Puppy News☛

Ας βάλουμε τέλος στα μαρτύρια των ζώων του τσίρκου.

ImageΜην επισκέπτεστε ποτέ τσίρκο με ζώα. Καθώς ταξιδεύει συνεχώς και κάθε εβδομάδα βρίσκεται αλλού, το τσίρκο δεν μπορεί να προσφέρει στα ζώα τις συνθήκες που χρειάζονται, γιατί τα καταλύματά τους πρέπει να χωράνε στο πίσω μέρος των φορτηγών μεταφοράς.

Το τσίρκο στήνει τις τέντες τους σε όποιο χώρο είναι διαθέσιμος σε κάθε πόλη ή όπου θα προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες. Σχεδόν όλο το χρόνο, τα ζώα ζούνε σε προσωρινά καταλύματα κλεισμένα σε κλουβι στο πίσω μέρος φορτηγών, μαντρωμένα σε στενούς στάβλους, δεμένα με αλυσίδες. Και αυτό τα κάνει να υποφέρουν σωματικά, αλλά και ψυχικά. Τα λιοντάρια, οι τίγρεις και οι αρκούδες ζουν συνήθως σε κλουβιά που είναι κατά μέσον όρο δύο μέτρα επί δυόμισι, λίγο μεγαλύτερα από το ίδιο το ζώο δηλαδή και εκεί κάνουν και την ανάγκη τους. Τα περισσότερα ζώα δεν έχουν σχεδόν καθόλου στρωσίδια για να κοιμηθούν και τίποτα που να τα διασκεδάζει. Μερικές ώρες την ημέρα, ορισμένα ζώα βγαίνουν σε «περίβολο άσκησης», που όμως είναι συνήθως μικρός και δεν περιέχει τίποτα το ενδιαφέρον για αυτά.

Image

Οι ελέφαντες είναι από τα μεγαλύτερα ζώα πάνω στη γη και στο φυσικό τους περιβάλλον ταξιδεύουν μέχρι και 20 χιλιόμετρα κάθε μέρα, τρώ γοντας, κάνοντας μπάνιο και απολαμβάνοντας την παρέα της πολύ δεμένης οικογενειακής ομάδας τους. Καθώς οι αγέλες των ελεφάντων μετακινούνται, μεταμορφώνουν το ίδιο το τοπίο, στο οποίο ζουν. Στο τσίρκο περνούν την περισσότερη μέρα με αλυσοδε- μένα τα πόδια, χωρίς καν να μπορούν να τα σύρουν ένα βήμα μπροστά ή πίσω. Οι πιο τυχεροί μπορεί να έχουν στη διάθεσή τους ένα αξιοθρήνητο περίβολο για μερικές ώρες. Σε μερικές χώρες της Αφρικής, οι φύλακες θηραμάτων έδωσαν μέχρι και τη ζωή τους προσπαθώντας να προστατεύσουν αυτά τα υπέροχα ζώα από λαθροκυνηγούς. Υπάρχει μεγαλύτερη αντίφαση όσον αφορά τις σχέσεις των ανθρώπων με τα ζώα, τα καθήκοντα και τις ευθύνες μας, από τον τρόπο που φέρονται στα ζώα αυτά στο τσίρκο; Τα άλογα, τα πόνυ, οι καμήλες, τα λάμα και άλλα τέτοιου είδους ζώα συνήθως είναι δεμένα με κοντά σκοινιά ή περιορισμένα σε μικρούς στάβλους ή ακόμα μένουν μόνιμα στο φορτηγό τους.
Σε τακτική, συχνά εβδομαδιαία βάση, το τσίρκο συνεχίζει την περιοδεία του και τα ζώα περνούν ατελείωτες ώρες ταξιδεύοντας μέσα σε φορτηγά-πράγμα που ως γνωστόν τους προκαλεί δυσφορία. Τα ζώα φορτώνονται στα φορτηγά μεταφοράς ως και 20 ώρες, ακόμα και όταν το ταξίδι διαρκεί μόλις μερικές ώρες. Καθώς ζούνε σε τόσο περιορισμένες και αφύσικες συνθήκες, δεν είναι να απορεί κανείς που πολλά από αυτά τα ζώα τρελαίνονται. Η συμπεριφορά τους γίνεται αγχώδης, επαναλαμβανόμενη, στερεότυπη-βαδίζουν πάνω κάτω, ελίσσονται από πλευρά σε πλευρά, τινάζουν το κεφάλι και ταλαντεύονται. Αυτές οι άσκοπες κινήσεις, που μαρτυρούν ότι το ζώο δεν έχει πια συναίσθηση του κόσμου γύρω του, δεν παρατηρούνται ποτέ στη φύση και θεωρούνται από τους ειδικούς στη συμπεριφορά των ζώων ως φανερά δείγματα ψυχικής διαταραχής. Το ονομάζουμε τρέλα του τσίρκου.

Προειδοποίηση: Η προσωρινή φύση του περιοδεύοντας τσίρκου και το γεγονός ότι το κοινό πλησιάζει πολύ κοντά σε επικίνδυνα ζώα σημαίνει ότι τα τσίρκα δεν είναι ποτέ απόλυτα ασφαλή. Σε όλο τον κόσμο, άνθρωποι του τσίρκου και θεατές, ανάμεσά τους και παιδιά, σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σοβαρά από επιθέσεις ζώων του τσίρκου. Λιοντάρια, τίγρεις και ελέφαντες απέδρασαν από το τσίρκο και το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν άνθρωποι τη ζωή τους.

Image

Μην επισκέπτεστε ποτέ τσίρκο με ζώα
Υπάρχουν ένα σωρό άλλες μορφές ψυχαγωγίας, χωρίς να πρέπει να υποφέρουν τα ζώα, ανάμεσά τους και τσίρκα που εμφανίζουν νούμερα μόνο με ανθρώπους. Τα τελευταία 100 χρόνια, οι γνώσεις των ανθρώπων για τον πλανήτη όπου ζούμε και για τα ζώα, με τα οποία μοιραζόμαστε τον κόσμο μας, έχουν αυξηθεί τρομακτικά. Έχουμε κάνει τεράστια άλματα στους τομείς της τεχνολογίας, της ιατρικής και της μάθησης. Όμως, πώς μπορούμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας πολιτισμένους, όταν συνεχίζουμε να επιτρέπουμε να βασανίζονται και να κακοποιούνται ζώα μόνο και μόνο για τη διασκέδασή μας;

Μαστιγώστε με, χτυπήστε με, κλωσήστε με
Έρευνες της οργάνωσης «Υπερασπιστές των Ζώων» σε πολλές χώρες έδειξαν ότι η χρήση βίας για την εκπαίδευση και τη χειραγώγηση των ζώων είναι συνηθισμένο φαινόμενο και μέρος της κουλτούρας του τσίρκου. Ακόμα και ζώα όπως τα λιοντάρια και οι τίγρεις φτάνουν σε σημείο να τρέμουν από φόβο. Κατά κανόνα, αυτού του είδους οι πρακτικές λαμβάνουν χώρα στο παρασκήνιο και κρυφά. Κινηματογραφήσαμε εκπαιδευτές να χτυπούν καμήλες στο σώμα και στο πρόσωπο για να τις αναγκάσουν να κάνουν πιρουέτες, να μαστιγώσουν πόνυ επανειλημμένα, να δέρνουν σκύλους και να τρυπάνε ελέφαντες με μυτερά άγκιστρα ή να τους χτυπάνε με σιδερένιος λοστούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.