Puppy News☛

ΓΙΑΤΙ ΑΡΙΕΓΗΣ (ARIEGEOIS)

Το Αριέγης υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στη μεσημβρινή Γαλλία και κυρίως στην περιοχή της Αριέγης προς τα Πυρηναία. Δημιουργήθηκε από διασταύρωση του Μπλε της Γασκώνης ή του Γασκώνης Σαιντόνζης με ντόπιο σκύλο, τύπου «μπρικέ», που χρησιμοποιούσαν οι κυνηγοί της περιοχής.

Διατηρεί τα φυσικά χαρακτηριστικά των παραπάνω δύο φυλών, αλλά με μικρότερο ύψος και λιγότερο βάρος. Το κεφάλι του μας υπενθυμίζει ότι κατάγεται από τους μεγάλους γαλλικούς ιχνηλάτες που αναπτύχθηκαν εδώ και πολλά χρόνια στη Γαλλία και συνεχίζουν να υπάρχουν και σήμερα.
Τρίχωμα κοντό, λεπτό και σφιχτό. Το χρώμα του είναι άσπρο με μαύρα μπαλώματα και κηλίδες μερικές φορές. Κόκκινο αρκετά ωχρό στα μάγουλα και δύο «ελιές» στα μάτια, δίνοντας την εντύπωση των «τεσσάρων ματιών».
Δέρμα λεπτό, εύπλαστο, όχι κολλημένο στο σώμα, χωρίς προγούλι με πτυχές και ζάρες.
Το ύψος για τα αρσενικά είναι 52-58 εκατ. και για τα θηλυκά 50-56 εκατ.

Με ειδικότητα στο λαγό


Στην Ελλάδα το Αριέγης βρίσκεται σε ικανοποιητικό αριθμό σκύλων, με αυξητικές τάσεις κάθε χρόνο, ικανοποιώντας τα μέγιστα τους λαγοκυνηγούς που το χρησιμοποιούν, κατά γενική ομολογία. Γι’ αυτό είναι ένας σοβαρός λόγος, όπως και άλλοι που θα αναφερθούν παρακάτω, να δοκιμάσουν, ιδιαίτερα οι λαγοκυνηγοί, αυτόν τον εξαιρετικό ιχνηλάτη στο λαγό, που είναι και η ειδικότητά του.


Φυσικά–κυνηγετικά χαρίσματα

1. Είναι ένας ιχνηλάτης με τέλεια κατασκευή και δομή για το κυνήγι του λαγού, δίνοντας μια εντύπωση ελαφράδας, σβελτάδας και κομψότητας.
2. Μύτη δυνατή, με πολύ λεπτή όσφρηση.
3. Βαρύγδουπο ουρλιαχτό, φωνή πληθωρική με πλούσια τονικότητα και ήχο ρυθμικό.
4. Από φυσική άποψη, είναι ένας σκύλος με γρήγορη και σταθερή ταχύτητα, ανθεκτικότητα με μεγάλη αντοχή και διάρκεια.
5. Από ψυχολογική άποψη είναι πολύ πρακτικός κι επίμονος στην εργασία του. Εξαιρετικός κυνηγός. Εύκολος στην εκπαίδευση, συνεργάσιμος στην ομάδα και υπάκουος στις εντολές.
6. Ιδανικός για κυνήγι καταδίωξης, εργάζεται άριστα μόνος του ή σε ομάδα. Ειδικότητά του ο λαγός τον οποίο κυνηγάει με πολύ πάθος. Εξαιρετικός στο πλησίασμα, ψάχνει το ντορό μεθοδικά σ’ όλα τα εδάφη. Γαβγίζει στις πρώτες ενδείξεις ντορού, αυξάνοντας τη συχνότητα και την ένταση της φωνής όσο πλησιάζει κοντά στο γιατάκι για το τελικό ξεσήκωμα, συνεχίζοντας μετά ομαλά και σταθερά το γάβγισμα κατά τη διάρκεια της καταδίωξης.
7. Δείχνει μεγάλη πρωτοβουλία στο ψάξιμο, χωρίς αυτό να επηρεάζει τη μεθοδικότητα της εργασίας του. Εντοπίζει άριστα τις σημαντικές και λεπτές μεταβολές του ντορού που οδηγούν στο πλησίασμα, αποφεύγοντας τα λάθη και τα πισωγυρίσματα. Είναι σπεσιαλίστας ιχνηλάτης στις δυσκολίες και εργάζεται πολύ γρήγορα.
8. Το Αριέγης, σήμερα στη Γαλλία, θεωρείται ένα από τα καλύτερα λαγόσκυλα της χώρας, έχοντας στο ενεργητικό του πολλές εθνικές και διεθνείς διακρίσεις στους πρακτικούς αγώνες λαγού. Τέσσερεις φορές πρωταθλητής Γαλλίας στο λαγό και πρωταθλητής Ευρώπης το 2005.
9. Το Club της Αριέγης αναπτύσσει και βελτιώνει τη ράτσα στα μορφολογικά και εργασιακά πρότυπα συνεχώς, με εθνικές εκθέσεις μορφολογίας και συχνή συμμετοχή στους αγώνες, μέσω των οποίων γίνονται οι επιλογές των γεννητόρων με αυστηρά κριτήρια.
10. Γίνονται επιλεκτικές γέννες, από γονείς που αποδεδειγμένα έχουν διακρίσεις σε μορφολογία και πρακτικό κυνήγι.
11. Οι πρόγονοι των σκύλων που εισήχθησαν στην Ελλάδα, είναι πρωταθλητές Γαλλίας και Ευρώπης στο λαγό.
12. Εκτός από λαγό, κυνηγάει άνετα και το αγριογούρουνο, με μεγάλο κουράγιο κι επιμονή. Δεν επιτίθεται στο αγριογούρουνο, αλλά προσπαθεί να το κρατήσει σε απόσταση ασφαλείας (στάμπα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.