Puppy News☛

Μπιγκλ και Μπιγκλ Χάριερ


Δύο ακούραστα λαγωνικά

Για να ζήσουν αρμονικά με την οικογένειά τους στην πόλη, επιβάλλεται πάση θυσία να κατευνάζουν την κυνηγετική τους μανία. Ο λόγος για το Μπιγκλ και το Μπιγκλ Χάριερ, δύο ιδιαίτερα αγαπητούς ιχνηλάτες που ακολουθούν την όσφρησή τους όχι μόνο στα κυνηγοτόπια αλλά και στα πεζοδρόμια της γειτονιάς τους.
Το Μπιγκλ εμφανίστηκε στην Αγγλία από τον 3ο αιώνα μ.Χ. Προέρχεται, όπως και το Φοξχάουντ, από το Τάλμποτ το οποίο είναι απόγονος του Λευκού Σκύλου του Ρουά. Από το 15ο αιώνα άρχισε να εκτιμάται από τη βασιλική αυλή και γι’ αυτό το λόγο ονομάστηκε «Μπιγκλ της Ελισάβετ Α'». Αυτά τα Μπιγκλ ήταν κοντά (30-36 cm) και κατά συνέπεια αργά. Υπάρχουν στην Αγγλία μέχρι σήμερα και χρησιμοποιούνται στο κυνήγι του λαγού και του κουνελιού.

Το 17ο αιώνα, οι άγγλοι εκτροφείς για να αυξήσουν την ταχύτητά τους έκαναν δύο διασταυρώσεις. Η πρώτη ήταν με Φοξχάουντ και δημιουργήθηκε το σημερινό αγγλικό Μπιγκλ, ενώ η δεύτερη διασταύρωση έγινε με Χάριερ κι έτσι γεννήθηκε το Μπιγκλ Χάριερ. Ανάμεσα στις δύο νέες ράτσες, οι Άγγλοι προτίμησαν και ανέπτυξαν περισσότερο το Μπιγκλ, σε αντίθεση με το Μπιγκλ Χάριερ.
Μέχρι σήμερα, λοιπόν, το αγγλικό Μπιγκλ αναπτύσσεται στα πρότυπα που καθόρισαν οι άγγλοι εκτροφείς, εκτιμάται ιδιαίτερα από πολλούς κυνηγούς και βρίσκεται σε μεγάλους αριθμούς όχι μόνο στην Αγγλία, αλλά και σε όλον τον κόσμο.

Το 1860, ο Γάλλος βαρόνος Ζεράρ, που ήταν την εποχή εκείνη στην Αγγλία, επιστρέφοντας στη χώρα του, πήρε μαζί του μία αγέλη Μπιγκλ Χάριερ, τα οποία χρησιμοποίησε κυρίως στο κυνήγι του ζαρκαδιού, όπου άφησαν εποχή για τα καταπληκτικά τους κυνηγετικά προσόντα. Μάλιστα, αναφέρει χαρακτηριστικά πως τα Μπιγκλ Χάριερ κυνηγούσαν ώρες ατελείωτες το ζαρκάδι μέχρι να το εξαντλήσουν από την κούραση.
Έτσι, η ράτσα απέκτησε μεγάλη φήμη στη Γαλλία και από τότε εκτρέφεται συνεχώς, με αυστηρή επιλογή. Δικαίως η Γαλλία θεωρείται η χώρα καταγωγής του Μπιγκλ Χάριερ, γιατί εκεί αναπτύχθηκε ουσιαστικά και συνεχίζει να υπάρχει μέχρι τις μέρες μας σε μεγάλο αριθμό.


Είστε έτοιμος να αποκτήσετε ένα Μπιγκλ;


Το μικρό μέγεθος και των δύο φυλών και η φιλική και αξιαγάπητη προσωπικότητά τους κάνει τα Μπιγκλ και τα Μπιγκλ Χάριερ πολύ δημοφιλή κατοικίδια. Η απόφασή σας, όμως, να αγοράσετε ή να υιοθετήσετε ένα Μπιγκλ -όπως και οποιοδήποτε άλλο κατοικίδιο- πρέπει να ληφθεί μετά από πολλή προσοχή, σκέψη και σχεδιασμό.


Πριν την τελική σας απόφαση, θέστε στον εαυτό σας τα παρακάτω ερωτήματα:

1. Είστε έτοιμος να φροντίσετε ένα Μπιγκλ για όλη του τη ζωή; Και οι δύο σκύλοι ζούνε κατά προσέγγιση 12-15 χρόνια και θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να αναλάβετε αυτή τη δέσμευση.

2. Μπορείτε να αντέξετε οικονομικά τη φροντίδα ενός Μπιγκλ; Το κόστος της αγοράς ή της υιοθεσίας ενός σκύλου είναι μόνο η αρχή. Μην ξεχνάτε τη διατροφή του, τα παιχνίδια του, το κρεβάτι του, τις καθιερωμένες αλλά και τις έκτακτες επισκέψεις στον κτηνίατρο, την περίπτωση διαμονής του σε κένελ, αν πρέπει να φύγετε και δεν έχετε να αφήσετε το σκύλο σε κανέναν. Πρέπει από την αρχή να γνωρίζετε ότι το ετήσιο κόστος διαβίωσης ενός Μπιγκλ φτάνει περίπου τα 500 ευρώ.

3. Έχετε το χρόνο που απαιτείται για την εξάσκηση του Μπιγκλ, 1-2 φορές την ημέρα; Πρόκειται για ιδιαίτερα ενεργητικά σκυλιά, τα οποία χρειάζονται καθημερινή άσκηση για να εκτονώσουν την κυνηγετική μανία που τα διακρίνει. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για ιχνηλάτες που έχουν ανάγκη να βγούνε έξω και να μυρίσουν.

4. Είστε έτοιμοι να εκπαιδεύσετε ένα Μπιγκλ έτσι ώστε να του εξασφαλίσετε αρμονική συμβίωση στα πλαίσια της οικογένειας; Είναι πολύ έξυπνα σκυλιά, αλλά είναι από τη φύση τους επίμονα και ατίθασα και μπορούν να γίνουν σκανταλιάρικα μέχρι και καταστροφικά όταν πρόκειται να κερδίσουν φαγητό. Παρ' όλα αυτά, ανταποκρίνονται πολύ καλά σε ένα σταθερό πρόγραμμα εκπαίδευσης, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται μια θετική προσέγγιση και επιβράβευση με φαγητό. Αυτό ισχύει τόσο για τα κουτάβια όσο και για τους ενήλικους σκύλους.

5. Αν είστε γονιός, θέλετε με την ίδια λαχτάρα, όπως και τα παιδιά σας, να αποκτήσετε ένα Μπιγκλ και είστε έτοιμος να αναλάβετε το μεγαλύτερο μέρος της φροντίδας του; Μην κάνετε το λάθος να πάρετε έναν σκύλο για τα παιδιά, υποθέτοντας ότι αυτά θα αναλάβουν τις ευθύνες του. Η μεγαλύτερη ευθύνη είναι δική σας.

6. Αν τα παιδιά σας είναι ακόμα σε ηλικία που μπουσουλάνε, είστε έτοιμος να επιβλέπετε κάθε συναναστροφή τους με το σκύλο, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις; Για την περίπτωση που τα παιδιά σας είναι μεγαλύτερα, πρέπει να θυμάστε ότι η συνύπαρξη-συμβίωσή τους με το σκύλο θα αφορά μόνο σε μία περίοδο της ζωής του Μπιγκλ σας. Υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν τα σκυλιά τους μόλις τα παιδιά φύγουν από το σπίτι. Μη γίνετε κι εσείς ένας από αυτούς.


Κουτάβια vs ενήλικων σκύλων

Μπορεί ένα κουτάβι Μπιγκλ να είναι απίστευτα χαριτωμένο -όπως εξάλλου ισχύει για όλα τα κουτάβια ανεξαρτήτου φυλής-, να θυμάστε όμως ότι η μικρή χνουδωτή μπαλίτσα μεγαλώνει γρήγορα κι έχει ανάγκη από πολλή προσπάθεια και φροντίδα, ιδιαίτερα τον πρώτο χρόνο. Ένα κουτάβι Μπιγκλ τους πρώτους μήνες της ζωής του πρέπει να βγαίνει έξω για τις φυσικές του ανάγκες αρκετές φορές την ημέρα και μία ή δύο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σιγουρευτείτε ότι η δουλειά και το πρόγραμμα της οικογένειάς σας σάς επιτρέπει να αντεπεξέλθετε στις ανάγκες του σκύλου.

Ένα κουτάβι Μπιγκλ, με την ανεξάντλητη ενέργεια που διαθέτει, πρέπει να έχει συνεχή παρακολούθηση και επίβλεψη, ακόμα κι όταν ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι σαν να ακολουθείτε από πίσω ένα παιδί 2 ετών.
Αν η φροντίδα ενός Μπιγκλ κουταβιού δεν χωράει στο ημερήσιο πρόγραμμά σας, σκεφτείτε την περίπτωση να υιοθετήσετε ένα Μπιγκλ μεγαλύτερης ηλικίας.


Την κοπανάω, "φωνάζω" και μαδάω!

Ένα Μπιγκλ δεν πρέπει ποτέ να βγαίνει βόλτα χωρίς λουρί και ο μόνος τρόπος για να τρέξει ελεύθερο είναι να το αφήσετε σε περιφραγμένη περιοχή. Αν βρεθεί χωρίς λουρί, θα το σκάσει και θα είναι τόσο απορροφημένο και συνεπαρμένο από τις μυρωδιές που θα του τραβήξουν την προσοχή, που δεν θα δώσει προσοχή στα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να συμβεί το χειρότερο.

Πώς μπορείτε να εκπαιδεύσετε ένα Μπιγκλ να μην το σκάει; Η απάντηση είναι σύντομη: Δεν μπορείτε! Οι ιχνηλάτες, όπως είναι τα Μπιγκλ, εκτρέφονται να κυνηγούν με τη μύτη τους, ακολουθώντας τη μυρωδιά του θηράματος, μέχρι τελικής πτώσης. Όσο λοιπόν και να το εκπαιδεύσετε να έρχεται σε εσάς κάθε φορά που το φωνάζετε, δεν μπορείτε να του έχετε 100% εμπιστοσύνη, ιδιαίτερα αν ακολουθεί κάποια μυρωδιά. Γι' αυτό το λόγο δεν πρέπει ποτέ να αφήσετε ένα Μπιγκλ σε ανοιχτό χώρο χωρίς λουρί.
Επίσης, τα Μπιγκλ είναι σκύλοι που γαβγίζουν πολύ κι αυτό μπορεί να ενοχλήσει τους γείτονες.

Ένα ακόμα μειονέκτημα της φυλής είναι ότι μαδάει πολύ κι αν είστε αλλεργικοί στις τρίχες μη διανοηθείτε ποτέ να βάλετε μέσα στο σπίτι σας έναν σκύλο Μπιγκλ.
Αν σε αυτό σημείο αναρωτηθείτε τι καλό υπάρχει στα Μπιγκλ, ρωτήστε έναν ιδιοκτήτη της φυλής, ο οποίος θα σας διαβεβαιώσει ότι είναι έξυπνα, χαριτωμένα, πιστά, αστεία και μια συνεχής πηγή απόλαυσης για όλη την οικογένεια.


Αγγλικό Μπιγκλ: Ένας παθιασμένος κυνηγός

Ιχνηλάτης ειδικός στο κυνήγι του λαγού και του κουνελιού. Κυνηγά μόνος ή και σε μεγάλες αγέλες, τις οποίες οι Άγγλοι χρησιμοποιούν για το κυνήγι του λαγού, της αλεπούς και άλλων τριχωτών θηραμάτων.
Έχει άριστη όσφρηση και είναι πολύ θετικός στον ντορό, ξεχωρίζοντας τα φρέσκα χνάρια με σιγουριά και γρηγοράδα. Κυνηγά σε όλα τα εδάφη. Σε γενικές γραμμές, είναι ένας πολύ ζωηρός και έξυπνος σκύλος που γυμνάζεται πολύ εύκολα.
Είναι στοργικός, δραστήριος, τολμηρός, περίεργος, φιλικός, ανθεκτικός, αγαπητός, αλλά και φασαριόζος με τα συνεχή γαβγίσματα και άγριος όταν ενοχληθεί. Ερεθίζεται εύκολα και αλητεύει στις γειτονιές όταν ξεφύγει από τον έλεγχο.
Έχει μεγάλο πάθος, μεγάλη ταχύτητα και φοβερή αντοχή. Είναι ένας σκύλος ακούραστος στην καταδίωξη. Λόγω της μεγάλης του κυνηγετικής μανίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και στο κυνήγι του αγριογούρουνου.


Γενική εμφάνιση

Μικρός αγγλικός σκύλος, με αρμονικές αναλογίες. Γεροδεμένος και κομψός. Πιο κοντός από το Μπιγκλ Χάριερ, σε σχέση με το ύψος του έχει μεγάλο κορμό.

Κεφάλι: Στρογγυλό και όχι πολύ βαρύ.

Κρανίο: Πλατύ και θολωτό. Πιο πλατύ στο πάνω μέρος.

Μάτια: Μεγάλα και στρογγυλά, όχι βαθιά, ζωηρά. Το χρώμα τους είναι σκούρο καστανό, με μαύρο περίγραμμα.

Μουσούδα: Λεπτή με ίσιο ρύγχος. Μύτη μαύρη, ρουθούνια πολύ ανοιχτά.

Χείλια: Καλύπτουν το κάτω σαγόνι, αλλά δεν είναι πεσμένα.

Αφτιά: Πλατιά και επίπεδα, στρογγυλεμένα στις άκρες τους. Το μήκος τους δεν ξεπερνά το μήκος της μουσούδας. Κολλημένα πάνω από τη γραμμή του αφτιού.

Κορμός: Λαιμός μακρύς και δυνατός, όχι ισχνός. Ωμοπλάτες ελαφρώς λοξές, πολύ μυώδεις και δυνατές. Στήθος πολύ κατεβασμένο, πλατύ και βαθύ. Πλευρά μακριά και γεμάτα. Ράχη επίπεδη και μυώδης. Οσφύς πολύ δυνατή, λίγο τοξωτή, πλατιά και γερή. Κοιλιά στρογγυλή και ελαφρώς ανεβασμένη. Λαγόνια γεμάτα.

Σκέλη: Μπροστινά σκέλη ίσια, δυνατά και κάθετα. Πίσω σκέλη πολύ μυώδη και δυνατά. Μηροί δυνατοί, χοντροί και μυώδεις.

Πόδια: Στρογγυλά ή λίγο μακρουλά. Πολύ σφιχτά δάχτυλα. Πέλματα μαύρα, συμπαγή και ανεπτυγμένα.

Ουρά: Κοντή, κολλημένη ψηλά, με σχήμα δρεπανιού. Χοντρή στη ρίζα, λεπταίνει στην άκρη της, ελαφρώς σταχυωτή.

Φωνή: Πολύ δυνατή, καθαρή και μελωδική.

Τρίχωμα: Κανονικό μήκος, επίπεδο, πολύ πυκνό, λείο, όχι πολύ λεπτό. Δέρμα κάτω από το τρίχωμα, μαύρο και άσπρο.

Χρώμα: Τρίχρωμο ή και γκρίζο-μπλε με μαύρες κηλίδες. Άλλο χρώμα είναι το άσπρο με αποχρώσεις του κόκκινου ή του κίτρινου. Συνήθως υπάρχει μαύρο σαμάρι (μανδύας). Το κεφάλι πρέπει να είναι πάντα στο χρώμα της φωτιάς, με άσπρη κηλίδα ανάμεσα στα μάτια.

Ύψος: Το ύψος στο ακρώμιο είναι από 33-40 εκ. Υπάρχει και το πιο μικρό μέγεθος, που είναι κάτω από 33 εκ.

Ελαττώματα: Θεωρείται ελάττωμα οποιοδήποτε στοιχείο ξεφεύγει πολύ φανερά από τα πρότυπα που περιγράφηκαν πιο πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.