Puppy News☛

Μπουλ Τεριέ

Αφοσιωμένος, πιστός, απαιτητικός

«Είναι σκύλος με μεγάλη σωματική δύναμη που χρειάζεται σταθερό χειρισμό από μικρή ηλικία, στοργή, αλλά και πειθαρχία».
«Χρειάζεται μεγάλη σωματική άσκηση. Η συμπαγής και μυώδης κατασκευή του απαιτεί πρώτης ποιότητας τροφή, η οποία παίζει μεγάλο ρόλο στη φυσική του κατάσταση».


Ο πρόλογος για ένα τέτοιο σκύλο θα μπορούσε να αρχίζει κάπως έτσι: «Η αίθουσα μύριζε καπνούς από πούρα και από ουίσκι. Τα συγκεντρωμένα χρήματα πάνω στο τραπέζι ήταν πολλά. Τότε εκείνος άνοιξε τα φύλλα του και με ένα σφιγμένο χαμόγελο άπλωσε τα χέρια του και τα μάζεψε όλα. Σηκώθηκε να φύγει και γύρισε την πλάτη του στους χαμένους. Δεν φοβήθηκε πως μπορεί κάποιος να τον σταματήσει, έστω και με μία σφαίρα. Ένα βήμα πίσω του τον ακολουθούσε το έμπιστο, ανθρωποκεντρικό, γενναίο και αποφασιστικό λευκό του Μπουλ Τεριέ».

Κυνηγοί ταύρων

Ποια είναι η καταγωγή του Μπουλ Τεριέ;

Το καθαρόαιμο λευκό Μπουλ Τεριέ προέρχεται από τη διασταύρωση του Μπουλντόγκ και του λευκού Αγγλικού Τεριέ. Οι σκύλοι αυτοί δεν ήταν διάσημοι για τη γοητεία τους, αλλά για τη μαχητικότητά τους στο άθλημα του κυνηγίου των ταύρων και για την ανάμειξή τους στις θανάσιμες, για τα ίδια, κυνομαχίες. Τα δυνατά τους σαγόνια ήταν το ισχυρό τους όπλο εναντίον των αντιπάλων τους. Περίπου το 1850, ο κύριος Χινκς (Hinks) από το Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας είχε την ιδέα να διασταυρώσει Μπουλ και Τεριέ με το λευκό Αγγλικό Τεριέ. Κατά τους πειραματισμούς του "ανάμειξε" ακόμη και σκύλους Δαλματίας. Στο τέλος προέκυψε ένας λευκός μικρότερος σε όγκο σκύλος, το σημερινό Μπουλ Τεριέ.

Έχουν κάποια συγγένεια με το Αμερικανικό Πιτ Μπουλ Τεριέ;

Είναι πρόγονός τους, μαζί με το Αγγλικό Μπουλντόγκ.


Ένας ανθρωποκεντρικός σκύλος

Είναι γενικά σκύλοι που προϋποθέτουν εμπειρία από τον ιδιοκτήτη;

Είναι σκύλος με μεγάλη σωματική δύναμη που χρειάζεται σταθερό χειρισμό από μικρή ηλικία, στοργή, αλλά και πειθαρχία. Χρειάζεται κανείς να κερδίσει την εμπιστοσύνη και το σεβασμό του. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν την ιεραρχική τους θέση, αλλιώς μπορούν να γίνουν τύραννοι. Συνεπώς, χρειάζονται διάθεση και εμπειρία από τον ιδιοκτήτη.

Είναι σκύλος για οικογένεια με μικρά παιδιά; Έχει ακουστεί ότι αγαπά τόσο πολύ τα παιδιά που μπορεί μέχρι και να δαγκώσει τον ιδιοκτήτη του, αν ο τελευταίος χτυπήσει ή μαλώσει έντονα το παιδί του...

Το Μπουλ Τεριέ είναι πολύ αφοσιωμένος, ανθρωποκεντρικός και εκδηλωτικός σκύλος. Αγαπά τα παιδιά και είναι ιδιαίτερα τρυφερός και προσεκτικός μαζί τους. Η καλύτερη απασχόλησή του είναι να παίζει με εκείνα και να ακολουθεί παντού, γενικά, τους δικούς του. Θέλει να τους προστατεύει και δεν αντιδρά ποτέ στο αφεντικό του.

Ποιος θα ήταν ο τέλειος ιδιοκτήτης για ένα Μπουλ Τεριέ;

Όπως σας είπα, το Μπουλ Τεριέ είναι ανθρωποκεντρικός σκύλος. Συνεπώς, ιδιοκτήτης μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε έχει διάθεση, χρόνο, επιμονή και αγάπη. Δεν είναι σκύλος για τεμπέληδες και συμπλεγματικούς επιδειξίες.

Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο ιδιοκτήτη ενός Μπουλ Τεριέ;

Όπως με όλες τις φυλές, θα συμβούλευα υπομονή για τον πρώτο καιρό ως και την ενηλικίωσή τους. Το Μπουλ Τεριέ μπορεί να παραμείνει σκανδαλιάρικο και παιχνιδιάρικο ως κουτάβι, για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την ενηλικίωσή του. Καλή, λοιπόν, πρόβλεψη στο περιβάλλον του σκύλου για να μην υποφέρουμε, αλλά για να διασκεδάζουμε με τις σκανδαλιές του. Καλή και εμπεριστατωμένη άσκηση, χωρίς υπερβολές και πολύ προσοχή στο χειρισμό, καθώς μιλάμε για σκύλους οι οποίοι διακρίνονται για την ξεροκεφαλιά τους.


Σκύλος με απεριόριστες δυνατότητες

Ποιο είναι το βασικότερο πλεονέκτημα και το μεγαλύτερο μειονέκτημα της φυλής;

Η ράτσα παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον σε θέματα συμπεριφοράς. Ζώντας τόσα χρόνια δίπλα τους, καθημερινά εκπλήσσομαι με την ικανότητα του ζώου να μετατρέπει ελαττώματα σε προτερήματα. Το χαρακτηριστικό που τα διακρίνει είναι το πείσμα τους. Θα μπορούσε να είναι ένα μεγάλο ελάττωμα. Σκεφτείτε, όμως, πόσο εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε προτέρημα για ένα σκύλο εργασίας. Η επαφή που έχει το ζώο με το αφεντικό του το μετατρέπει, με σωστή καθοδήγηση, σε σκύλο με απεριόριστες δυνατότητες.


Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει ένα Μπουλ Τεριέ;

Είναι σκύλος, γενικά, χωρίς προβλήματα υγείας. Αυτό προϋποθέτει καλή εκτροφή. Μεμονωμένα μπορεί να παρατηρήσουμε ολόλευκα κουτάβια να γεννιούνται κουφά, ενώ σε κάποιες γραμμές αίματος υπάρχει προδιάθεση για καρδιακές παθήσεις και νευροπάθειες, που πρέπει να ελέγχονται γενετικά. Αυτό συμβαίνει, κατά τη γνώμη μου, γιατί πολλοί εκτροφείς κάνανε εκτροφή κλειστού τύπου για να μην χάσουν το αίμα και το εκθεσιακό πρότυπο. Έτσι έχουμε ως αποτέλεσμα το φαινότυπο να επιβαρύνει το γονότυπο. Για αυτό επιμένω στην καλή εκτροφή από διαφορετικά αίματα, με βάση την ποικιλία των έγχρωμων σκύλων.


Χρειάζεται έντονη άσκηση για να είναι σε καλή σωματική και ψυχολογική διάθεση;

Χρειάζεται μεγάλη σωματική άσκηση. Η συμπαγής και μυώδης κατασκευή του χρειάζεται επίσης πρώτης ποιότητας τροφή, η οποία παίζει μεγάλο ρόλο στη φυσική του κατάσταση.


Μέχρι ποια ηλικία φτάνουν;

Παρατηρείται χαρακτηριστική μακροζωία, φτάνοντας τα 15 έτη, αρκεί να προσέξουμε από νωρίς τη διατροφή και την άσκησή τους.

Ποια είναι τα δεδομένα της ράτσας όσον αφορά το βάρος τους;

Για τα αρσενικά από 25 ως 35 και για τα θηλυκά από 20 ως 27 κιλά.


Η εκτροφή του Μπουλ Τεριέ στην Ελλάδα

Πώς βλέπετε τη σημερινή κατάσταση όσον αφορά την ελληνική εκτροφή του Μπουλ Τεριέ;

Το σημερινό Μπουλ Τεριέ διαφέρει από αυτό που εργαζόταν κάποτε στους αγγλικούς αγρούς. Αφού έπαψε να είναι απαραίτητο για εργασία, οι λάτρεις της ράτσας συνέχισαν να εκτρέφουν ζώα, με δεδομένα διαφορετικά πλέον. Η μορφολογία και όχι η ικανότητα ήταν και είναι ο στόχος, με αποτέλεσμα την τελειοποίηση, όσο το δυνατόν, της μορφολογίας και την παραμέληση της ικανότητας. Η θέσπιση κάποιων κανόνων στις εκθέσεις απέτρεψαν την πλήρη εξαφάνιση των πρωταρχικών ικανοτήτων της φυλής. Έτσι σήμερα έχουμε υψηλής μορφολογίας ζώα και μια παρακαταθήκη ικανότητας καλά κρυμμένη στο γονότυπο της ράτσας. Πεποίθησή μας είναι πως ήρθε καιρός να αναδείξουμε τις κρυμμένες αυτές ικανότητες της ράτσας, εκτρέφοντας ζώα με εμφανείς ικανότητες, αφού ούτως ή άλλως διαθέτουμε εξαιρετικούς φαινοτύπους της φυλής. Χωρίς να ξεχνάμε τη μορφολογία, αλλά και τις σύγχρονες συνθήκες ζωής, στις οποίες υποχρεούται να προσαρμοστεί το ζώο. Πιστεύουμε πως είναι καιρός να επανενώσουμε τη μορφολογία με την ικανότητα και να δώσουμε στο Μπουλ Τεριέ την αίγλη, τη λάμψη και την αναγνώριση που του αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.