Puppy News☛

Ποιμενικός Κεντρικής Ασίας


Ο κυρίαρχος της στέπας

Ένας μεγαλόπρεπος σκύλος που δεν στέκει μπροστά στον εχθρό αλλά ορθώνεται, δεν τρέχει αλλά καταδιώκει, δεν δαγκώνει αλλά ισοπεδώνει. Ο ποιμενικός Κεντρικής Ασίας, είναι ένας ορεσίβιος ατρόμητος γίγαντας που γεννήθηκε για τις ανάγκες των βοσκών και τη φύλαξη των κοπαδιών και πρέπει να έχει μόνο έμπειρους ιδιοκτήτες…

Οι απέραντες στέπες της Ρωσίας που εκτείνονται για πέντε χιλιάδες χιλιόμετρα από ανατολή σε δύση, είναι ο τόπος όπου κυριάρχησε ο Ποιμενικός Κεντρικής Ασίας.
Ο ατρόμητος αυτός σκύλος, προέρχεται από μία αρχαία φυλή που δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των βοσκών σε ένα αφιλόξενο και δύσκολο περιβάλλον. Υπήρξε φύλακας για τα κοπάδια και ρωμαλέος για να αντέχει στα σκληρά εδάφη και στις δύσκολες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας. Η ύπαρξή του οφείλεται σε αυτούς τους βοσκούς, που πριν από χιλιάδες χρόνια θέλησαν να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο διαφόρων σαρκοβόρων ζώων που απειλούσαν τα κοπάδια τους.


Θρύλοι και παραδόσεις (μεσότιτλος)


Το όνομα του Ποιμενικού Κεντρικής Ασίας, έχει συνδεθεί με δεκάδες θρύλους στις οροσειρές μεταξύ Κασπίας και Εύξεινου Πόντου. Οι άνθρωποι στις κοιλάδες του Καυκάσου διηγούνται ιστορίες για το δυναμισμό του, ενώ ακόμα και σήμερα μιλούν για έναν καυκασιανό που τα έβαλε με 12 λύκους, κατά τη διάρκεια των καθηκόντων του στη φύλαξη του κοπαδιού. Μέχρι σήμερα στις περιοχές από όπου κατάγονται χρησιμοποιούνται ως ποιμενικοί φύλακες, και κυνηγοί μεγάλου θηράματος.


Χαρακτήρας

Ο επιβλητικός αυτός γιγαντόσωμος σκύλος, είναι από τη φύση του οξυδερκής και επιφυλακτικός απέναντι στους ξένους, ιδιαίτερα τυπική συμπεριφορά της φυλής τους. Σύμφωνα πάντα με το πρότυπο της φυλής, έχει σταθερό χαρακτήρα, είναι προβλέψιμος και ήρεμος, με ιδιαίτερα ανεπτυγμένες αντιδράσεις άμυνας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι Ποιμενικοί Κεντρικής Ασίας είναι έντονα συναισθηματικοί σκύλοι και παρά τον τεράστιο όγκο τους, διακρίνονται για την ευκινησία τους. Έχουν ανάγκη να μοιράζονται τον ίδιο χώρο με την οικογένειά τους και είναι ιδανικοί φύλακες.
Η βασική υπακοή θεωρείται απαραίτητη και πρέπει να γίνεται μαζί με τον ιδιοκτήτη. Είναι σκύλοι με έντονο το ένστικτο της φύλαξης και όποιος τους αγριέψει είναι σαν να ανάβει το φυτίλι σε μια βόμβα!


Εκπαίδευση

Βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για αρμονική και ισορροπημένη συνύπαρξη με έναν Ποιμενικό Κεντρικής Ασίας, είναι ο άνθρωπος που θα τον φροντίζει να διαθέτει προηγούμενη εμπειρία σε σκύλους, να ξέρει να κατανοεί τη συμπεριφορά τους και να έχει την ικανότητα να επιβληθεί και να φανεί στα μάτια του ζώου, ως ο αρχηγός του. Σε αντίθετη περίπτωση που ο σκύλος θεωρήσει τον εαυτό του ως αρχηγό της αγέλης, τα πράγματα κινδυνεύουν να γίνουν ανεξέλεγκτα και θα βρεθείτε με ένα ζώο κυριαρχικό, ανυπάκουο, απείθαρχο και επικίνδυνο.
Πάντως, οι Ποιμενικοί Κεντρικής Ασίας μαθαίνουν εύκολα, αλλά το αν θα εκτελέσουν αυτό που τους ζητάτε, εξαρτάται από το πόσο σας σέβονται. Δεν έχουν πείσμα και είναι μεγαλοπρεπή ζώα. Με τα παιδιά έχουν ιδιαίτερη σχέση και είναι απέναντί τους υπερπροστατευτικοί.
Εξίσου απαραίτητο για τη σωματική και πνευματική υγεία του σκύλου, είναι ο ιδιοκτήτης τους να τους δίνει τη δυνατότητα να εκτονώνονται, κάτι που απαιτεί πολύωρες βόλτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.