Puppy News☛

Bichon Frise

Ένας κάτασπρος εύθυμος Mediterraneo...
To Μπισόν Φριζέ είναι ένα μικρό, αφράτο πον-πον σκύλου. Έχει χρώμα λευκό της πούδρας, χαρούμενη προσωπικότητα και σκούρα μάτια με έξυπνη, διερευνητική έκφραση.

Η ιστορία
Το Μπισόν Φριζέ κατάγεται από το Σπάνιελ Νερού ή το Μπαρμπέ, από το οποίο προήλθε και το όνομα Μπαρμπισόν και αργότερα η σύντμηση «Μπισόν». Υπάρχουν 4 τύποι Μπισόν με διαφορετική ονομασία προέλευσης (Μάλτας, Μπολόνιας, Χαβάνας και Τενερίφης), όλα μεσογειακής καταγωγής. Το Μπισόν Τενερίφης επικράτησε, στις ημέρες μας, να λέγεται Μπισόν Φριζέ. Η γαλλική λέξη Φριζέ παραπέμπει στο μαλακό, κατσαρό, αφράτο τρίχωμά του.

Ευδιάθετα, ευπροσάρμοστα, βολικά, μικρόσωμα, τα Μπισόν έγιναν γρήγορα ιδιαίτερα αγαπητά ακόμα και στους ναυτικούς, που μπορούσαν να τα παίρνουν μαζί τους στα ταξίδια. Περιζήτητα ανά τις ηπείρους, αποτέλεσαν συχνά αντικείμενο συναλλαγών από τους ναυτικούς στα ταξίδια τους. Αρχικά έγιναν δημοφιλή στην Ισπανία απ' όπου και μετοίκησαν στα Κανάρια Νησιά. Το ενδιαφέρον για τη φυλή ανανεώθηκε τον 14ο αιώνα, με την επιστροφή της στην Ευρώπη από τους Ιταλούς ναυτικούς. Επιστρέφοντας, έγιναν τα αγαπημένα κατοικίδια των Ιταλών ευγενών που τα κούρευαν, συνήθως, στο μοδάτο «λιονταρίσιο» στιλ.

Κατά την περίοδο της Αναγέννησης εισχώρησαν στη Γαλλική Αυλή, με τη δημοτικότητά τους να φτάνει στα ύψη στην Αγγλία, επί βασιλείας Ερρίκου ΙΙΙ, τον 16ο αιώνα. Την ίδια περίοδο γνώριζαν πάλι μεγάλη επιτυχία και στην Ισπανία. Αγαπημένα των βασιλοπαίδων, συχνά πόζαραν σε πίνακες των ζωγράφων της Ισπανικής Σχολής, όπως και του φημισμένου Γκόγια, που συμπεριέλαβε ένα Μπισόν σε αρκετά από τα έργα του.

Κατά την κυριαρχία του Ναπολέοντα ανανεώθηκε το ενδιαφέρον για τη φυλή, για ένα μικρό διάστημα. Μετά χάθηκε, για να ξαναεμφανιστεί στα τέλη του 19ου αιώνα, μακριά από τα παλάτια αυτήν τη φορά, ως το «κοινό σκυλί», που έτρεχε ελεύθερο στους δρόμους, συντρόφευε τους πλανόδιους οργανοπαίχτες, οδηγούσε τυφλούς και έκανε κόλπα σε τσίρκα και πανηγύρια.

Η εμφάνιση
Το Μπισόν Φριζέ είναι ένα κάτασπρο, παιχνιδιάρικο, μικρόσωμο σκυλάκι, με καλή διάθεση, σκανταλιάρικη όψη ζωντανό βηματισμό, μουσούδα μεσαίου μεγέθους και μακρύ, χαλαρό τρίχωμα, κατσαρό, παρόμοιο με αυτό της μογγολικής κατσίκας (μήκος τρίχας 7-10 εκατοστά). Κρατά το κεφάλι του περήφανα ψηλά, έχει σκούρα στρογγυλά μάτια, ζωντανά και εκφραστικά. Μορφολογικά είναι στιβαρό, χωρίς υπερβολές και ισορροπημένο στην κατασκευή.

Image

Ο χαρακτήρας
Πρόκειται για ένα κεφάτο σκυλάκι με μαλακό χαρακτήρα, παιχνιδιάρικο και τρυφερό. Είναι τολμηρό, για το μέγεθός του, και προσαρμόζεται εύκολα σε διαφορετικές συνθήκες, γεγονός που το κάνει ιδανικό σύντροφο, ακόμα και για όσους ταξιδεύουν συχνά. Είναι δραστήριο, άτακτο, γαβγίζει σχετικά αλλά, ευτυχώς, εκπαιδεύεται εύκολα. Αρκετά ανθεκτικό, με πολλά ταλέντα και ικανότητες, γίνεται ακόμα και εξαίρετος τσοπάνης, όπως πρόσφατα ανακαλύφθηκε, στη Νορβηγία!
Η κεφάτη του διάθεση αποτελεί αποδεικτικό γνησιότητας για τη φυλή αυτή. Μη συμβιβάζεστε με κάτι λιγότερο από αυτό!

Κάνει για μένα;
Θα σας άρεσε να σας συντροφεύει ένας σκύλος δραστήριος, κεφάτος, βολικός με μεγάλη αυτοπεποίθηση; Δεν ακούγεται άσχημο. Ακόμα και αν δεν είχατε πριν σκύλο μπορείτε να εμπιστευτείτε την τύχη σας σε αυτό το ζώο, που έχει λιγοστές απαιτήσεις σε χώρο και είναι εξαιρετικό με τα παιδιά. Είναι εύθυμο, λατρεύει τα οικογενειακά παιχνίδια και είναι ανθεκτικό: ένα μικρόσωμο ζώο που μπορεί να αντεπεξέλθει τέλεια στο βαρύ πρόγραμμα μιας δραστήριας οικογένειας και να αποτελέσει τον ιδανικό σύντροφο. Ταιριάζει τέλεια στις ελληνικές κλιματολογικές και γεωγραφικές συνθήκες, αφού είναι σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στη Μεσόγειο.

Σίγουρα πάντως η καθημερινή του φροντίδα παίρνει αρκετό χρόνο. Το τρίχωμά του χρειάζεται επισταμένη περιποίηση, για να μην κομπιάζει, και τα δόντια του, σχετικά ευπαθή στην τερηδόνα και την ουλίτιδα, έχουν ανάγκη από συχνό βούρτσισμα. Αν λοιπόν σας αρέσει να περιποιείστε το σκύλο σας και αν σας αρέσει σε όψη, το Μπισόν Φριζέ κάνει για όλους!

Ύψος: 30 cm
Bάρος: 3-6 kg
Xώρα προελεύσης: Ισπανία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.