίς λουρί. Η εντολή που δίνετε και στις δύο περιπτώσεις πορείας είναι: fuss (κοντά)
iii) Κι ενώ περπατάτε κι ο σκύλος είναι δίπλα σας (χωρίς λουρί πλέον γιατί τα έχουμε μάθει αυτά), του δίνετε την εντολή: sitz (κάτσε). Ο σκύλος σας θα πρέπει να κάτσει πρόθυμα κι εσείς να συνεχίσετε το περπάτημα. Δεν θα πρέπει να μετακινηθεί ο σκύλος, αν δεν πάτε ξανά κοντά του.
iv) Όπως καταλάβατε, το «κάτσε» (sitz) με το «κάτω» (platz) είναι δύο διαφορετικές εντολές. Συνήθως, τις δύο αυτές λέξεις τις λέμε μαζί, κολλητά (κάτσε κάτω!). Η εκπαίδευση όμως μπορεί να μας μάθει να τις ξεχωρίζουμε και να μάθουμε το σκύλο μας αντί για μία φράση, δύο λέξεις που η καθεμιά έχει το δικό της νόημα και θέση.
v) Όταν φτάσουμε στο σημείο να λέμε «κάτω» στο σκύλο μας και να «οριζοντιώνεται», τότε εάν περάσουν άλλοι σκύλοι δίπλα του, ή άνθρωποι και δεν σηκωθεί από τη θέση του, ή μετακινηθεί, ή συρθεί (σε απόσταση μεγαλύτερη του σώματός του), έχουμε πετύχει το στόχο μας.

Αφού περάσουμε τα παραπάνω στάδια, μπορούμε να πούμε ότι ο σκύλος μας έχει μάθει τα βασικά της υπακοής. Της συνοδείας, όπως είπαμε στην αρχή.

Συμπεριφορά

Η ισορροπημένη συμπεριφορά του σκύλου μας είναι κάτι που σίγουρα μας απασχολεί ιδιαίτερα. Ο σκύλος μας θα πρέπει να περάσει μια σειρά δοκιμασιών (tests) ώστε να μπορέσουμε ν’ αξιολογήσουμε το χαρακτήρα του και τις αντιδράσεις του. Δοκιμασίες που δεν απέχουν από την καθημερινότητά μας, εάν βέβαια ασχολούμαστε με το σκύλο μας και δεν τον έχουμε δεμένο μ’ ένα σχοινί συνέχεια… Τι θα συναντήσουμε όταν βγαίνουμε με το σκύλο μας βόλτα;

i) Μία ομάδα ατόμων
ii) Έναν ποδηλάτη
iii) Αυτοκίνητα
iv) Κάποιον που τρέχει
v) Άλλον σκύλο ή
vi) να μείνει δεμένος για λίγο μόνος του, ενώ γύρω του κυκλοφορούν είτε άνθρωποι είτε σκύλοι.

Αυτά είναι πιθανά σενάρια που μπορούν να μας «μάθουν» τη συμπεριφορά του σκύλου μας. Ο εκπαιδευτής με τη σειρά του θα πρέπει να διορθώσει τα ελαττώματα του φίλου μας, να μας συμβουλέψει πώς να βελτιώσουμε τις εντολές μας και γενικότερα να έχουμε έναν ισορροπημένο σκύλο.

Όλα τα παραπάνω γίνονται και στις εξετάσεις συνοδείας και συμπεριφοράς/χαρακτήρα. Θα σκέφτεστε τώρα –και δικαιολογημένα ίσως– το κόστος εκμάθησης όλων αυτών που αναφέραμε. Το κόστος είναι κάτι σχετικό. Τα πάντα εξαρτώνται από την έρευνα αγοράς που θα κάνει ο καθένας μας. Πιστέψτε μας όταν σας λέμε ότι το κόστος μπορεί και να είναι μηδενικό. Το ‘χουμε ψάξει… Αυτό που χρειάζεται από σας είναι καλή διάθεση, χρόνος και ίσως ένα μεταφορικό μέσο.
Ως τότε, εσείς κάντε έρευνα αγοράς.

1 σχόλιο:

  1. Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΣΚΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΘΥΛΗΚΙΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΟΙΜΕΝΙΚΗ 2 ΕΤΩΝ. ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΟΠΟΥ ΔΩΣΑΜΕ ΚΑΤ ΕΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ (1300 ΕΥΡΩ) ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ 10 ΜΗΝΩΝ.ΕΚΤΟΤΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΝΩ ΞΕΡΕΙ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΚΑΤΣΕ,ΚΑΤΩ,ΚΛΠ. ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΤΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΤΗΝ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ.ΤΗΝΕΝΟΧΛΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΤΑ ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ,ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΝ ΔΕΙ ΑΛΛΟ ΣΚΥΛΟ ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΠΟΤΑ .ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΑΡΚΟ .ΕΚΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΜΕ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ.ΒΕΒΑΙΑ ΑΝ ΔΕΙ ΑΛΛΟ ΣΚΥΛΟ ΠΑΛΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΜΕΙΝΕ.ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΩΣ ΔΟΥΛΙΚΟΤΗΤΑ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΩΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΘΑ ΣΗΚΩΣΕΙ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΤΟ ΓΑΥΓΙΣΜΑ( ΕΝΤΟΝΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΒΟΛΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΕΣ ΚΙ ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΕΝΑ ΧΩΡΟ 150 ΤΕΤΡΓΩΝΙΚΩΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΝΕΙ.ΥΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΛΥΣΗ Η ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΩ ΑΠΟΦΑΣΗ?ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΗΔΕΝΙΚΟ (ΕΠΕΙΔΗ ΟΝΤΑΣ ΑΣΧΕΤΟΣ ΜΕ ΣΚΥΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΟΥ)ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΩ? ΔΕΚΤΗ ΚΑΘΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΤΤΙΚΗΣ.
    ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΟΥ ΣΤΟ balad@in.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.