Puppy News☛

ΑΓΓΛΙΚΟ ΚΟΚΕΡ ΣΠΑΝΙΕΛ(English Cocker Spaniel)


(Picture: Vanity Fair of Black Mirage)

ΠΡΟΤΥΠΟ FCI Αρ. 5
Προέλευση Μεγ. Βρετανία
Ομάδα 8 (κυνηγόσκυλα επαναφοράς, ξεπετάγματος, νερού)
Τομέας 2 (σκύλοι ξεπετάγματος)
Υπόκειται σε Εξετάσεις Εργασίας
ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ Χαρούμενο, ανθεκτικό, αθλητικό, αρμονικό, συμπαγές. Οι αποστάσεις από το ακρώμιο μέχρι το έδαφος και από το ακρώμιο μέχρι τη ρίζα της ουράς είναι περίπου ίσες.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Χαρούμενη διάθεση με αεικίνητη ουρά και τυπική ζωηρή κίνηση, ειδικά όταν ακολουθεί ίχνη. Ατρόμητο στο πυκνό.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ (ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ) Ευγενές και αφοσιωμένο, αλλά και γεμάτο ζωή και ενθουσιασμό.
ΚΕΦΑΛΙ / ΚΡΑΝΙΟ Τετράγωνο ρύγχος με ευκρινές «στοπ» στο μέσον της απόστασης μεταξύ ακρορρινίου και ινιακής απόφυσης. Κρανίο καλοανεπτυγμένο, καθαρά σμιλεμένο, ούτε υπερβολικά εκλεπτυσμένο ούτε χονδροειδές. Τα οστά των παρειών δεν προεξέχουν. Η μύτη είναι αρκετά φαρδιά, για την οξεία οσφρητική ικανότητα.
ΜΑΤΙΑ Γεμάτοι αλλά όχι προεξέχοντες. Σκούροι καστανοί ή καστανοί, ποτέ ανοιχτόχρωμοι, αλλά στην περίπτωση Κόκερ με χρώμα συκωτί ή συκωτί - στικτό ή συκωτί και άσπρο, τα μάτια έχουν χρώμα σκούρο φουντουκί ώστε να εναρμονίζονται με το χρώμα του τριχώματος. Η έκφραση είναι αυτή της ευφυίας και της ευγένειας αλλά και «ξύπνια», λαμπρή και χαρούμενη. Τα βλέφαρα είναι σφιχτά.
ΑΥΤΙΑ Λοβοειδή, χαμηλά τοποθετημένα, εκφύονται στην ίδια ευθεία με τα μάτια. Τα λεπτά, φίνα πτερύγια εκτείνονται μέχρι το ακρορρίνιο. Καλώς καλυμμένα από μακρύ, ίσιο, μεταξένιο τρίχωμα.
ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΣ Σιαγόνες ισχυρές, με τέλεια, κανονική και πλήρη, ψαλιδόσχημη συναρμογή - δηλ. Τα πάνω δόντια υπερκαλύπτουν εγγύτατα τα κάτω και είναι τετράγωνα τοποθετημένα στις γνάθους.
ΛΑΙΜΟΣ / ΑΥΧΕΝΑΣ Μέσου μήκους, μυώδης. Ομαλά τοποθετημένος πάνω στους λεπτούς, επικλινείς ώμους. «Στεγνός» λαιμός (Σ.μ.: χωρίς «προγούλι»).
ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΜΕΡΗ Ωμοπλάτες επικλινείς και λεπτές. Σκέλη με καλή οστέωση, ίσια, αρκούντως βραχέα για την συγκέντρωση της ισχύος. Αλλά όχι υπερβολικά κοντά ώστε να εμποδίζουν την τρομακτική ενεργητικότητα που απαιτείται από το σπουδαίο αυτό αθλητικό σκυλί.
ΣΩΜΑ / ΚΟΡΜΟΣ Ισχυρό, συμπαγές. Θώρακας καλοανεπτυγμένος, στήθος βαθύ, ούτε πολύ φαρδύ ούτε πολύ στενό εμπρός. Πλευρές καλά τεντωμένες. Οσφύς βραχεία, φαρδιά, με σφιχτή, ίσια ραχιαία γραμμή που καμπυλώνει απαλά προς την ουρά από το άκρο της λεκάνης έως τη βάση της (ουράς).
ΟΠΙΣΘΙΑ ΜΕΡΗ Φαρδιά, καμπύλα, πολύ μυώδη. Σκέλη καλής οστέωσης, καλή κλίση αντικνήμιου, κοντά μετατάρσια που επιτρέπουν άφθονη ώθηση.
ΠΟΔΙΑ / ΠΕΛΜΑΤΑ Σφικτά, με χονδρές πατούσες, σαν της γάτας.
ΟΥΡΑ

Εκφύεται λίγο χαμηλότερα από τη γραμμή της ράχης. Πρέπει να είναι χαρούμενη στην κίνησή της και να φέρεται ίσια (Σ.μ.: προς τα πίσω), ποτέ προς τα πάνω. Παραδοσιακά κόβεται αλλά ποτέ τόσο κοντή ώστε να κρύβεται, ούτε τόσο μακριά ώστε να παρεμποδίζει την ακατάπαυστη, ζωηρή κίνηση στην εργασία.
Φυσική ολόκληρη άκοπη
: Ελαφρά καμπύλη, μεσαίου μήκους, ανάλογη του μεγέθους του κορμού δίνοντας μια ολοκληρωμένα αρμονική εμφάνιση. Το ιδανικό μήκος δεν πρέπει να φτάνει κάτω από την αρχή του μεταταρσίου. Δυνατή στη βάση της, λεπταίνει προοδευτικά καταλήγοντας σε λεπτό τελείωμα. Καλύπτεται με πλούσιο πτέρωμα (τρίχωμα) σε αρμονία με τον κορμό. Ζωηρή σε κίνηση, φέρεται σε επίπεδο όχι ψηλότερο από το ύψος της ράχης - ποτέ χαμηλότερα, κάτι που θα έδειχνε επιφυλακτικότητα ή ανασφάλεια ή φόβο.

ΔΙΑΣΚΕΛΙΣΜΟΣ / ΚΙΝΗΣΗ Άρτια, δια μέσου κινήσεως μεγάλης ώθησης που καλύπτει καλά το έδαφος.
ΤΡΙΧΩΜΑ Επίπεδο, μεταξένιας υφής, ποτέ συρματοειδής ή κυματιστό, ούτε υπερβολικά φουντωτό, ποτέ δεν σχηματίζει βοστρύχους. Καλό «πτέρωμα» (κρόσσια) στα εμπρός σκέλη, το σώμα και τα πίσω σκέλη πάνω από τους ταρσούς.
ΧΡΩΜΑ Διάφορα. Στα μονόχρωμα δεν επιτρέπεται άσπρο παρά μόνο στο στήθος.
ΜΕΓΕΘΟΣ Ύψος (περίπου): Αρσενικά 39-41 εκ., Θηλυκά 38-39 εκ. Βάρος (περίπου): 14-16 κιλά.
ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ

Οποιαδήποτε απόκλιση από τα παραπάνω σημεία πρέπει να θεωρείται ελάττωμα και η αυστηρότης με την οποία το σφάλμα πρέπει να αντιμετωπίζεται είναι ακριβώς ανάλογη με το βαθμό της απόκλισης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Τα αρσενικά πρέπει να έχουν δύο εμφανώς φυσιολογικούς όρχεις πλήρως τοποθετημένους εντός του όσχεου.


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΟΚΕΡ

Για ένα Κόκερ (όπως άλλωστε και για κάθε σκύλο) τρεις είναι οι κυριότερες απαιτήσεις που πρέπει να έχει ένας ιδιοκτήτης ή εκτροφέας: Χαρακτήρας, Τύπος και Υγεία.


Ο Χαρακτήρας του Κόκερ είναι αυτός που το κάνει να ξεχωρίζει και το έχει κάνει τόσο αγαπητό σε εκατομμύρια κυνόφιλους: είναι η προσωποποίηση της Χαράς της Ζωής. Ένα σκυλί χαρούμενο, αισιόδοξο, εύθυμο, ισορροπημένο, καλόβολο, εύπλαστο, χωρίς καμία απολύτως τάση επιθετικότητας ή νευρικότητας, με άλλα λόγια, τελείως αξιόπιστο. Χωρίς αυτά τα χαρακτηριστικά, ένα Κόκερ είναι ανάξιο του ονόματος και της φυλής του και όχι μόνο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στην αναπαραγωγή, αλλά και η συμβίωση μαζί του είναι προβληματική.

    • Ο Τύπος του Κόκερ είναι επίσης ξεχωριστός. Είναι «μεγάλο» σκυλί σε -σχετικά- μικρό σώμα, με τόνους ενέργειας και συμπυκνωμένης ανθεκτικότητας, εργατικότητας και αθλητικής δύναμης. Καλός, εκτεταμένος θώρακας, δυνατά σκέλη και μηροί, συμπαγές σώμα και μυϊκή μάζα και γενικά αρμονική και τυπική μορφολογία, που δίνει τη δυνατότητα στο Κόκερ να απολαμβάνει τη ζωή με το χαρακτηριστικό, ζωηρό ρυθμό του και να εργάζεται ακούραστα στο κυνήγι. Δεν είναι φυλή για αργόσχολους και η τεμπελιά δεν του ταιριάζει.

    • Η Υγεία εξαρτάται από την καλή εκ γενετής κατασκευή, τη σωστή ανατροφή / διατροφή και την κατάλληλη εξάσκηση και φροντίδα. Η φυλή προσβάλλεται από εντρόπιον, νεφροπάθειες, γλαύκωμα, ανωμαλίες του αιμοπηκτικού, ειδικές οφθαλμικές παθήσεις και σε ορισμένες, αρκετά σπάνιες, περιπτώσεις, έχουν παρουσιαστεί κρούσματα επιληψίας. Όλες αυτές οι παθήσεις μπορούν να αποφευχθούν με την επιλεκτική αναπαραγωγή, γι' αυτό είναι υψίστης σημασίας η επιλογή κουταβιού (πόσο μάλλον των θεμελιακών αναπαραγωγικών ζώων) να γίνεται με προσοχή, από κυνοτροφεία που παρέχουν εγγυήσεις και έχουν παράδοση στην παραγωγή Κόκερ απαλλαγμένων από κληρονομικές ασθένειες.


  • Όταν πρόκειται να επιλέξετε κουτάβι, ζητήστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού, αναζητήστε λίστα επιλεγμένων εκτροφείων (που παρέχεται από τους Ομίλους για τη φυλή διεθνώς) και πάντοτε δείτε τους γονείς πριν αποφασίσετε. Αυτός είναι κανόνας που δεν πρέπει να παραβιάζεται, προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα.
  • Η φροντίδα του τριχώματος και γενικά η περιποίηση είναι ουσιώδους σημασίας όχι μόνο για την αισθητική παρουσία ενός Κόκερ εκθέσεων, αλλά και για την καλή υγεία και φυσική κατάσταση κάθε ζώου συντροφιάς. Το Κόκερ έχει μακριά κρόσσια τριχώματος κάτω από το σώμα του και στα σκέλη. Το τρίχωμα λοιπόν πρέπει να βουρτσίζεται συχνά και να χτενίζεται ώστε ν' απομακρύνονται τυχόν κόμποι, νεκρές τρίχες και ξένα σώματα. Το εσωτερικό των μακριών, καλυμμένων από πυκνό τρίχωμα αυτιών του πρέπει επίσης να καθαρίζεται συχνά, για να εξασφαλίζεται ο άριστος εξαερισμός της περιοχής και να αποφεύγονται οι ωτίτιδες. Τα νύχια πρέπει να διατηρούνται κοντά και οι τρίχες ανάμεσα στα πέλματα να κόβονται, απομακρύνοντας συγχρόνως τυχόν ξένα σώματα που ίσως να έχουν μπει ανάμεσα στα δάχτυλα και μπορεί να προκαλέσουν μικροτραυματισμούς και μολύνσεις. Τα Κόκερ εργασίας καθώς και εκείνα που διατηρούνται ως ζώα συντροφιάς πρέπει να κουρεύονται συχνά, αλλά και η παρουσίαση στις εκθέσεις απαιτεί μια ιδιαίτερη προετοιμασία του τριχώματος που είναι καλύτερο να γίνεται από ειδικό. Το θαμπό, αραιό, σπασμένο ή μπερδεμένο τρίχωμα είναι ένδειξη ελλιπούς φροντίδας ή ενδοπαρασίτων που πρέπει να προσεχθεί αμέσως. Το μπάνιο, ειδικά στα σκυλιά με άσπρο τρίχωμα, είναι απαραίτητο, αλλά πρέπει να γίνεται σωστά, με το ειδικό σαμπουάν και όχι πάρα πολύ συχνά. Μερικές φορές παρατηρούνται λεκέδες κάτω από τα μάτια, που είτε προέρχονται από αυξημένο δακρυϊκό έκκριμα (κάτι που ίσως οφείλεται σε κλιματολογικές συνθήκες, έντονη ξηρότητα, σκόνη, κ.λ.π.) ή είναι ένδειξη κάποιας αλλεργίας ή οφθαλμικής πάθησης, γι' αυτό πρέπει να εξετάζεται από κτηνίατρο. Η περιοχή γύρω και κάτω από τα μάτια πρέπει να διατηρείται καθαρή με τη βοήθεια κάποιου ειδικού, ουδέτερου διαλύματος.

  • Το Κόκερ είναι σκυλί συντροφικό, με έντονη διάθεση και ανάγκη για παιχνίδι και εξάσκηση, που λατρεύει το νερό, συμβιώνει άριστα με όλα τα άλλα κατοικίδια ζώα και έχει χαρισματικό, εξαιρετικά ευδιάθετο χαρακτήρα. Διαθέτει μεγάλη αφοσίωση, διάθεση για επικοινωνία και ανάγκη στοργής και ζει για να ευχαριστεί, να αγαπά και να αγαπιέται από τους οικείους του.

  • Χρειάζεται έντονη κοινωνικοποίηση από νωρίς και δεν του αρέσει η μοναξιά: θέλει να ακολουθεί τους ανθρώπους του παντού και να βρίσκεται μαζί τους σε κάθε εκδήλωση της ζωής τους. Η ιδανική του θέση είναι μέσα στο σπίτι και η ενθουσιώδης ανταπόκριση με την οποία δέχεται την εκπαίδευση στην υπακοή, εγγυάται ότι με λίγη γνώση και φροντίδα η συμπεριφορά του θα είναι πάντα άψογη παντού. Δεν είναι τυχαίο ότι το Κόκερ βρίσκεται παντού, σταθερά, πολύ ψηλά στην κλίμακα δημοτικότητας ανάμεσα στους κυνόφιλους. Αυτή η αρχαία, αρμονική, ισορροπημένη και όχι «τεχνητή» φυλή έχει αποδειχτεί εξαιρετικά προσαρμόσιμη σε κάθε απαίτηση και τρόπο ζωής, αρκεί να του δίνεται η ευκαιρία να κάνει αυτό που κάνει καλύτερα από όλα: να αγαπά τον άνθρωπο και να χαίρεται τη ζωή με το χαρακτηριστικό, ανέμελο και ασυννέφιαστο τρόπο του, με τη «ζαβολιάρικη» λάμψη στα μάτια, που είναι το «σήμα κατατεθέν» του αληθινού Κόκερ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.