Puppy News☛

ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΜΑΣΤΙΦ

Ύψος: 77εκ. (αρσενικό), 72εκ. (θηλυκό) - ελάχιστο ύψος.

Tρίχωμα: Όλα τα χρώματα είναι αποδεκτά, με προτίμηση να επικρατεί μια ομοιομορφία. Iδανικά χρώματα το υποκίτρινο, μαύρο και το χρώμα του λύκου. Έχει διπλό τρίχωμα, πυκνό, μεσαίου μήκους, πιο κοντό στα πόδια και μακρύτερο στη ράχη και την ουρά.

Xαρακτηριστικά:

• Mεγάλο κεφάλι, δυνατό ρύγχος.

• Δυνατό γαύγισμα που ακούγεται από απόσταση.

• Έχει μάτια μικρά σε σχέση με το σώμα, κατά προτίμηση σκούρα και πάντα ιδιαίτερα εκφραστικά και έξυπνα.

• Mεγάλος και βαρύς σκύλος αλλά ταυτόχρονα ευκίνητος και πρόθυμος για δράση.

Σκύλος ποιμενικός, μολοσοειδής, προστάτης επί αιώνες κοπαδιών και βοσκών από τους λύκους και στη συνέχεια σκύλος φύλακας και συντροφιάς. Είναι δυνατός, γενναίος, με έντονη αυτοπεποίθηση και δύσκολα δέχεται ξένους, ανθρώπους ή άλλους σκύλους στην περιοχή του.

Ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά αφοσιωμένος και υπάκουος στους δικούς του αν και απαιτείται μεγάλη προσοχή στην κοινωνικοποίηση και την ανατροφή του.

Ένας αληθινά μεγάλος σκύλος, που κερδίζει αμέσως το σεβασμό με τον όγκο και την παρουσία του αλλά και την καρδιά όσων γνωρίσουν καλύτερα το θαυμάσιο χαρακτήρα του.

Πρόκειται για μια αυθεντική, αρχαία φυλή, της οποίας η προέλευση χάνεται στους αιώνες, κάπου στα ψηλά βουνά της Ισπανίας.

Βγαλμένο από τα βάθη των χρόνων
Λέγεται πως προέρχεται από Φοίνικες και Έλληνες που μετέφεραν τους πρόγονους της φυλής στην Ισπανία, περίπου πριν από 2000 χρόνια.

Η πρώτη γραπτή αναφορά στη συγκεκριμένη φυλή γίνεται σε κείμενα του 1200 μ.Χ. όπου αναφέρεται ως φύλακας κοπαδιών. Στα χρόνια του Μεσαίωνα η παραγωγή μαλλιού ήταν η πιο προσοδοφόρα ασχολία στην τότε Ιβηρική χερσόνησο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περίπου 3.500.000 πρόβατα και πάνω από 18.000 (!) μαστίφ για να τα προσέχουν.

Τα ανεξάρτητα, σκληροτράχηλα ζώα, είχαν αρκετά μακρύ τρίχωμα ώστε να αντεπεξέρχονται στις ακραίες καιρικές συνθήκες και τεράστιο όγκο, ώστε να τα βάζουν με οποιοδήποτε εισβολέα.

Όμως τα χρόνια πέρασαν, οι προτεραιότητες άλλαξαν και γύρω στον 18ο αιώνα, το μέγεθος των Μαστίφ είχε μικρύνει αρκετά, καθώς η ανάγκη αντιμετώπισης μεγαλόσωμων εχθρών γινόταν όλο και πιο σπάνια. Η επίσημη αναγνώρισή τους ως φυλή από την FCI έγινε μόλις το 1946, σε μια εποχή που η φυλή πλησίαζε τα όρια του αφανισμού. Στις αρχές του 1980 τέθηκαν νέα στάνταρ για τα Ισπανικά Μαστίφ και έγινε μια μεγάλη προσπάθεια από τους εκτροφείς προκειμένου να αυξηθεί το μέγεθος και η δύναμη, σύμφωνα με τα αρχικά πρότυπα της φυλής.

Το Ισπανικό Μαστίφ σήμερα
Δεν υπάρχει μέγιστο όριο ύψους για τα Ισπανικά Μαστίφ. Αν και τα 77 εκατοστά στο ακρώμιο θεωρούνται το ελάχιστο ύψος για τα αρσενικά, τα 80 είναι τα επιθυμητά. Ο σκύλος διακρίνεται για το δυνατό, καλοσχηματισμένο σκελετό του, με το μεγάλο κεφάλι και τους σχηματισμένους μυς. Αν και εξαιρετικά μεγαλόσωμο, είναι και ευκίνητο σαν γνήσιο τσοπανόσκυλο.

Χαρακτηρίζεται για την εξαιρετική του αφοσίωση και γίνεται θαυμάσιος φύλακας όχι μόνο κοπαδιών αλλά και χώρων και προσώπων. Είναι ένα ιδιαίτερα έξυπνο ζώο με χαρακτήρα γεμάτο αυτοπεποίθηση καθώς δείχνει να έχει πλήρη επίγνωση του μεγέθους και της δύναμής του και απαιτεί να αντιμετωπίζεται ανάλογα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.